ПОЧИЊЕ СВЕТСКИ ЕКСПЕРИМЕНТ: СЗО одобрила Фајзерову вакцину „за хитну употребу“

POČINJE SVETSKI EKSPERIMENT: SZO odobrila Fajzerovu vakcinu „za hitnu upotrebu“

1 januara 2021

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) dala je juče odobrenje vakcini Fajzer/Bionteh za hitnu upotrebu.

Ovo je prva vakcina protiv koronavirusa koja je dobila odobrenje SZO za hitnu upotrebu, čime su otvorena vrata zemljama da ubrzaju sopstvene regulatorne postupke odobravanja uvoza i primene vakcine.Odobrenje omogućava i UNICEF-u i Panameričkoj zdravstvenoj organizaciji da nabave vakcinu za distribuciju onim zemljama kojima je to potrebno, navodi se u saopštenju SZO, prenosi Tanjug.

Jednaki globalni pristup vakcinama presudan je za borbu protiv pandemije, naglasila je pomoćnica generalnog direktora SZO dr Marianđela Simao.

„Ovo je vrlo pozitivan korak ka osiguravanju globalnog pristupa vakcinama protiv kovida-19. Ali, želim da naglasim potrebu za još većim globalnim naporima da se postigne dovoljno zaliha vakcina kako bi se zadovoljile prioritetne potrebe ljudi u celom svetu”, rekla je dr Simao.

„SZO i naši partneri rade danju i noćnu na proceni drugih vakcina koje su dostigle standarde bezbednosti i efikasnosti. Želimo da ohrabrimo još više onih koji razvijaju vakcine da se jave na pregled i procenu”, rekla je Simao i navela da je od vitalne važnosti da se obezbedi dovoljna količina vakcine za sve zemlje i tako omogući zaustavljanje pandemije.

(Politika)

KOMENTARI3 komentara

 1. Ramonda Serbika says:

  Tačka 5. Obavešten sam da vakcina još uvek nije registrovana i da je dobila hitnu autorizaciju za upotrebu dok je još uvek u završnoj fazi 3. kliničkog ispitivanja kao i da efikasnost i bezbednost vakcine će tek biti utvrđena. Tačka 7. Shatam da moje učešće u Nacionalnog Programu vakcinacije za Kovid – 19 vakcinu me neće zaštititi protiv virusa Kovid – 19. Ovo piše na dokumentaciji vakcine koju je szo ODOBRILA za upotrebu.

 2. test01 says:

  U Svajcarskoj je jedna osoba umrla 10 min posle te vakcinacije, u USA su u jednoj bolnici 2 medicinske sestre dobile paralizu lica, jedna ke pala u nesvest itd. A kazu da su reakcije od druge doze vakcine jos jace! I ta mafija zvana SZO kaze da je to "bezbedna" vakcina? Ali mogu posto narod jos uvek cuti - a zna se da cutanje utvrdjuje diktaturu!

  • persida says:

   Raketiranje frizidera u kojima se cuvaju otrovne vakcine cini se najvaznijim u ovom trenutku. Bolje dici u vazduh frizidere nego dozvoliti smrt hiljada ljudi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *