PODRŠKA SVOJIMA: Srbija će nastaviti da pruža pomoć izbeglicama

PODRŠKA SVOJIMA: Srbija će nastaviti da pruža pomoć izbeglicama

5 aprila 2014

izbeglice_oluja_1995Srbija ne prihvata preporuku Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR) o ukidanju izbegličkog statusa izbeglicama iz Hrvatske i nastaviće da pruža punu zaštitu i pomoć svim izbeglicama na svojoj teritoriji, saopštilo je u petak Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

U saopštenju se ističe da će Srbija nastaviti da daje maksimalan doprinos stvaranju trajnih i održivih rešenja za položaj izbeglica i poručuje da će zato odgovornost za konsekvence odluke o prestanku izbegličkog statusa izbjeglicama iz Hrvatske u potpunosti snositi UNHCR.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije navelo je da je ova odluka UNHCR-a doneta bez konsultacija sa članicama UN i uz izričito protivljenje Srbije kao zemlje sa najvećim brojem izbeglica iz Hrvatske, kojih je 41.861.

“UNHCR se, ne samo u potpunosti oglušio o sopstvena pravila, već je, iako je u pitanju humanitarna agencija, zanemario stvarni položaj izbeglica iz Hrvatske. Takva jednostrana odluka je bez presedana u dosadašnjoj praksi UNHCR-a, koja se uvek zasnivala na konsenzusu zainteresovanih država o pitanjima ovakve težine”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije ocenilo je da se radi o “neutemeljenoj i očigledno političkoj odluci, s obzirom da nisu omogućena održiva rešenja za položaj izbeglica, posebno za njihov održiv povratak u Hrvatsku”.

POLOŽAJ SRBA JE SRAMOTA ZA HRVATSKU

Milorad Pupovac, dugogodišnji lider Srba u Hrvatskoj, za frankfurtske Vesti je rekao da je Hrvatska „ više je nego prepolovila novac iz budžeta za obnovu i stambeno zbrinjavanje srpskih izbeglica,” i da je „novac za regionalni razvoj, posebno povratničkih sredina smanjen je još i više”, te da „to baca senu na pošteno držanje Vlade i premijera kad je u pitanju ćirilica i suprotstavljanje mržnji i netoleranciji prema Srbima”.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *