Подршка програму трансплатације!

Podrška programu transplatacije!

8 decembra 2015

a2851c1a-ef5e-40c6-81ee-e2d8733be192Akcija zaveštanja organa zvanično će u Smederevu biti pokrenuta u subotu, 12. decembra, kada će svi zainteresovani građani, koji žele da podrže program transplantacije, u Centru za kulturu dobiti svoje donorske kartice, saopšteno je prilikom potpisivanja protokola o realizaciji aktivnosti za podršku kampanje „Produži život“ na teritoriji Smedereva.

Povodom pokretanja inicijative za realizaciju akcije doniranja organa u Smederevu, u petak je u Gradskoj upravi održana konferencija za novinare, u cilju informisanja javnosti i unapređenja akcije, kojoj je prisustvovala i gradonačelnica dr Jasna Avramović.

„Zahvaljujem se na inicijativi, pre svega, Udruženju rezervnih vojnih starešina, koji imaju dovoljno razumevanja za ovu nacionalnu kampanju, jer je poznato šta znači donatorstvo organa i znamo šta znači spasiti jedan život. Smatram da je akcija dobra i da treba više raditi na promociji kako bi ljudi shvatili njen značaj. Grad će se uvek odazvati ovakvoj akciji, zahvaljujem se inicijatorima uz želju da akcija bude uspešna i da Smederevo bude visoko na lestvici po zalihama organa neophodnih za spasavanje nečijih života“, rekla je gradonačelnica Smedereva.

Udruženje rezervnih vojnih starešina, Dom zdravlja, Opšta bolnica Sveti Luka, Zavod za zdravstveno osiguranje i Crveni krst u Smederevu, pod pokroviteljstvom Grada Smedereva, uključili su se u nacionalnu kampanju Produži život u Smederevu, a u petak je utvrđen operativni program mera akcije.

Član Gradskog veća za resor rada i socijalne politike, Ljiljana Životić Živanović, kao prednosti za uspešno sprovođenje ove akcije u Smederevu, vidi u tome što je gradonačelnica Jasna Avramović lekar, poslanik Ivica Jevtić takođe, a Smederevo ima konstituisan i Savet za zdravstvo, koji će se baviti i ovom temom u narednom periodu.

Podrška programu transplantacije, osim inicijative i utvrđivanja akcionog plana, predviđa predavanje Značaj zaveštanja organa – zablude i predrasude o doniranju organa, dr Nenada Milojičića, direktora Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja, 12. decembra od 11 časova u Centru za kulturu, kao i druge promotivne aktivnosti.

Prema podacima nadležnih službi, koji su tom prilikom saopšteni, na teritoriji grada Smedereva je do sada evidentirano pedesetak dobrovoljnih davalaca organa, a namera je da se taj broj uveća.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *