ПОЧИЊЕ СПРОВОЂЕЊЕ ЗАПАДНОГ ПЛАНА! Србију одвајају Русије

POČINJE SPROVOĐENJE ZAPADNOG PLANA! Srbiju odvajaju Rusije

25 decembra 2016

eu-serbia-russia-eu-srbija-rusija720-t

Posle dogovora o nabavci vojne opreme iz Rusije, iz Evropske unije podsećaju Srbiju na obaveze. Plan da se hitno otvori poglavlje o spoljnoj politici da bi se Beograd ucenjivao.

Nabavka šest “migova 29” ojačaće bez sumnje odbranu srpskog neba, ali u odnosima Beograda sa Evropskom unijom može da dođe do – naoblačenja. Naši diplomatski izvori iz Brisela navode, naime, da EU ne gleda blagonaklono na posao veka za našu avijaciju, jer se procenjuje da će se na krilima ruskih aviona ojačati i politička linija Srbija – Rusija.

Iz sedišta NATO alijanse su suzdržani u oceni ovog aranžmana i za “Novosti” kratko poručuju:

– To je bilateralno pitanje Rusije i Srbije.

Portparol visoke predstavnice EU Maja Kocijančič nije direktno odgovorila na pitanje “Novosti” da li bi kupovina ruskog oružja mogla da predstavlja problem za proces evropskih integracija, ali je ponovila koji su naši zadaci:

– Očekujemo da Srbija postupa u skladu sa svojom evropskom posvećenošću prema regionalnoj stabilnosti i stabilizaciji.

Ipak, do sada je više puta istaknuto u zaključcima Evropskog saveta da Srbija svoju spoljnu i bezbednosnu politiku mora da uskladi sa EU do kraja pristupnog procesa.

– Od Srbije još nećemo tražiti da se direktno i odmah distancira od Moskve, ali to će, kako pristupni proces odmiče, sve više predstavljati problem u evropskim integracijama vaše zemlje – ističe za “Novosti” izvor iz vrha EU.

Ova tema doći će na dnevni red kada bude otvoreno poglavlje 31, koje se bavi spoljnom, bezbednosnom i odbrambenom politikom. “Novosti” saznaju da u Briselu nastoje da ono bude otvoreno sledeće godine, da bi Srbiju mogli da uslovljavaju tokom celog preostalog perioda pristupnog procesa.

Šef diplomatije i potpredsednik Vlade Ivica Dačić kaže da Srbija ostaje posvećena nastavku pregovora sa EU, ali i razvoju prijateljskih odnosa sa vodećim akterima međunarodne politike:

– Svojim postupcima Srbija nikoga ne izaziva i ne predstavlja opasnost po druge.
tanjug

Dolaskom MIG-ova vojna saradnja tek počinje

Nabavkom “migova”, tenkova i borbenih vozila, vojni aranžman sa Rusijom neće biti završen. Prema saznanjima “Novosti”, sledeća tema o kojoj će pregovarati delegacije dveju država biće kupovina PVO sistema za Vojsku Srbije.

Naša zemlja zainteresovana je za rakete “buk” ili “tunguska”, koje po svojim performansama više odgovaraju našoj zemlji i zadacima VS. Ruska strana načelno je saglasna, ali postoji razilaženje oko cene. Ovo pitanje biće rešeno krajem sledeće godine, posle pojačanja “migovima” i tenkovima.

U Vojsci navode da je dogovor o nabavci aviona dobra vest, ali i da predstoji puno posla oko prijema i načina njihovog korišćenja.

Remont i modernizacija šest ruskih i četiri naša “miga 29” biće najvažniji deo ove faze. Ugovorom će biti definisana oprema, naoružanje i delovi koji će pratiti letelice. Pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović izjavio je juče će avioni dobiti radare dometa 120 km u otkrivanju cilja veličine lovca i da će biti naoružani raketama vazduh-vazduh sa aktivnim radarskim samonavođenjem. Ovako “osveženi” avioni služiće još najmanje 14 godina i biće na nivou švedskih “gripena” kakve poseduje Mađarska.

Vučić i Sergej Šojgu, ministar odbrane Rusije, u Moskvi su dvadeset minuta razgovarali u četiri oka. Dogovoreno je, između ostalog, da ruski ministar odbrane u martu poseti Beograd, što bi trebalo da bude uvertira za dolazak premijera Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva.

KOMENTARI6 komentara

 1. Vasilije says:

  PRIBLIZAVANJE SRBIJE RUSIJI I ISKLJUCIVO RUSIJI NEMA ALTERNATIVU ! INSTALACIJA RUSKIH NAJMOCNIJI RAKETA NA TLU SRBIJE JE NEMINOVAN ODGOVOR NA BAZU BONDSTIL U SRBIJI. AKO SE UKINE BAZA BONDSTIL, RUSKE RAKETE NECE BITI INSTALIRANE.

 2. Ivan Grozni says:

  Niti smo nezavisni niti smo slobodni. Dok nam drugi diktiraju sta smemo a sta ne nema nista od nase nezavisnosti.U svoje vreme velika Austro-Ugarska nije mogla da nam zavede sankcije.Uvek su probijane i Srbija je izvozila svoje meso. Danas strepimo sta ce Brisel reci o KiM sta ce reci o nabavci odbrambenog oruzja, sta ce Srbija uvoziti a sta izvoziti, tu nema neutralnosti i nezavsnosti. Na jednoj strani nam se nudi market od milijardu ipo potrosaca a na drugoj ostarela i fasisticka skupina koja ni sama nezna sta je. Kud nas vode? Ucenama i ponizenju. Birokratskom i diktetorskom poretku koji nista drugo nezna vec da pise i propisuje regulative, koje, vise ni sami neznaju koja se sa kojom kosi. Kad ce jednom Srbija da izabere VLADU SPASA i da jednom za uvek naprave plan za put Srbije bar za buducih deset godina. Otkacimo fasiste i okrenimo se onom ko nam nudi neku nadu, a ne beznadje i robovlasnistvo.

 3. Garavi Srbin says:

  Srbi i Rusi su jedno nerazdvojivo telo.

 4. marinko says:

  unijo draga morace te platiti zlocin sto ste pocinili na kosovu u srbiji i onda priznati srbiju za drxzavu srbskog naroda svoje siftare pokupite i vodite sa kosova kod sebe viste im dali naciju a kosovo je srbija

 5. dusko says:

  Ako vlast bude pokusala da odvoji Srbiju od Rusije po nalogu zapada , srpski narod sigurno izlazi na ulice !!!

 6. Miroslav says:

  Da ste me ubili to bi vam neko oprostio. ali uranijum vam nikada necu oprostiti, kada Srbija bude opet samostalna, neko ce istraziti koliko je ljudi ubijeno rakom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *