PODSMEH: Srbija od Crne Gore na poklon dobila podmornicu

PODSMEH: Srbija od Crne Gore na poklon dobila podmornicu

10 septembra 2014

podmornica543467Vest da je crnogorsko ministarstvo odbrane donelo odluku da bratskoj Srbiji poklonini podmornicu mnoge je samo nasmejala!

“E, samo nam je ona još falila”- sigurno su prokomentarisali oni sa malo manje mašte, cinično se možda pitajući: “Uostalom, gde ćemo bre da je teramo kad nemamo more? Možda po Dunavu ili Savi, a!?”

-Ako bog da ponovo će ona da “zaroni”, ali sada, na suvom- demantujući “neverne Tome”, otkriva bivši član posade darivane podmornice zavedene u šifrovanim knjigama bivše JNA pod tajnim kodom “P-911″, pukovnik u penziji i predsednik društva podmorničara Srbije inženjer Milan Komar.

Prema rečima iskusnog morskog vuka Crnogorci i Slovenci su od svojih restauriranih “nautilusa” već napravili turističke atrakcije, a gomile ljudi u redu jedva čekaju da zavire u ovo malo metalno čudo uz pomoć koje su jugosloveni nekada špijunirali svoje komšije.

-Znali smo gde se nalazi svako drvo na Albanskoj i obali susedne Italije.

Često smo plovili i dalje, kroz Otranska vrata, pa u Sredozemlje… To je bila vojska, Titova, naravno- sa očiglednom setom priseća se Komar.

Pre 10 godina u Srbiji je formirano prvo udruženje podmorničara da bi se nešto kasnije na isti način organizovali i njihove kolege iz Hrvatske, Slovenije i Crne Gore. Ta četiri udruženja danas broje oko 500 članova i upravo je njihova ideja bila da od Crne Gore zatraže po jednu staru podmornicu koje se od raspada Jugoslavije nalaze u pomorskoj bazi u Kumboru.

-To je spomenik vrhunskoj jugoslovenskoj ali i srpskoj tehnologiji, jer je gotovo sva ugrađena elektronika proizvodena u fabrici “Nikola Tesla”. Podmornicu bi i pre dobili da nije bilo sujete srpskih vojnih i političkih struktura- navodi penzionisani pukovnik.

Komar tvrdi da će nakon restauracija podmornica biti prava atrakcija. Slovenačka, koja se nalazi u vojnom muzeju u Pivki, uz zvuke specifične sirene oponaša zaranjanje, pa posetioci u jednom trenutku imaju utisak dase zaista nalaze pod vodom.

-Kod nas se sada povela polemika oko načina na koji će podmornica biti transportovana i gde će biti postavljena, ali za nas podmorničare tu nema nikakve dileme. Samo nek nam je daju sve ćemo srediti sami bez dinara pomoći. Uostalom bilo ko da krene u njenu restauraciju moraće da nas pozove u pomoć- ističe Komar.

Propali planovi za izgradnju velike podmornice

Prema rečima pukovnik Komara Jugoslavija je bila jedna od 11 zemalja u svetu koja je gradila podmornice. Krajem 90-ih odlučeno je da se krene sa izgradnjom velike savremene podmornice namenjene izvozu. Na planovima za izradu ovog plovila radio je i inženjer Komar koji navodi da su svi projekti završeni 1990. godine ali da proizvodnja nije započela zbog raspada države.

Podmornice su u svetu prava atrakcija

Danas u svetu ima 95 velikih i 55 “džepnih” podmornica-eksponata od kojih se tri nalaze na teritoriji bivše Jugoslavije, u Zagrebu, Pivki i Tivtu. Sve one su prava turtističke atrakcije, a prema rečima pukovinka Komara jedna se posebno ističe. Na samom ulazu u Barselonu, pored auto puta, postavljena je podmornica u koju zaviri gotovo svaki turiste pre nego što poseti jedan od najlepših gradova Evrope.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *