PODMUKLE METODE – Agenti FBI izigravaju novinare

PODMUKLE METODE – Agenti FBI izigravaju novinare

10 novembra 2014

tmp_fbi1726544556Novinska agencija Asošijeted pres tražila je uveravanja od Ministarstva pravde SAD da agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) više nikada neće izigravati predstavnike medija.

Direktor FBI Džejms Komi u tekstu u Njujork tajmsu prošle nedelje je naveo da se agent FBI predstavio kao izveštač AP-a kako bi pomogao u hvatanju 15-ogodišnjeg mladića koji je osumnjčen za pretnje bombom u državi Vašington, prenosi Beta.

U pismima ministru pravde Eriku Holderu i direktoru FBI Komiju, predsednik i direktor AP-a Geri Pruit pitao je ko je odobrio da se agent 2007. predstavi kao novinar, koja procedura je sledila posle tog odobravanja i da li se to još radi.

„Najvažnije, želimo uveravanja da se to više neće desiti“, rekao je Pruit.

Komi je rekao da se agent predstavio kao novinar kada je pitao osumnjučenog da pregleda lažan članak AP-a o pretnjama i sajbernapadima na školu kako bi osigurao da je osumnjičen prikladno predstavljen.

To je urađeno preko elektronske pošte a u lažnom članku se nalazio softver za verifikovanje internet adrese. Kada je osumnjčeni kliknuo na link, otrkio je lokaciju svog kompjutera i internet adresu što je pomoglo agentima da potvrde njegov identitet.

Direktor FBI je rekao da je ta „neobična tehnika“ bila legalna po uputstvima te službe tada, da je i dalje zakonita, kao i „u nekim retkim slučajevima prikladna“, mada bi ipak danas bilo potrebno odobrenje s višeg nivoa nego 2007.

Pruit je rekao da ta tvrdnja nije uteha za medije i da je „FBI krađom identiteta umrljao“ reputaciju AP-a, ugrozio njegove novinare i umanjio vrednost slobode medija.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *