ПОДСЕЋАЊА: СРБИМА У ДАЛМАЦИЈИ ОДСЕЦАЛИ ГЛАВЕ, сведочи Семина Лончар!

PODSEĆANJA: SRBIMA U DALMACIJI ODSECALI GLAVE, svedoči Semina Lončar!

6 marta 2016

oluja19955_zps95e5dd58(E. R. Iz Večernjih novosti, Beograd, 19. april 2006. godine)

U Dalmaciji je za vreme rata ritualno ubijeno 970 Srba. U dve, tri grobnice kod Knina pronađeno 426 tela, koja su na čudan način nestala – kaže predsednica splitskog Centra za razvoj demokratije.

Procene Centra pokazuju da je kroz dalmatinske logore prošlo oko 10.000 Srba. Najveći zločini dogodili su se u ratnoj luci Lora gde je bilo zlostavljano oko hiljadu ljudi, u vojnom zatvoru Kuline u Šibeniku, u Gospiću.

Rasvetljena je sudbina tek šačice nestalih, ali će Hrvatska, kako tvrdi Semira Lončar, još morati da se suoči sa masovnim grobnicama i ritualnim ubistvima Srba.

Selo Islam Grčki. Opština Bukovič kod Benkovca. April 1991.

– Četrdesetak Srba se vraćalo sa posla. Nikad nisu stigli kućama. Posle nekog vremena njihova tela su pronađena na jednoj livadi. Glave su im bile na jednoj strani, a trupovi dvadesetak metara dalje – svedoči za Novosti Semina Lončar.

Ona tvrdi da je Islam Grčki bilo samo jedno od 14 srpskih sela u okolini Šibenika i Splita čiji su meštani ritualno ubijeni. Isto se ponovilo u Kuščićima, Bukoviču, Smoljčićima… Do sada je zabeleženo 970 ovako mučki ubijenih ljudi.

Naredba: Kolji!

Još dok se „Oluja“ nije zaustavila 1995, u Drvaru se vodila akcija pod šifrom „Kolji sve što se kreće!“ Koliko je stradalo nehrvata, još je tajna.

– Za to smo saznali od hrvatskog vojnika koji je tada bio regrut. A borio se u prvim redovima. Savest mu nije dala mira.

U selima i zaseocima okolo Knina i Benkovca pronađeno je, kako tvrdi Lončar, nekoliko masovnih grobnica. Svaka od njih bila je obeležena kao jedno grobno mesto u kojoj je sahranjena samo jedna nepoznata osoba. Međutim, kada su počela iskopavanja, prizori su bili stravični – u jednoj grobnici pronađeno je 60 tela osoba koje su bile stare između 60 i 80 godina. Nedaleko odatle pronađeno je sedam tela u jednoj grobnici za koja se sumnja da su bila premeštena.

– Najneverovatniji je slučaj kada je u dve, tri grobnice pronađeno 426 tela. Međutim, kada je to objavljeno u medijima, sva su nestala za jednu noć. Bez traga. Ako nemate telo, to znači da nemate ni zločin.

Spisak zločina u kojima su stradali Srbi ovde se nikako ne završava. Sudbina mnogih koji su bili zatvarani u logorima, nije poznata. Kako tvrdi Semina, veliki broj je onih koji su mučki ubijeni. Neki od njih korišćeni su za žive štitove u borbama, dok su drugi, uglavnom seljani, hapšeni zbog razmena.

Logori smrti

– Bilo je mnogo mobilnih logora, uglavnom u mesnim zajednicama i selima. Zatvorenike su često selili, pogotovo kada bi dolazili zvaničnici iz Crvenog krsta. One koji su ostajali, koji su bili zdraviji, terali su da govore kako im je lepo. U Splitu su čak govorili da zatvorenicima prikazuju pozorišne predstave.

Predsednica Centra, koja je nedavno posetila Beograd, kaže da, iako se zna ko je komandovao logorima, i šta se događalo u njima, hrvatsko pravosuđe gotovo da ništa ne preduzima protiv odgovornih. Tako je, prema njenim rečima, opšte poznato da su zatvorenike premeštali Mihail Budimir, Željko Maglov i Mate Laušić.

– On je bio na vrhu ove grupe devedesetih godina, a i danas je na visokom položaju u policiji. Iako 10 godina insistiramo da se protiv njega pokrene postupak, on nikada nije bio čak ni osumnjičen. Bez obzira što znamo za mnoga zatvaranja u Lori, do sada su procesuirana samo dva ubistva Srba. A kazne su bile sramotne! zaključila je Semina Lončar.

STRELJANA SE „OBESILA“

Broj Srba stradalih u Dalmaciji, Centar za razvoj demokratije još nije utvrdio. U tome im posebno odmažu podaci u kojima najčešće ne piše uzrok nečije smrti.

– Gotovo da se svuda navodi da je neko umro prirodnom smrću, ili da je poginuo u borbama. Tako se za jednu staricu od 85 godina, iz sela Mažibrade, na kojoj je pronađeno 16 prostrelnih rana, tvrdilo da se obesila!

TUĐMAN I ŠEKS

U podacima Centra za razvoj demokratije nalaze se imena Miroslava Tuđmana, sina Franje Tumana, i Vladimira Šeksa, visokog političkog funkcionera u Hrvatskoj, kao odgovoran za ratne zločine.

– Oni su pravi krivci za ono što se dogodilo u Paulin Dvoru, jer su premeštali zatvorenike, a nisu nikada procesuirani – optužuje Semina Lončar.

(Pripremio: I. B. Intermagazin)

KOMENTARI19 komentara

 1. Milan+ says:

  Svi znamo kakva je i kolika danasnja avnojevska Hrvatska, u stvari, genocidna rupetina. I dalje se kao cudimo ?! Mislili su da ce spaljivanjem i uklanjanjem tela sakriti istinu ? U stvari, uklonili su i spalili svaku sansu da se pred Srbima i pravdoljubivim svetom vise ikad opravdaju za sve sto su radili...a racune ce morati da poloze.

 2. deda mraz says:

  Ali nasi usljivi komunisti su je priznali na stetu Srba naravno i naravno svoje komunisticko cedo poturice sto su im prvo naciju dali pa ih jos priznali kao bosnjake i Srpski jezik im dali da bude njihov.Mi moramo da budemo svesni da je to nas sljam i da su im oni dozvolili da to Srbima rade jer oni nisu imali pravo da ozakone sto su fasisti po bosni i hrvatskoj radili, ali oni sie ponose sa tim.

 3. iki says:

  To je bestijalni narod, ne znam kako i dalje zive.Nemam reci, jednostavno sam zgrozena.

 4. ANTI NATO PROTEST says:

  NATO PROTEST U NIŠU (VIDEO) – https://www.facebook.com/ruskiekspres/videos/1740432942857591/ –iv NATO-a, uzvikivali „Kosovo je Srbija“ i pevali patriotske pesme. - VELIKI - ANTI-NATO - PROTEST - ZAKAZAN JE ZA 27. mart u B E O G R A D U.

 5. SESELJ PRIZNAO says:

  ŠEŠELJ PRIZNAO: Stanko Subotić dao milion evra Radikalima - Lider Srpske radikalne stranke, Vojislav Šešelj, gostovao je u emisiji „Lični stav“ u kojem je otkrio mnoge detelje o Vučiću, ali je rekao i da je Stanko Subotić dao milion evra SRS - VIDEO - https://www.youtube.com/watch?v=ZjUwsdIRL3c

 6. Baraba says:

  Opet cemo isto ponoviti samo dodjite amo!!!

 7. Baraba says:

  Koja ste vi gamad

 8. Baraba says:

  Beograde ispod Trebevica Bices opet Ante Pavelica

 9. Dragan says:

  A šta je uradila Srbija da ovo izađe u svijet?

 10. Bojan Nišević says:

  Nije problem što hrvatsko pravosuđe ne preduzima ništa. Problem je i žalosno što Srbi i "srpsko" pravosuđe ne preduzimaju ništa.

 11. Krajisnik says:

  Baja se u Barabu pretvorio :) Bijedo pokatolicena! Srbi katolici nema vise. Dzaba vam se busati u prsa kad svi znamo ko ste a znate i vi sto je najgore!

 12. rema says:

  Baja (baraba) pičko! ha ha ha...

 13. jozo.bloket says:

  Uhititi i sankcionirati. Zamrznuti imovinu, oduzeti mirovinu i hrvatsko državljanstvo.

 14. genocid u jugoslaviji says:

  kada beograd ne trazi zlocince a ustase ce uvek da kolju od velike srbije je tito i komunizam napravili republike de su srbi manjina i niko ih ne stiti i nio za njih ne odgovara nema srbije nema srba

 15. Baja says:

  Krajisnice sta lupetaš nego dodji u Benkovac na pazar 10tog da zagangamo onu našu jer vasu nesmijemo.

 16. Baja says:

  A možeš usput protestirat protiv NATO u Srbiji hahahahahahah

 17. Baja says:

  Rema dodji i ti ????? Hahahahahahaha

 18. marko says:

  OVDE SE DOBRO VIDI VEOMA DOBRO DA JE IZA SVIH KLANJA URVATSKOJ BAS SVIH NE PO ONOJ NIJE HV KLAO NEGO PARAVOJNE POSTROJBE STALA ISKLJUCIVO DRZAVA HRVATSKA 1991 I DO DANAS 2016 DRZAVA HRVATSKA KRILA I KRIJEPOKOLJE NEDUZNIH CIVILA PO KOJIMA PAZI LJUDIMA ODSECALI GLAVE OVI POVAMPIRENI USTASKI BOLESNICI KAO AL KAIDA PO BOSNI I PO SIRIJI, NITI JEDNA STANKA U HRVTASKOJ HDZ SE ZNA ZLOCIZNZI SDP SMECE ISTO KAO ONI NIJE SE N I TRUDILA ICI PORNACI IKAD OVE HV JUNAKE NITI CE IKAD DRZAVNI ZLOCIN KAO 1941 ISTI NACINI ISTI ZLOCINCI ISTA RKAB IZA LEDJA KOJA SAD ZLOCINCA STEPINCA BLAGOSILJA U SVECA BOLESNI LJUDI ZA PSIHIJATRIJU I NISTA VISE.SAMO LUDI SRBI ZABORAVLJAJU I OVM KOLJACIMA TODORICU ISLCINI MDAJU DA IM USRBIJI ZARADUJU 600 000 000 EVRA GODINJE A GLUPESRBE UHRVATSKOJ MALTE TAKO IM I TREBA KAD UDALE DODJU NA LETOVANJE

 19. jozo.bloket says:

  Uhititi i sankcionirati. Zamrznuti imovinu, oduzeti mirovinu i hrvatsko državljanstvo. I normalno, ne samo nju sankcionirati već i sve ostale mitingaše, na čelu sa Puhovskim. Koji je u revolucionarnom zanosu, pisao i dostavljao sudu u Hagu lažne spiskove ubijenih za vrijeme rata i pri tom na njega upisivao i žive osobe, tipičnom ˝jasenovačkom matematikom˝. Ova mitingašica, inače vaša kandidatkinja sa liste za izbor predstavnika srpske nacionaslne manjine, je nešto lukavija, pa ne navodi imena, već koristi izraze ˝tisuće˝, ˝desetine tisuća˝ i tako dalje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *