Podeljeno 2.000 „VIP pasoša“

Podeljeno 2.000 „VIP pasoša“

29 marta 2014

pol-pasosi_620x0Diplomatski ili službeni pasoš, prema nezvaničnim procenama, u ovom trenutku poseduje oko 2.000 građana Srbije. U Ministarstvu spoljnih poslova kažu, za „Novosti“, da se te putne isprave dodeljuju isključivo po propisima.

U MSP pojašnjavaju da ministar može „vanredno“ da odobrava izdavanje pasoša licu zaposlenom u državnom organu, kako bi obavilo neki posao u međunarodnim organizacijama i forumima ili ličnostima koje svojim poslom mogu da poboljšaju ugled zemlje.

Zakon predviđa da, osim aktuelnih zvaničnika, diplomata i članova njihovih porodica, pravo na diplomatski pasoš ima i uži krug bivših funkcionera – predsednici republike, Skupštine i Vlade, a neki su za naš list potvrdili da ih i dalje koriste.

Nosilac diplomatskog pasoša nema obavezu da vadi vizu za neku zemlju, ukoliko Srbija sa njom ima potpisan sporazum o ukidanju viza na diplomatske pasoše.

– Oni ne poseduju diplomatski imunitet u inostranstvu, izuzev ukoliko je reč o profesionalnom diplomati koji službuje u nekoj stranoj zemlji, ili je u pitanju diplomatski kurir koji prenosi diplomatsku poštu – objasnili su nam u MSP.

Bivši premijer Mirko Cvetković potvrdio nam je da, u skladu sa zakonom, i dalje ima diplomatski pasoš:

– Jedina beneficija je što u neke zemlje mogu da putujem bez vize ili da na aerodromima koristim službeni prolaz.

Tamara Stojčević, zamenik generalnog sekretara Vlade, objašnjava, za „Novosti“, da šef diplomatije ima diskreciono pravo da dodeljuje diplomatske i službene pasoše, koji važe pet godina.

Ona tvrdi da su svi funkcioneri u Nemanjinoj, kojima je istekao mandat, uredno vratili diplomatske i službene isprave. Kada se formira novi parlament, i poslanici iz odlazećeg saziva, koji su dobili ova dokumenta zbog članstva u međunarodnim organizacijama – moraće da ih vrate.

TOMINE TAŠTE NEMA NA SPISKU

U Ministarstvu spoljnih poslova kažu nam da na spisku korisnika diplomatskih pasoša nije tašta predsednika Tomislava Nikolića, kako su objavili pojedini mediji.

Inače, ove isprave dodeljuju se i zaslužnim građanima, sportistima, kulturnim radnicima, privrednicima koji obavljaju važne poslove za zemlju.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Miško says:

    Narod nema leba da jede, a oni drame elitu... Ovaj režim nastavlja stranputicom, ili se varam, a voleo bi da se varam..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *