ПОДАЦИ ЦИА ОТКРИВАЈУ: Ево чија ће бити Трепча! ОВАЈ ЧОВЕК ЈЕ ПРАВИ ВЛАСНИК

ПОДАЦИ ЦИА ОТКРИВАЈУ: Ево чија ће бити Трепча! ОВАЈ ЧОВЕК ЈЕ ПРАВИ ВЛАСНИК

11 марта 2019

У једном свом извештају ЦИА наводи да, према међународним стандардима, Kосово вреди 500 (процењене резерве угља, природног гаса и метала), а остатак Србије с Војводином тек око 200 милијарди долара.

Предузеће Трепча регистровано је у Kосовској агенцији за регистрацију као акционарско друштво, што, према раније усвојеном Статуту те компаније, значи да су привремене приштинске институције постале власник 80 одсто, а запослени 20 одсто акција тог комбината.Председник косовског парламента Kадри Весељи потписао је одлуку којом је комбинат Трепча постао 100 одсто власништво Kосова, а премијер Харадинај је пожурио да честита:

– Драги грађани и рудари, коначено велика вест. Гигант Трепча, након скупштинског изгласавања статута, регистрован је као компанија на основу закона Kосова. Срећно – навео је Харадинај на свом профилу на Фејсбуку.

У Србији се ова одлука доживљава као отимање Трепче, а штета је непроцењива. Или можда није?

Реакције економиста убрзо су уследиле и у медијима и на друштвеним мрежама…

Међутим, према речима председника Вучића, Трепча није регистрована по српским законима, већ као УНМИK Трепча, под окриљем УН.

По њему, косовски Албанци желе блокаду рачуна, уништење Трепче северне Митровице до Лепосавића, а то би, каже, значило да 2.400 људи остане без посла и без ваздуха за дисање у економском смислу.

– Уједињавање северне и јужне Митровице директна је претња народу на KиМ и сви кажу да ако до тога дође то може бити само насиљем и то је крај опстанка нашег народа – каже Вучић.

У једном свом извештају, ЦИА наводи да, према међународним стандардима, Kосово вреди 500 (процењене резерве угља, природног гаса и метала), а остатак Србије с Војводином тек око 200 милијарди долара. Амерички стручњаци проценили су да је Србији преостало угља за највише 35 до 40 година, док га на Kосову има за чак 16 векова (према једној другој процени, Србија има угља за 60, а Kосово за 200 година), док је вредност налазишта седам стратешких руда (олово, цинк, сребро, никл, манган, молибден и бор) процењена на чак 1.000 милијарди долара.

Иако су процене различите, понекад и у домену фантастике, да није реч о пуцњима у празно, доказују подаци Светске банке. Независна комисија за руднике и минерале окупираних територија, којом је управљао Унмик, у извештају Рајнера Хенгстмана из 2004. године објавила је да је Светска банка проценила минералне резерве Kосова на 13,5 милијарди евра.

Најзначајније место заузима лигнит, чије геолошке резерве износе око 15 милијарди тона, билансне резерве олова и цинка процењене су на 51 милион тона (74,1 одсто билансних резерви Србије), резерве никла и кобалта на 19,9 милиона тона, а резерве боксита на 1,7 милиона тона (потенцијална производња алуминијума од 425.000 тона).

Светска банка је проценила да су лежишта лигнита и мрког угља на Kосову и Метохији довољна за производњу струје у читавом једном веку, што се поклапа с проценама стручњака са Рударско-геолошког факултета у Београду, који су такође проценили да је потенцијал на Kосову довољан за две термоелектране и производњу струје за сто година, што, према процени нашег Министарства енергетике из 2009, одговара вредности од 100 милијарди евра.

На основу ових процена, план Електропривреде Србије био је да до 2020. ревитализује термоелектрану „Kосово А”, сагради два нова блока на „Kосову Б” и сагради „Kосово Ц”. Уместо реализације тих инвестиција, данас Србија није у стању да испоручи струју чак ни српским енклавама, а на Kосову је остала имовина ЕПС-а вредна три милијарде евра.

У битку за експлоатацију косовских ресурса укључили су се велики светски играчи: компанија „Инвидити”, на чијем је челу стари српски познаник, пензионисани НАТО генерал Весли Kларк, финансијски магнат Џорџ Сорош и компанија „Албански минерали”, чији је директор Сахит Муја, „Аврупа минералс”, америчка глобална корпорација за истраживање рудног богатства, „Лидијан интернешенел” (некадашњи „Рио тинто”), усредсређен на истраживања налазишта у Ораховцу, где је до сада пронађено од 1,87 до чак осам грама злата по тони узорка, и многи други.

(Србија Данас)

KOMENTARI3 коментара

  1. Pravda says:

    samo se vi scipetari veselite, sad mozete kako hocete al necete moci dokle hocete. Kad vas gazda uvene ima da bjezite na sve strane.

  2. Vladimir says:

    Da covek nema veze sa obavestajnim podacima,dovoljno je da pogleda boje zastave Kosova i Metohije i Bosne i Hercegovine,ne morate ni da verujete u tzv teorije yavere,venecijansko crno plemstvo,ta gamad je opeljesila i Vizantiju a Soros i ostali,samo radnici.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u