Подравка повукла „Вегету“ због сумње на салмонелу

Podravka povukla „Vegetu“ zbog sumnje na salmonelu

3 jula 2015

VEGETA_620x0Hrvatska kompanija „Podravka“ saopštila je da je povukla „Vegetu“ sa tržišta u Nemačkoj, Austriji i Slovačkoj zbog sumnje na salmonelu.

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) obratiće se Ministarstvima poljoprivrede i zdravlja Republike Srbije sa zahtevom da se u skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane preduzmu hitne mere povodom ovog slučaja, a koje uključuju i mogućnost povlačenja spornog proizvoda sa tržišta Srbije.

Na oficijelnom sajtu „Podravke“ piše da je u toku povlačenje proizvoda “Vegeta 250 grama” i “Vegeta 500 grama” određenih proizvodnih serija s tržišta Austrije, Nemačke i Slovačke, jer je tokom rutinske kontrole u Austriji utvrđeno da postoje indicije prisutnosti salmonele u tragovima u jednom izolovanom slučaju.

Kao mera predostrožnosti, a u cilju zaštite potrošača, kompanija je odlučila da samoinicijativno povuče proizvode na tri tržišta na kojima se nalaze proizvodi navedenih proizvodnih serija (Austrija, Nemačka, Slovačka).

“Podravka d.d.” je proizvode iz te serije dala na analizu službenim hrvatskim laboratorijima, koji su utvrdili odsutnost bakterije “salmonella spp.” u “Vegeti” i na taj način potvrdili rezultate Podravkine laboratorije kontrole kvaliteta.

U toku su i dodatne analize proizvoda navedenih proizvodnih serija kod ovlašćenih EU laboratorija.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *