Подстицај тероризму

Podsticaj terorizmu

11 juna 2015

aleksandar-pavic 689Piše: Aleksandar Pavić

Najava Velike Britanije da, sa „partnerima“ u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, radi na usaglašavanju rezolucije povodom 20. godišnjice zločina u Srebrenici ne može da bude iznenađujuća. Kao ni obrazloženje.

„Nadamo se da će se njom odati počast žrtvama genocida u Srebrenici i svima onima koji su patili na svim stranama u ratu, te da će ohrabriti dalje korake ka pomirenju i boljoj budućnosti za Bosnu i Hercegovinu“, kažu Britanci.[i]

Premijerka Republike Srpske, Željka Cvijanović, je prodorno i koncizno okarakterisala ovaj najnoviji britanski ispad:

„Ja sam sigurna da su sve intervencije u funkciji destabilizacije i udaljavanja nas jednih od drugih i svi oni koji su predlagači moraju da vide kakve će to prilike imati u državi na koju se odnosi“.

Vide, i baš zato to i rade. To su valjda ti „večiti britanski interesi“, u čijem cilju je načelo divide et impera uvek bilo na vrhu liste.

Još je 2003. 19. septembra 2003. vašingtonska Međunarodna asocijacija za strateške studije (International Strategic Studies Association – ISSA) izdala specijalni izveštaj pod naslovom: “Kontroverza oko Srebrenice postaje sve više politizovana, izazivajući sve veće etničke podele i pojačavajući pritisak na mirovne snage”.[ii] Izveštaj je izdat povodom otvaranja Memorijalnog centra u Potočarima, oko čega je napravljena velika medijska pompa, najviše zbog dolaska tadašnjeg američkog predsednika Bila Klintona, koji je svečano otvorio Memorijalni centar. Predsednik ISSA, Gregori Koupli je tada u izveštaju ocenio da bi, „prema obaveštajnim podacima iz islamističkih izvora, memorijal trebalo da postane mesto hodočašća i godišnjeg okupljanja za radikalne islamiste u Evropi“.

Etničke podele, kontroverze, povod za dodatnu radikalizaciju ekstremista… To je svrha zapadne zloupotrebe Srebrenice, i to prvenstveno stoji u pozadini britanske inicijative, iz koje se možda neće izroditi rezolucija SB UN, ali će se svakako ponovo uzbuditi duhovi i potpaliti strasti. I više od toga, kako su još tad procenjivali stručnjaci ISSA i njihovi, uglavnom američki i britanski pandani:

„Jednostrana intervencionistička politika je omogućila da se snage Al Kaide i radikalnih islamista koje podržava iranska klerikalna vlada (u međuvremenu je postalo jasno da opasnost mnogo manje dolazi od Irana, a mnogo više od salafista, vehabija i srodnih ekstremista koje su, poput Al Kaide, izrasli ispod kišobrana prvenstveno američkih i britanskih službi – prim. aut.) ukorene tokom bosanskog rata, što je zamutilo budućnost regiona… „Memorijalizacija“ lažnih brojki na spomeniku je, čini se, zapravo usmerena ka podsticanju regionalnih etničkih mržnji i nepoverenja, radi kažnjavanja samo jedne grupe žrtava bosanskog građanskog rata“.

Sam spomenik u Potočarima je, prema izveštaju ISSA, „sagrađen uz pomoć sredstava američke ambasade u vrednosti od milion dolara, na zahtev Visokog predstavnika Pedi Ešdauna. Međutim, bivši novinar Bi-bi-si-ja, Džonatan Ruper, koji istražuje događaje u Srebrenici od 1995, kaže da je region bio groblje i za Srbe i za muslimane, i da spomenik naduvanom broju žrtava jedne strane ‘ne služi ni istini ni cilju pomirenja’“.

Sve što je rečeno tad, 2003. godine u Vašingtonu, može da se kaže i sada.

Prema tome, može se s punom odgovornošću reći da svi koji učestvuju u ovome, od Britanaca i njihovih „partnera“ u SB UN, američkog ambasadora Kirbija, ali i lokalnih „korisnih idiota“ poput „Žena u crnom“, Dubravke Stojanović,[iii] Građanskih inicijativa[iv] – ne samo da ne doprinose pomirenju kojeg su im usta toliko puna, već da podstiču najgoru vrstu verskog ekstremizma, koji od Balkana već pravi vrlo opasnu bazu za dalje širenje. Stvaraju plodno tle za islamiste koji bi ih, onako usputno, pojeli za ručak, ako ih prethodno ne bi prodali za paklu cigareta, pod uslovom da uopšte mogu da nađu kupce za njih.[v]

Koupli je 2003. iz Vašingtona stvar video sasvim jasno:

„Zamenik Visokog predstavnika (Amerikanac) Donald Hejs, primorao je Vladu Republike Srpske da izda saopštenje kojim je prihvatila verziju srebreničkih događaja koju propagiraju radikalni islamisti, uprkos činjenici da Kancelarija Visokog predstavnika nema nikakvih istražnih kapaciteta za pravljenje validnih procena o ovome… Ambasador Hejs i šef OHR-a Pedi Ešdaun su isforsirali izjavu Republike Srpske samo da bi otvaranje „mesta hodočašća“ – kojem treba da prisustvije Klinton – opravdalo politiku Klintonove administracije koja je podržavala radikalne islamiste“.

Klintonova uloga u svemu ovome je posebna priča. Bivši šef policije u Srebrenici, Hakija Meholjić, više puta je u raznim medijima, citirao reči Alije Izetbegovića upućene delegaciji iz Srebrenice, kojoj je on predlagao zamenu teritorija:

„Znate, meni je Klinton nudio u aprilu ’93. godine da četničke snage uđu u Srebrenicu, izvrše pokolj pet hiljada muslimana i tad će biti vojna intervencija“.[vi]

Ili, po rečima Ibrana Mustafića, jednog od osnivača SDA iz Srebrenice, i autora knjige “Planirani haos” u kojoj je, poput Meholjića, izneo niz optužbi na račun tadašnjeg muslimanskog rukovodstva da je zločin u Srebrenici bio dogovoren između tadašnjeg vrha SDA i SAD: „Srebrenica je apsolutno dogovorni genocid između međunarodne zajednice i Alije Izetbegovića, odnosno između Izetbegovića i tadašnjeg predsjednika SAD Bila Klintona. Zato je za mene mnogo veći zločin od onog počinjenog jula 1995. godine bio trenutak kada je u Memorijalni centar zakoračio Bil Klinton. To je bio trenutak kada se zločinac vratio na mjesto zločina“.[vii]

Prosto je neverovatno kako se olako manipuliše Srebrenicom, uz pomoć lažnih, nepotkrepljenih cifri, bez i trunke poštovanja prema istinskim žrtvama, koje su, u ovoj ciničnoj „igri brojki“ (Ruper) samo sredstvo za postizanje najprizemnijih ciljeva. Za engleske i američke vladajuće krugove je jasno – oni su ti koji vode ovu najnoviju ciničnu imperijalnu igru. Ali, za domaće saučesnike u ovom združenom zločinačkom poduhvatu, nema nikakvog opravdanja, i istorija će ih zabeležiti crnim slovima – kako „Ženama u crnom“ i njihovim „partnerima“ uostalom, i dolikuje.

Osim napora da se konačno utvrdi prava istina o Srebrenici – a nema nikakvih dokaza da je tamo ubijeno „7000-8000“ muslimanskih zarobljenika – takođe treba, poimenično, prozvati sve one koji su zdušno pomagali ili pomažu u propagiranju laži ili dezinformacija, i koji sistematski podstiču međuetničku mržnju, radikalizam, terorizam, novi rat – sve ono protiv čega se, navodno, zalažu.

Neka konačna reč, za ovaj put, bude Mustafićeva, čija se hrabrost svakako mora poštovati:

„Srebrenica je odavno predmet manipulacija, a glavni manipulator je (predsednik Komisije za traženje nestalih Federacije BiH) Amor Mašović koji je planirao da na žrtvama Srebrenice živi narednih 500 godina. Međutim, tu su i mnogi drugi iz Izetbegovićevog okruženja koji su još od leta 1992. godine krenuli u sprovođenje projekta po kome je jedino bitno da se prikaže što više bošnjačkih žrtava“.[viii]

[i] http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0/1944221/%D0%A0%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0+%D0%BE+%D0%A1%D1%80%D0%B5%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%2C+%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%BA%D0%B0+%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%B1%D1%99%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B0%3F.html

[ii] http://128.121.186.47/ISSA/reports/Balkan/Sep1903.htm

[iii] http://pescanik.net/post-genocidno-drustvo/

[iv] http://www.b92.net/video/vesti.php?yyyy=2015&mm=06&dd=09&nav_id=1002557

[v] http://www.nezavisne.com/novosti/svijet/UN-Dzihadisti-prodaju-zene-za-kutiju-cigareta-309279.html

[vi] http://www.novinar.de/2007/03/24/podsecamo-5000-muslimanskih-glava-za-vojnu-intervenciju.html

[vii] http://www.politika.rs/rubrike/region/Mustafic-Vise-od-500-Bosnjaka-u-Srebrenici-ubili-Bosnjaci.sr.html

[viii] Isto.

(Fond strateške kulture)

KOMENTARIJedan komentar

  1. mmm says:

    Bravo, Pavicu, kad god te slusam ili citam, ne gubim nadu da ipak istina, kad tad, mora da pobedi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *