Подгорица: Очеви (не) могу да виде бебе

Podgorica: Očevi (ne) mogu da vide bebe

15 jula 2015

reg-podgorica_620x0 65766Nekoliko građana glavnog grada požalilo se da je Klinički centar Crne Gore zabranio posete porodiljama na akušerskom odeljenju. To bi značilo da očevi svoju bebu ne mogu videti sve dok majka i dete ne dobiju otpusnu listu, odnosno ne napuste bolnicu. Iz KCCG, međutim, tvrde suprotno.

Mada, kažu, pozdravljaju to da se familiji i prijateljima zabrani da posećuju porodilje, kako bi se sprečilo eventualno unošenje bakterija, očevi koji su se žalili smatraju da moraju videti novorođenče nakon porođaja.

U KCCG tvrde da posete porodiljama na Akušerskom odeljenju s jedinicom za novorođenčad nikada nisu ni bile dozvoljene, a u cilju sprečavanja unošenja infekcije, odnosno u interesu majki i beba. Portparol Gorica Soković demantovala je i tvrdnje da očevi moraju da čekaju nekoliko dana kako bi videli bebu.

– Naša ustanova je, nakon adaptiranja porodilišta, od 31. decembra 2013. obezbedila uslove da prvi put očevi mogu da prisustvuju porođaju uz već poznatu proceduru. Na taj način smo omogućili partnerima da najznačajnije trenutke u životu podele sa čimeje javnost upoznata. Očevi mogu i da naredna dva sata provedu s partnerkom i novorođenčetom, a u terminu od 14.00 do 17.00 da dođu do Akušerskog odeljenja i interesuju se za svoju bebu i partnerku, kao i da obave razgovor s nadležnim lekarima – saopštila je Sokovićeva.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *