ПОЧИЊЕ СВЕТСКИ ЕКСПЕРИМЕНТ: СЗО одобрила Фајзерову вакцину „за хитну употребу“

ПОЧИЊЕ СВЕТСКИ ЕКСПЕРИМЕНТ: СЗО одобрила Фајзерову вакцину „за хитну употребу“

1 јануара 2021

Светска здравствена организација (СЗО) дала је јуче одобрење вакцини Фајзер/Бионтех за хитну употребу.

Ово је прва вакцина против коронавируса која је добила одобрење СЗО за хитну употребу, чиме су отворена врата земљама да убрзају сопствене регулаторне поступке одобравања увоза и примене вакцине.Одобрење омогућава и УНИЦЕФ-у и Панамеричкој здравственој организацији да набаве вакцину за дистрибуцију оним земљама којима је то потребно, наводи се у саопштењу СЗО, преноси Танјуг.

Једнаки глобални приступ вакцинама пресудан је за борбу против пандемије, нагласила је помоћница генералног директора СЗО др Марианђела Симао.

„Ово је врло позитиван корак ка осигуравању глобалног приступа вакцинама против ковида-19. Али, желим да нагласим потребу за још већим глобалним напорима да се постигне довољно залиха вакцина како би се задовољиле приоритетне потребе људи у целом свету”, рекла је др Симао.

„СЗО и наши партнери раде дању и ноћну на процени других вакцина које су достигле стандарде безбедности и ефикасности. Желимо да охрабримо још више оних који развијају вакцине да се јаве на преглед и процену”, рекла је Симао и навела да је од виталне важности да се обезбеди довољна количина вакцине за све земље и тако омогући заустављање пандемије.

(Политика)

KOMENTARI3 коментара

 1. Ramonda Serbika says:

  Тачка 5. Обавештен сам да вакцина још увек није регистрована и да је добила хитну ауторизацију за употребу док је још увек у завршној фази 3. клиничког испитивања као и да ефикасност и безбедност вакцине ће тек бити утврђена. Тачка 7. Схатам да моје учешће у Националног Програму вакцинације за Ковид – 19 вакцину ме неће заштитити против вируса Ковид – 19. Ово пише на документацији вакцине коју је сзо ОДОБРИЛА за употребу.

 2. test01 says:

  U Svajcarskoj je jedna osoba umrla 10 min posle te vakcinacije, u USA su u jednoj bolnici 2 medicinske sestre dobile paralizu lica, jedna ke pala u nesvest itd. A kazu da su reakcije od druge doze vakcine jos jace! I ta mafija zvana SZO kaze da je to "bezbedna" vakcina? Ali mogu posto narod jos uvek cuti - a zna se da cutanje utvrdjuje diktaturu!

  • persida says:

   Raketiranje frizidera u kojima se cuvaju otrovne vakcine cini se najvaznijim u ovom trenutku. Bolje dici u vazduh frizidere nego dozvoliti smrt hiljada ljudi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u