ПОДУХВАТ РТС-а: Посвета српској култури

PODUHVAT RTS-a: Posveta srpskoj kulturi

23 decembra 2018

VELIKI jubilej, vek i po postojanja nacionalnog teatra u Beogradu, povod je za jedinstven poduhvat RTS: emitovanja dokumentarno-igranog serijala „Narodno pozorište u 10 činova“ autora Nebojše Bradića i istoimene knjige (nastale po scenariju Tamare Baračkov), koja se pojavila u izdanju ove kuće.

Serija se prikazuje od 21. novembra (sredom na Drugom programu), a kroz svaku epizodu gledaoci se upoznaju sa plejadom zanimljivih ličnosti iz bogate istorije nacionalnog teatra: osnivačima, glumcima, operskim pevačima, baletskim igračima, piscima, upravnicima, rediteljima, scenografima, kostimografima, scenskim majstorima…

– Ideja našeg serijala bila je da, kroz deset različitih fenomena – činova, osvetlimo promene u Narodnom pozorištu i našoj kulturi. Zajedno, ovi činovi prave malu hroniku o promeni reputacije Narodnog pozorišta. Ta reputacija je još uvek u procesu, dakle, konstruiše se i danas. Mi samo možemo da pretpostavimo šta će buduće generacije činiti sa time. Zbog toga, ovu knjigu posvećujemo njima – zapisao je na poleđini knjige autor projekta Nebojša Bradić, reditelj i glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa RTS.

Uz mnoštvo fotografija (uglavnom portreta velikih umetnika) savremeni gledalac i čitalac u prilici je da sazna detalje iz života prvaka kuće, čije bi lične sudbine mogle biti inspirativne i za umetnička dela. Tako kroz priču naratora (Nebojša Dugalić) saznajemo da je glumica Vela Nigrinova umrla od posledica tuberkuloze, a da je Zorka Todosić duševno obolela:

„Njeno psihičko oboljenje bilo je posledica bolesti koju joj je preneo suprug. Kačila je po stanu kandila i ikone, oblačila se u haljine markiza – udova i kraljica – majki, logika ju je napuštala i postalo je nemoguće raditi s njom. Lekar joj je sugerisao povlačenje i lečenje, ali je ona odbijala da napusti pozorište, i pored svih fobija i halucinacija“, potresno je svedočenje o velikoj umetnici nacionalnog teatra.

Poslednja u ovom serijalu je epizoda „Garderoberka“ (na programu 23. januara), ujedno je i poslednji TV snimak našeg velikog dramskog umetnika Predraga Ejdusa. U njemu se pojavljuje u „ulozi“ glumca koji igra Sera u predstavi „Garderober“. Inače, popularni Peca imao je čast da se u serijalu jedini pojavi dva puta: „premijerno“ u epizodi „Tajna večera“ kao bivši upravnik Narodnog pozorišta…

– „Narodno pozorište u 10 činova“ napravljeno je u najboljoj tradiciji TV Beograd i RTS. Sećam se slične dokumentarno-igrane serije nastale po pričama Radoja Domanovića, za koju verujem da je za mnoge bila ulazak u lektiru – istakao je pisac i scenarista Vule Žurić. – Verujem da će ova, dobro napisana knjiga trajati duže od elektronskog zapisa. Zanimljivo je i da se tokom snimanja, „stvarala“ i jedanaesta epizoda – kriza uprave Narodnog pozorišta.

PROŠLOST I BUDUĆNOST

ODGOVORNI urednik u redakciji za kulturu Danijela Kurešević ističe da je TV serijalom (u režiji Miška Milojevića) napravljen most između prošlosti i budućnosti, podsećajući da je prva epizoda emitovana uoči jubilarnog rođendana Narodnog pozorišta, u kriznim i kritičnim momentima samog teatra.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *