PODSEĆANJE Delovi biografije Hašima Tačija, zvanog „Đarpni“ („zmija“)

PODSEĆANJE Delovi biografije Hašima Tačija, zvanog „Đarpni“ („zmija“)

22 marta 2013

Hashim Thaci_GANGSRođen je 24. aprila 1969, u selu Broćna, opština Srbica. Nakon demilitarizacije OVK, formirao je DPK političku partiju čiji je predsednik bio od početka. U julu 1997, bio je osuđen u odsustvu, presudom Okružnog suda u Prištini, na 10 godina zatvora, za krivična dela terorizma, a u februaru 1998, centralna poternica izdata je na njegovo ime. Kao član unutrašnjeg kruga OVK, učestvovao u obezbeđivanju finansijskih sredstava za OVK, krijumčario terorističke grupe u zemlju, bio je zadužen za obuku terorista i njihovo naoružavanje.

Završio je vojnu obuku, koja je trajala nekoliko meseci u Albaniji, nakon čega je bio direktno angažovan u brojnim terorističkim akcijama na KiM. Bio je učesnik u napadu na pružnom prelazu u Glogovcu, kada su četiri policajca ubijena, a tri su teško ranjena.

Takođe, u više navrata, on je posetio selo Klečka, opština Lipljan, u vreme kada je grupa srpskih civila bila zatvorena, zlostavljana i kasnije tamo i ubijena. Iako je obezbedio sebi učešće u privremenim organima KiM, ipak održava svoj snažan uticaj na najekstremnije strukture bivše OVK, koju koristi sa namerom da zastraši svoje političke protivnike i primeni pritisak na nealbansko stanovništvo da se iseli sa Kosova i Metohije.

Krajem 2001, na inicijativu Hašima Tačiija, formiran je određen broj terorističkih grupa koje su organizovane, sastavljene, uglavnom od bivših pripadnika OVK, uglavnom iz Drenice, čije aktivnosti on kontroliše preko Kadrija Veselija, šefa ŠIK (Šiptarkse Informativne Agencije) , Samija Ljuštaku, iz Srbice, i drugih.

Tajna naoružana grupa, koja je pod njegovom kontrolom, odgovorna je za niz krivičnih dela, ubistava, otmica i ozbiljnih pretnji u regionu južne Srbice, u selima Rudnik, Radiševo, Suvo Grlo, Banje, Kotore i Kućica. Neposredni nadzornik ove grupe je Redžep Selimi, iz sela Ovčarevo, opština Srbica, koji je inače šef akademije Kosovskog Zaštitnog Korpusa. Članovi grupe su Musa Dervišaj, Zenun Kadriju, Gjeladin Gećaj i drugi.

Tači je u kontaktu sa Alijem Ahmetijem, komandantom NLA u Makedoniji, sa kojim sarađuje u transportu terorista iz Makedonije na teritoriju Preševa i Bujanovca, sa ciljem da izvedu terorističke akcije protiv multietničkih policijskih punktova u pojedinim selima, na delu administrativne granice sa KiM. On je takođe organizator kriminalne organizacije poznate kao“Drenička grupe”, sa velikim brojem članova njegove porodice uključenih u ovu grupu. Navedena grupa kontroliše između 10% do 15% od ukupnog broja kriminalnih aktivnosti na KiM, u vezi sa krijumčarenjem oružja, ukradenim automobilima, naftom i delimično cigaretama, kao i sa prostitucijom, uspostavljanjem i održavanjem veza sa pripadnicima Albanske, Češke i Makedonske mafije.

Tačijeva sestra je udata za Sejdija Bajruša, jednog od vođa albanske mafije. Tači kontroliše veći deo organizovanog kriminala u regionu Istok – Klina – Srbica – Priština. Njegov najbliži saradnik u švercu ukradenih vozila je Fadil Tači. Za sve ovo on je potpomognut Kitajevim kriminalnim klanom. Na teritoriji opštine Klina, Hamdi Tači je uključen u organizovanu prostituciju, dok su operacije povezane sa trgovinom droge i sa prostitucijom“držane” od strane Hašima Tačija, zajedno sa svojim rođacima Menduhom Tačijem, Betušom Zihugolijem i Engelom Šabanijem, zvanim“Anđeo“.

Preko Menduha Tačija, on je povezan sa nelegalnom trgovinom oružja i nafte. Zajedno sa Ekremom Lukom, Fatmirom Limajem, Floriem Maljokuom i Ismetom Osmanijem, Tači je jedan od šefova ilegalne trgovine cigaretama na KiM. Tačijeva bliska povezanost sa organizovanom prostitucijom, trgovinom droge i oružjem ide preko Džavita Halitija, koji, između ostalog, učestvuje u zastrašivanju, ucenama i uklanjanju političkih rivala Hašima Tačija.

Značajan deo finansijskih sredstava, tako stečene koristi od Tačijevog klana, kanalisana je u političkoj kampanji za Hašima Tačija, dok je drugi deo novca dostavljan kao pomoć albanskim terorističkim grupama.

Podaci izneti u ovom članku su podaci čiji je vlasnik Bezbednosno Iformativna Agencija (BIA)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *