POD ZASTAVOM CRNE GORE: Na Cetinju Sahranjen Jovo Kapičić

POD ZASTAVOM CRNE GORE: Na Cetinju Sahranjen Jovo Kapičić

12 decembra 2013

Sahrana Jovo KapicicNekadašnji general Udbe i narodni heroj Jugoslavije Jovo Kapičić sahranjen je danas na gradskom groblju na Cetinju, u prisustvu porodice, državnog vrha Crne Gore i velikog broja građana.

Sahrani Kapičića prisustovali su premijer Milo Đukanović, predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, predstavnici lokalne uprave Cetinja, SUBNOR-a i drugih institucija i organizacija.

Kapičić je preminuo 9. decembra u Beogradu posle kratke i teške bolesti. Bio je učesnik Narodnooslobodilačke borbe, društveno-politički radnik i ambasador SFRJ u Mađarskoj i Švedskoj.

Kao general Udbe, iz Višegrada je koordinirao hapšenje Draže Mihailovića.

Nakon rezolucije Informbiroa, kao zamenik ministra unutrašnjih poslova Jugoslavije Aleksandra Rankovića, bio je na komandnim dužnostima vezanim za Goli otok. Prema raznim svedočanstvima, njegova uloga u tom periodu bila je izrazito negativna.

Na Cetinju je ranije danas održana komemorativna sednica, povodom smrti Kapičića.

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović kazao je da će vreme koje sledi potvrditi veličinu, hrabrost i značaj Kapičića.

„O Kapičiću i njegovom herojskom zalaganju za Crnu Goru, za tekovine slobode i antifašizma – govoriće pokolenja. Njega neće niko zaboraviti – ni oni koji su ga voleli, ni oni sa kojima je delio ideale slobode i antifašizma, a ni oni sa čijim se osporavanjem nosio hrabro i čojski”, naveo je on.

Bogdanović je istakao da životni vek Kapičića simbolizuju neprestanu borbu i nesalomivi duh, prenose podgorički mediji.

“Njegov lik ostaće besmrtan, a sećanje na njegovu privrženost idejama slobode, revolucije, a pre svega, ljubavi prema Crnoj Gori – ostaće trajno”, rekao je gradonačelnik Cetinja.

Komemoraciji su prisustvovali članovi porodice Kapičić, predsednik Crne Gore Filip Vujanović, predstavnici Saveza udruženja boraca Narodno-oslobodilačkog rata i antifašista Crne Gore, predstavnici Vojske Crne Gore i drugih institucija i organizacija.

(Kurir)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *