ПОЧИЊЕ ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ!? – Американци шаљу авионе на Русе!

POČINJE TREĆI SVETSKI RAT!? – Amerikanci šalju avione na Ruse!

5 novembra 2015

Ready to firePentagon je saopštio da šalje borbene avione F-15C u Siriju, navodno da bi se borili protiv Islamske države. Međutim, ovi avioni imaju oružje samo za borbu u vazduhu, a islamisti pritom nemaju avione, piše „Dejli bist“.

Ovo znači da je pravi protivnik Rusija, odnosno zaštita američkih i savezničkih letelica od ruskih aviona na sirijskom nebu.

Lora Sil, portparolka Ministarstva odbrane SAD, zvanično je rekla američkom sajtu da je cilj slanja „F-15C Igl“ dvomotornih borbenih aviona u bazu Indžirlik u Turskoj, koje je Pentagon najavio krajem prošle nedelje, „obezbeđivanje bezbednosti“ NATO saveznika Amerike.

To bi moglo da znači da će avioni, koji imaju po jednog pilota i obično nose po osam raketa vazduh-vazduh, pomagati turskim vazdušnim patrolama duž granice sa Sirijom u presretanju aviona i helikoptera koji s vremena na vreme zalutaju na tursku stranu granice.

Ipak, „Dejli bist“ smatra da je verovatnije da će avioni F-15 služiti kao pratnja borbenim avionima i bombarderima koji napadaju trupe Islamske države u blizini položaja sirijske vojske i ruskih vojnih aviona koji od početka oktobra bombarduju Islamsku državu i sirijske pobunjenike koje podržavaju SAD.

Silova je odbila da detalnije priča o slanju američkih aviona, ali je dala naznaku o pravoj nameni misije.

„Nisam rekla da nije u vezi sa Rusijom“, kazala je portparolka Pentagona.

Ruska ratna avijacija na području zapadane Sirije raspolaže nekolicinom borbenih aviona Su-30 čija je primarna primena u borbama u vazduhu. Kada su avioni Su-30 stigli u Siriju, to je odmah izazvalo pažnju, pošto Moskva inisitira da se njene snage bore s Islamskom državom, koja opet nema avione kojima bi se suprotstavila ruskim Su-30.

Avioni F-15 koje ratna avijacija SAD šalje u Tursku biće prvi američki borbeni avioni u tom regionu koji su striktno pravljeni za okršaje u vazduhu. Ostali njihovi borbeni avioni, uključujući F-22, F-16, A-10 i B-1, nose bombe i rakete vazduh-zemlja i fokusirani su na gađanje islamista na zemlji.

(Blic)

KOMENTARI39 komentara

 1. BULAVA says:

  Bljic,američko medijsko čedo u Srbiji piše o "nekolicini" ruskih Su-30?Velika i dodao bih namjerna greška.Riječ je o tucetu takvih aviona.Pa neka izvoli Amerika.Rusija joj stoji na raspolaganju.

 2. pravdaa says:

  Za ovu novinarsku neznalicu jedno obaveštenje Rusija u Siriji ima 12PAK F lovaca i ŠEST MIG50rk lovaca koji su u stanju da odbiju ili unište svu Američku avijaciju.

 3. Valter says:

  Treći Svetski rat je nemoguće izbeći!!! NATO je gubitnik i to se zna, Rusija, Kina Indija i Iran će jednom zauvek proterati NATO iz Euroazije, prvi prioritet Rusije je instalirati se u Srbiji i na taj način potpuno kontrolisati celokupnu centralnu Evropu. Snaga Rusije u Evropi će se pokazivati snagom Velike Srbije u Evropi, jer će sve srbske zemlje biti objedinjene u VELIKU SRBIJU, GRANICE VELIKE SRBIJE ĆE CRTATI RUSIJA!!!!

 4. Steva says:

  Bravo Vater.

 5. ramen says:

  ma mani se velike srbije, i mala srbija samo da je slobodna je dosta, samo sve to treba preživeti...

 6. petar says:

  Prvo udare naslov: POČINJE TREĆI SVETSKI RAT!? – Amerikanci šalju avione na Ruse!'' a onda ovo stoji u tekstu: ''Pentagon je saopštio da šalje borbene avione F-15C u Siriju, navodno da bi se borili protiv Islamske države. Međutim, ovi avioni imaju oružje samo za borbu u vazduhu, a islamisti pritom nemaju avione, piše „Dejli bist“.'' a onda ono glavno: ''ipak, „Dejli bist“ smatra da je verovatnije da će avioni F-15 služiti kao pratnja borbenim avionima i bombarderima koji napadaju trupe Islamske države u blizini položaja sirijske vojske i ruskih vojnih aviona koji od početka oktobra bombarduju Islamsku državu i sirijske pobunjenike koje podržavaju SAD.''' Al važno je udariti naslov o trećem svjetskom ratu.

 7. Aleksandar says:

  Neće Ameri ratovati protiv Rusa, nisu nikad, pa neće ni sad. Protivnici će im biti zajednički, i mnogo drugačiji nego dosad.

 8. otac Satarije says:

  Šta, ameri će na Ruse da idu sa F-15 ??? Kolko to sranye ima godina ??? Dok je toliko PVO sistema koje Rusi imaju nema šanse za F-15 ni bilo koje F-ove da krenu.

 9. miroslav says:

  Rat je poceo istog trenuka kad i sankcije.Rat ogranicenog karaktera je u toku.Rat vecic razmera ce se odigrati koju godinu kasnije.Ja to ne bih voleo i ne zelin nikome.Ali o tome odlucuju neke vise sile i interesi.

 10. Sveta says:

  Vater, iz tvojih usta u Božije uši.

 11. Sveta says:

  Izvinjavam se što u brzini kucanja izostavih ,,l" Valter, iz tvojih usta u Božije uši.

 12. zlobek says:

  Piskarala ovog magazina toliko senzacionalisticki pisu da ozbiljno razmisljam da im uklonim postove. Od komarca ne magarac, vec slon.

 13. Altajski som says:

  zlobek, ostani to što jesi. Najbolje ti stoji.

 14. Fred says:

  @Valter Aj ti sinko popit ljekić i na spavanje. Priviđaju ti se stvari. Puca Putinu ku..c za vas Srbe. Ako mu budete trebali, iskoristit će vas, kad mu ne budete trebali prepustit će vas na milost i nemilost neprijatelju. Velike sile i imperijaliste ne zanimaju sitne gliste poput vas. Dobri ste im samo za potkusurivanje, tako da ne budu li ruske želje u skladu s vašima, jebali ste ježa. Eto ti ugodna misao za dobro jutro. :-D

 15. Fred says:

  @petar Novinari su inaće remetitelji mira, šire govor mržnje i potpuni su amateri i štetočine, ali srpski brate, ti su dno dna. Nema goreg amaterizma, šlamperanja i licemjerja od onog kojeg proizvode srpski novinari svojim nebuloznim naslovima i još debilnijim tekstovima. Jadan narod s takvim budalama koje ih truju.

 16. Djura says:

  Fred,ne baljezgaj, da se slucajno ne bojis da ce da predju i preko tvoje lijepe? Srbi i Rusi su tradicionalni prijatelji, Da je Putin bio predsednik za vreme pada Berlinskog zida ne bi on uopste ni pao, ne bi Ameri ispracali sve zemlje na male republicice i ne bi bilo toliko zla po celom svetu koji su Ameri ucinili.Mnogo se osilili, svuda su hteli da budu Serifi i svuda su se mesali i zaratili. Ako dodje do 3 svetskog rata bice dosta mrtvih i ko zna kakav ce svet posle toga izgledati.Atomske sile, ni jedna nece dozvoliti da gube rat a da ne upotrebe zadnji As u rukavu a onda, budi Bog snama.

 17. Meri says:

  @Petar Pa tako nekako bi mogao da počne rat još većih razmera sa direktinim sukobom izmedju USA i RF. Navodna "islamska" država može da dobije i avione i pilote koji bi se suprotstavili ruskoj avijaciji! Još bi se usudili reći da su to i zvanično avioni i piloti islamske države, ali koliko dugo bi takva obmana mogla da traje. Inače u vrhu i unutar ID ima već svakakvog cveća zla, tako da to nije čisto islamska tvorevina. Odgovara im i to da je ID kao teroristička organizacija baš islamska tvorevina, tačnije sunitska, jer tako i islamske sunitske zemlje uvlače u sukob. Na prvi pogled pomažu i naklonjeni su islamistima tj. sunitima, ali u čemu, da ih uvuku u što veće sukobe i stradanja. Sve je to u sklopu želje Lukavog da se sadašnjih 7 milijardi stanovnika planete značajnije umanji.

 18. Agenda says:

  Ne, nego je u pitanju agenda da se obori americki avion, pa za to optuze Rusi, a onda belaj... Ukrajinski wikiliks je 21.10. objavio stenogram razgovora McCaina i Sakasvilija koji govori o tome da je Sakasvilijev brat poslan u Siriju da organizuje grupu koja ce to da uradi. http://fortruss.blogspot.rs/2015/10/ukrainian-wikileaks-mccain-and.html

 19. Meri says:

  USrA trenutno gubi kad su u pitanju položaji ID i sirijskih pobunjenika, bacili su im pre neki dan i značajnu količinu oružja na severozapadu Sirije, Rusi s neba i sirjci s kopna deluju, a oni BAŠ tu časkom iz aviona dodaše drugoj strani oružje. Zašto mislite da im možda jednog dana neće dati i avione. Stalno nešto muljaju i miksaju, svašta je moguće. Pa šta su uradili sa kulama bliznakinjama, sve izgorelo samo Kuran ostao ceo, da bi mogli nekog drugog da optuže. Rat je za njih samo biznis i način da stignu do svih njvažnijih svetskih bogatstava.

 20. Meri says:

  @Agenda, u pravu si, sad sam pročitala, moguće je da su toliko ludi.

 21. Fred says:

  @Djura Ne brini, neće izbiti Treći svjetski rat, barem ne idućih 10-20 godina. Trenutno i SAD i Rusija imaju većih probleme od međusobne netrpeljivosti i ti ih problemi, barem zasad, drže u istom taboru. Dok su u istom taboru, nema ništa od rata.

 22. otac Satarije says:

  @Fred, kako je bilo preplivavanje Posavina-RS via. Kromanjonija u legendarnoj trci kromanjonskih gologuzaca te nikad zaboravljene 1992.? Ili 93.gašenje Hercegbosne :-))) Uskoro će vam se Rusi nayebati keve za sve svinjarije koje ste činili, a dotle kopajte po kontejnerima i čekajte svoj usud.

 23. Meri says:

  @Fred & Djura Taj III svetski rat je već izbio 2013. godine kad je formirana ID, samo se nije još toliko rasplamsao da postoji i direktan sukob izmedju najjačih zemalja USD i RF.

 24. Meri says:

  @Djura NATO koalicija od samo 60 zemalja sveta ipak liči na veliki krstaški rat. Sa tobožnje druge strane je ID velika teroristička država u čijem su sastavu su muslimanski i drugi ratnici ne samo sa Bliskog istoka, ima ih i iz Azije, Afrike, Evrope i Amerike. Zasad se sukobi najviše odvijaju na teritoriji Sirije i Iraka, pa izgleda samo kao regionalni rat. Nažalost, ne može se isključiti mogućnost proširenja direktnog sukoba (Turska, Katar, Saudijska Arabija Izrael). Svet nije daleko od direktnog sukoba najjačih vojnih sila, jedno je šta najjači planiraju, drugo je šta može i nekom greškom ispasti. Rat se vodi prilično prljavo i u pravu su novinari što strepe od svake nove vojne akcije.

 25. Fred says:

  @otac Satarije Hrvati i Rusi su u dobrim odnosima i do krize imali smo odličnu poslovnu suradnju s njima. Mnogo poslovnih ljudi iz Hrvatske boravi u Moskvi i St. Petersburgu i naša je gospodarska komora jako aktivna u Rusiji. Također, sklopili smo niz bilateralnih sporazuma s Kinom i prije par tjedana predsjednica Kolinda bila je u visokoj državnoj posjeti Kini, dočekana na crvenom tepihu kao kraljica uz sve političke i vojne počasti. Kina ozbiljno ulaže u Hrvatsku i ima planove daljnjeg širenja te, sve i da zahlade odnosi na relaciji Hrvatska-Rusija, neće dozvoliti Rusima da ugrožavaju kineske interese u Hrvatskoj. Stoga, pa-pa, paćeniče. :-)

 26. Fred says:

  @Meri Treći svjetski rat je izbio već 2013.? Ups, netko je zaboravio obavijestiti svijet o tome. HAHAHAHAHA

 27. Meri says:

  @Fred Pa i II svetski rat je krenuo tako što su nemačke snage u proleće 1939. godine okupirale Češku i uspostavile protektorat u sastavu Rajha, dok je Slovačka uspostavljena kao satelitska država. Zatim je 01.09.1939.godine Nemačka napala Poljsku. Nije se ni on nikom odmah predstavio i najavio kao svetski rat. Tadašnji svet 1939 i 1940 nije shvatao da je to novi svetski rat.

 28. Meri says:

  @Fred Novinski naslov POČINJE TREĆI SVETSKI RAT je svakako upadljiviji za čitanje nego naslov DA LI ĆE SE OVO PRETVORITI U TREĆI SVETSKI RAT. Osim toga pošto sam prihvatila da je već počeo više me nijedan novinski naslov posebno ne uznemirava.

 29. Meri says:

  DA LI VERUJETE DA ĆE SE AKTUELNI RAT NA BLISKOM ISTOKU ZAVRŠITI BEZ PROŠIRENJA SUKOBA? Ovo je vest od 04.novembra 2015. godine ŠTA SE OVDE DOGODILO: SAD i Izrael sprovodili vojne vežbe na mestu gde je oboren ruski avion Prema najnovijim podacima, SAD i Izrael su sprovodili ratne igre u pustinji Arava u blizini pada ruskog putničkog aviona, kada je let 9268 nestao sa radara, kratko pre nego što se srušio na Sinaju u Egiptu. Za obaranje ruskog putničkog aviona još niko nije konačno okrivljen, ali sada su se u izraelskim medijima pojavili dokazi da se operacija po imenu „Plavo nebo“ ili „Plava zastava“ odigravala u isto vreme kada je došlo do pada aviona. Kako navodi Times of Israel, izraelski, američki, grčki i poljski piloti su se borili protiv fiktivnog neprijatelja u dvonedeljnim vojnim vežbama: „Vazdušne snage sa raznih strana sveta su se okupile duboko u pustinji Arava na jugu Izraela pre nedelju i po dana kako bi učestvovale u najvećim vojnim vežbama u istoriji izraelskih vazdušnih snaga. Vojna vežba „Plava zastava“, koja traje do 3. novembra, podrazumeva borbu izraelskih, američkih, grčkih i poljskih vazdušnih snaga protiv fiktivnog neprijatelja, rekao je kapetan zadužen za vojne vežbe u četvrtak uveče“. Da li je slučajnost to što je ruski putnički avion oboren u istoj oblasti u kojoj su SAD i Izrael sprovodili vojne vežbe? POSEBNA VEST OD 03 novembra 2015 Zašto je Izrael u tolikoj panici: Zbog ruske vojske od SAD traže celu eskadrilu F-15 Indikativno je da Izrael trži vojnu podršku samo koju nedelju nakon početka delovanja ruske avijacije u Siriji. U Tel Avivu se tvrdi da u Siriji deluje i iranska armija i da Teheran, Bagdad i Damask prave „šiitski luk koji će kod Latakije imati izlaz na Mediteran“. Izrael je zamolio SAD da mu pruži obimnu vojnu pomoć. Sasvim konkretno, zatražio je: jednu eskadrilu F-15, moderni leteći tanker, konvertoplan V-22 Osprey (broj nije objavljen), visokoprecizno oružje i „obimnu finansijsku pomoć za realizaciju raketnog programa Hec“. Izraelski vojni vrh je od Amerikanaca zatražio i „drugu vojnu podršku“, ali nije otkriveno o čemu se radi. Spisak sa „stavkama pomoći“ predat je Pentagonu i Stejt departmanu na zatvorenom sastanku u Vašingtonu na kojima su delegacije dve zemlje predvodili ministri odbrane Ešton Karter i Moše Jalon. Ovaj spisak je već predat Baraku Obami, a sve se dogodilo uoči posete (naredne nedelje) Vašingtonu izraelskog premijera Benjamina Netanjahua. Izrael je jedina zemlja Bliskog Istoka koja će dobiti američki perspektivni lovac F-35. Ali, evo Tel Aviv traži i celu eskadrilu F-15. Vojni eksperti smatraju da to nije slučajno jer mnogo šta u izraelskom odbrambenom sistemu prilagođeno upravo tom avionu. Indikativno je da je Izrael zatržio vojnu podršku samo koju nedelju nakon početka delovanja ruske avijacije u Siriji. U Tel Avivu se tvrdi da u Siriji deluje i iranska armija i da Teheran, Bagdad i Damask prave „šiitski luk koji će kod Latakije imati izlaz na Mediteran“. Nisu samo u pitanju avioni F15 iz ove vesti koje se šalju u Tursku. Ima još zahteva za avionima. CNN je objavio da je ruski putnički avion srušila ID.Da li je to uopšte tačna vest? Šta ako su učesnici vežbe PLAVO NEBO oborili avion?

 30. Radisa says:

  Fred Says: Doslo je vreme da vratite ono sto vam je dao komunizam i fasizam dva najveca zla u istoriji sveta.Mi Srbi smo vas uzdigli,i od najveceg sljama evrope napravili ljude.

 31. Fred says:

  @Meri Drugi svjetski rat počeo je početkom rujna 1939., napadom Njemačke na Češku i taj datum se uzima za službeni početak rata. Dok se ne dogodi nešto takvo, nema rata.

 32. Fred says:

  @Radisa Pa vratili smo vas odakle ste došli, još bi ti još htio? :-D

 33. Meri says:

  @Fred Da tako se uzima, ali ljudi 1939 i 1940 nisu bili svesni da je to početak novog svetskog rata. Kasnije je odredjeno da je to datum početka II svetskog rata. Ko može pouzdano da tvrdi da i mi sad ne živimo u početku opet nekog novog svetskog rata?

 34. role zarolaj says:

  fred tooliko si glup da je to jezivo! njemacka je napala 01.09.1939. godine Poljsku a ne Cesku jer Ceska nije ni napadnuta vec je anektirana pokrajina sudeti. A rat nije poceo ni jednog ni drugog datuma vec je poceo kada su GB i Francuska objavile rat Njemackoj. Tek posle objave rata je Njemacka napala Francusku i Veliku Britaniju. Malo se opismenite prvo,pa onda baljezgajte po baljezgatorskim i huskackim sajtovima. Moram s vremena na vrijeme da procitam sta komentarisu ljudi koji citaju ove maloumnike i lazove intermagazin. Strasni ste i jedni i drugi. Znas kako se kaze kod nas: ko zeli rat,bio mu rat u kuci vazda!"

 35. Paštrović says:

  'Ebiga, da nema ovog krelca koji se potpisuje sa Fred, mi ne bismo imali priliku da nešto kao razgovaramo!?

 36. petar says:

  ''Meri Says: novembar 5th, 2015 u 1:24 pm @Petar Pa tako nekako bi mogao da počne rat još većih razmera sa direktinim sukobom izmedju USA i RF.'' To je neka druga priča. Ovdje F15 samo nadgledaju bombardere koji tuku po islamistima. Piše da će F15 biti samo pratnja bombarderima. Stavili su naslov da Amerikanci šalju te avione na Ruse a onda u samom tekstu daju do znanja da nema govora o tome. Ako bi Islamska država dobila i avione i pilote koji bi se suprostavili Rusima onda je to nova priča koja nema veze sa ovim člankom. Ovdje su F15 samo kao pratioci. Niko ih nije namjeravao slati islamistima. Čemu taj naslov onda ? Šta ovi F15 su kao trebali tući Ruske avione po zraku ili još bolje - trebali su se spustili dolje pa bi ih preuzeli islamisti da se tuku sa Rusima po zraku...? Tih naslova o trećem svjetskom ratu je do sada bilo 89 ovdje.

 37. Meri says:

  @Petar Slažem se sa Vama da ne treba preterivati, niti rat prizivati da bude još veći, ali meni je iz teksta bio interesantan i deo izjave Lore Sil o pravoj nameni misije: „Nisam rekla da nije u vezi sa Rusijom“, kazala je portparolka Pentagona. S jedne strane rat i jeste takva aktivnost da nijedna strana neće baš sve reći, ali s druge strane cenim da USrA ipak ima daleko veći broj igara na terenu jer nastupa sa dobro prikrivenim namerama, grabi i kao loš i kao dobar momak... Na Bliskom istoku vojno naoružanje se stalno gomila, a znamo da tamo nije vojna parada, nego da se vojna dejstva različitih aktera sve više povećavaju. Ma koliko da se USD I RF čuvaju od direktnog sukoba i ne može se isključiti da se on neće desiti. I ja sam se pre mesec dana mrštila na naslove Treći svetski rat je počeo, a onda sam jednog dana okrenula priču u stilu, TA NE MARIM, PRILIČNO SE RATUJE I POČEO JE i onda me ovakvi naslovi više ne uznemiravaju.

 38. petar says:

  Ok, razumijem,potparolka Pentagona. Hm, ali opet taj cijeli tekst kada se pogleda..Teško da je nešto veće a time rekla jer je najupečatjivije ovo sa lažima oko F15. Iako ste i vi Meri u pravu, tu se vjerovatno nešto kuha oko velikog rata ali sama ova priča o avionima koji idu kao bombardirati Ruse je definitivno za kritiku. Evo dva zanimljiva video klipa sa you tubea: World War III - Who Will Be Blamed? WWIII - Syria, Russia & Iran - The New Equation

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *