PODLO KAO I UVEK: Amerika na Kubu šalje „mlade turiste“ da podbunjuju Kubance

PODLO KAO I UVEK: Amerika na Kubu šalje „mlade turiste“ da podbunjuju Kubance

8 avgusta 2014

20140305-cuba-exteriors-sl-1538_53ee39d1154ce422fc2278062244c068Vašington ni danas nije odustao od finansiranja projekata za podsticanje nezadovoljstva na Kubi sa ciljem da se sruši Kastrov komunistički sistem. Uprkos tome što su se sve američke akcije tokom više od pola veka pokazale neuspešnim , za njih se i dalje odvajaju pare iz džepa poreskih obveznika.

Detalje jednog od programa za urušavanje kubanskog političkog rukovodstva upravo je obelodanila agencija AP, čiji je istraživački novinarski poduhvat pre nekoliko meseci, o ubacivanju duhovitih „tvitova” protiv Kastra, izazvao buru negodovanja u američkom kongresu.

Od oktobra 2009. Amerika je finansirala odlazak i boravak mladih Venecuelanaca, Kostarikanaca ili Peruanaca na Kubu. Putnici koji su kao mladi avanturisti sa ruksagom obilazili karipsko ostrvo imali su zadatak da pronađu neka „alternativna gnezda” i da se tu, koristeći se istim jezikom, zadrže i sprijatelje. Ponekad su i sami organizovali radionice u koje su pozivali mlade Kubance. Takva je, na primer, bila ad hok radna grupa koja se bavila obukom kako da se mladi zaštite od HIV virusa. Cilj svih tih putovanja bio je da se markiraju mladi Kubanci koji pokazuju da su nezadovoljni aktuelnim stanjem i da oni u budućnosti postanu vođe masovnijih protesta.

Za platu od pet dolara na sat mladi Latinoamerikanci su prethodno instruisani kako da se preruše u obične aktiviste ili turiste, zainteresovane za druženje sa vršnjacima sa Kube. Obuku, put i boravak na Kubi finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (Usaid), kroz jedan od svojih tajnih projekata. Njihovi „stručnjaci” su ocenili da je prevencija od HIV-a idealna kamuflaža za takvu vrstu političke regrutacije na Ostrvu. Računali su da se iskusni kubanski obaveštajci neće dosetiti da su im u goste došli u stvari špijuni-početnici i da se čak neće ni raspitivati odakle se finansiraju te nove društvene radionice. Jedan od desetak putnika je objasnio američkim novinarima da je „čitavih pola sata” obučavan kako da prevari kubanske obaveštajce.

Usaid je, kako su utvrdili novinari, nastavio ovaj program čak i kada je jedan od američkih organizatora ovakvih poslova uhapšen i osuđen na kaznu koju sada izdržava u kubanskom zatvoru.

Bez obzira na to, stručnjaci Usaida uveravali su Latinoamerikance koji su se uputili na Kubu da ne moraju da brinu za svoju bezbednost.

Ovo je već drugi put za protekla četiri meseca da američka agencija koja u celom svetu ima na stotine programa za razvoj mora da se pravda pred uzbunjenom američkom publikom. Kada je otkrivena afera sa kubanskim „Tviterom”, Usaid je tvrdio da je cilj tog projekta bio slobodni protok informacija u zemlji gde su one vrlo ograničene i probrane. Pri tom, prevarili su i Kubance koji su otvorili svoje naloge, a da nisu znali da je celu mrežu finansirala američka vlada.

Na uporno insistiranje novinara AP da objasni ove projekte, Usaid je odgovorio u pisanoj formi predstavljajući svoje projekte kao način da se pomogne razvoju društva kulture i umetnosti na Kubi.

Vladini podaci pokazuju da su oba ova programa na Kubi bila deo višemilionskog projekta Usaida za podsticanje promena u „politički nestabilnim zemljama” .

Izgleda međutim da na Kubi, ni ovi projekti nisu dali nikakvog rezultata. Oni su, kada su obelodanjeni, izazvali suprotnu reakciju. Čak su i Kubanci koji su nezadovoljni stanjem na Ostrvu, ogorčeni što im Amerika nudi „glupave instant recepte” za političke promene, bez imalo obzira za bezbednost domaćeg stanovništva i svojih službenika.

Svi projekti koje je Havana lako raskrinkala počeli su baš kada je Barak Obama dolazeći na vlast obećao otopljavanje odnosa sa Kubom. Promene na Ostrvu su vidljive golim okom, ali za to nisu zaslužni Amerikanci. Hilari Klinton, koja je u vreme kada su osmišljeni programi Usaida bila ministarka spoljnih poslova, piše u svojoj novoj knjizi „Teške odluke”, da je zadovoljna što se Kuba menja. Za razliku od nje, američka javnost je nezadovoljna što se njihov novac troši na ovakve stvari koje do sada nisu dale nikakve rezultate, a podrivaju ugled Američke agencije za razvoj ne samo na Kubi, već i u drugim delovima sveta.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *