ПОДЕЛА ИМОВИНЕ БИВШЕ СФРЈ: За деобу 43 милиона долара

PODELA IMOVINE BIVŠE SFRJ: Za deobu 43 miliona dolara

21 oktobra 2016

reg-njujork-bivsa-ambasada-sfrj_620x0

U naredna dva dana kod Kranja, u Sloveniji, zasedaće Zajednički odbor za sukcesiju diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ povodom prodaje imovine u Njujorku, Tokiju, Bonu i Bernu. Od eventualne prodaje, BiH očekuje prihod od oko 12 miliona dolara, ali je moguće da ta suma bude i veća kad bude utvrđena tržišna vrednost nekretnina.

Ukupna vrednost diplomatskih objekata, koji su vlasništvo bivše SFRJ, zasad je procenjena na 42,7 miliona dolara, od čega BiH pripada 15 odsto, Hrvatskoj 23 odsto, a Srbiji 35 odsto. Ovi procenti datiraju još iz 2001. godine, kada je počela priča oko raspodele imovine bivše države. Procenjuje se, međutim, da je vrednost imovine danas gotovo duplo veća, pa će tako i prihod od prodaje biti pojedinačno za svaku zemlju-naslednika znatno veći. BiH je već uknjižila rezidenciju u Mađarskoj i zgrade ambasada bivše države u Otavi, Oslu i Londonu.

Jedna od ključnih stavki u raspodeli imovine u inostranstvu je dogovor oko dvoetažanog stana u Njujorku. Ovaj stan je država SFRJ kupila još 1975. godine. Apartman se nalazi na broju 713 u Park aveniji, na Menhetnu, a Josip Broz Tito bio je svega dva puta u njemu. Izuzetno je vredan i procenjuje se na nekoliko miliona dolara. Ima šest spavaćih soba, četiri kupatila i dva manja kupatila. Nekada su ga koristile diplomate SFRJ.

NEKRETNINE

OD ukupno 173 nekretnine, do sada je državama nastalim raspadom bivše SFRJ podeljeno 70.

Na spisku najvrednijih, osim rezidencija i ambasada u Njujorku i Tokiju, nalazi se i zgrada u Briselu od 3,5 miliona dolara, zatim u Stokholmu (pet miliona dolara) i u Švajcarskoj (oko osam miliona KM).

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *