PODVODLJIVA EVROPA PONOVO PRETI RUSIJI: Rusija da izađe iz Ukrajine ili…

PODVODLJIVA EVROPA PONOVO PRETI RUSIJI: Rusija da izađe iz Ukrajine ili…

15 avgusta 2014

Catherine AshtonViše šefova diplomatija zemalja EU, okupljenih na sastanku u Briselu, upozorilo je Rusiju da ne upućuje trupe na ukrajinsku teritoriju.

Ovakav zaključak je donet posle informacija da je ruski vojni konvoj prešao granični prelaz koji kontrolišu separatisti na istoku Ukrajine.

„Ta situacija je potencijalno veoma opasna“, naveo je britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond u Briselu, gde se održava vanredan sastanak šefova diplomatija EU, povodom situacije u Iraku i Ukrajini.

„Zabrinut sam informacijama (o ulasku blindiranih ruskih vozila na ukrajinsku teritoriju). Ako ima ruskih vojnih vozila ili osoblja u Ukrajini, oni treba odmah da se povuku ili će posledice biti veoma ozbiljne“, rekao je Hamond.

Njegov švedski kolega Karl Bilt ocenio je da se radi o „ozbiljnom kršenju međunarodnog prava“, a danski ministar Martin Lidergard izrazio je „duboku zabrinutost zbog ponašanja Rusije poslednjh meseci, ali i poslednjih sati“.

„Ruske vlasti treba da znaju da su i EU i SAD veoma posvećene pripremanju odgovora na bilo koju vrstu agresije Rusije“, dodao je Lidergard.

Ukrajinske vlasti istovremeno su potvrdile da su primetile ulazak ruskog vojnog konvoja na svoju teritoriju, kako su prethodno izvestili britanski novinari na terenu.

Bilt: Najbolja pomoć Rusije je izlazak iz rata

70 komada ruske vojne opreme prešlo je tokom noći granicu s Ukrajinom, rekao je u Briselu šef diplomatije Litvanije Linas Linkevičijus uoči ministarskog sastanka.

„Veoma sam zabrinut zbog situacije u Ukrajini zato što, s jedne strane, mnogo govorimo o ovom tzv. humanitarnom konvoju, ali istovremeno, vidimo da se eskalacija nastavlja i imamo izveštaje da je tokom noći preko granice ponovo prešlo 70 komada vojne opreme“, rekao je Linkevičijus.

U Briselu je zakazan hitan sastanak šefova diplomatije EU o dve teme – krizi u Ukrajini i Iraku. Britanski šef diplomatije Filip Hemond izjavio je, povodom izveštaja da su ruska vojna vozila preko noći prešla u Ukrajinu, da bi to moglo imati „veoma ozbiljne“ posledice.

„Veoma sam uznemiren zbog izveštaja da su ruska vojna vozila možda prešla granicu jutros… Ako se u istočnoj Ukrajini nalaze ruski vojnici ili vozila, oni treba odmah da budu povučeni ili bi posledice mogle biti veoma ozbiljne“, kazao je on novinarima.

Švedski ministar spoljnjih poslova Karl Bilt priznao je da je humanitarna situacija u istočnoj Ukrajini katastrofalna, ali je rekao da su za to odgovorne proruske snage i Rusija. On je istakao da ljudi prolaze kroz velike patnje.

„Najbolja pomoć Rusije bi bila da preduzme mere za okončanje rata“, dodao je Bilt, ponovo optužujući Rusiju da snabdeva istočnu Ukrajinu vojnom opremom, preneo je Itar-Tas.

Prethodno su se šefovi diplomatija Rusije i Nemačke Sergej Lavrov i Frank Valter Štajnmajer saglasili da je neophodno uložiti sve napore da bi ruska humanitarna pomoć stigla u Ukrajinu.

Ministri spoljnih poslova EU već su razgovarali o situaciji u Iraku i pojedinim zahtevima da se iračkim Kurdima isporuči oružje s obzirom na to da se bore s džihadistima Islamske države.

Francuski šef diplomatije Loran Fabijus zatražio je sastanak radi sveukupne mobilizacije EU u odgovoru na krizu u Iraku. „Tražio sam ovaj sastanak tako da se cela EU mobiliše i pomogne Iračanima i Kurdima“, rekao je Fabijus kada je stigao u Brisel na sastanak.

I Italija, koja trenutno predsedava EU, takođe je tražila razgovore na kojima bi se sve zemlje članice EU saglasile sa slanjem pomoći Kurdima.

Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc izjavio je u Briselu da njegova zemlja neće dostaviti oružje Kurdima, dodajući da će se Austrija usredsrediti na humanitarnu pomoć. Nemačka je najavila slanje humanitarne pomoći, dok će tek razmotriti eventualno slanje oružja.

NATO: Rusija zaoštrava sukob

Rusija, koja poziva na smirivanje sukoba u Ukrajini, u suštini zaoštrava taj sukob, saopštio je danas NATO.

NATO trenutno proverava izveštaje dva britanska lista da su najmanje 23 ruska vojna vozila ušla noćas u Ukrajinu, rekla je portparolka NATO-a Oana Lungesku, prenela je agencija Rojters.

„Ako se potvrde, to će biti dodatni dokazi da Rusija radi suprotno onome što govori. Rusija radi na eskalaciji konflikta, iako poziva na deeskalaciju“, rekla je portparolka.

„Krajnje je vreme da Rusija uradi ono što kaže da želi da uradi, a to je da doprinese mirnom rešenju. Rusija treba da povuče svoje vojnike, zaustavi priliv vojske i boraca preko granice sa Ukrajinom, prekine da podržava separatiste i da se iskreno uključi u dijalog sa Ukrajinom“, rekla je Oana Lungesku britanskoj agenciji.

KOMENTARI13 komentara

 1. Gojko says:

  Karl Bilt nisi se brinuo kada je Nato bombardovao Srbiju i oteo Kosovo,bio si radostan Zajedno sa ostalom Nato bagrom.Sada ste dosli na tvrd teren pa pokusajte napad na Rusiju,Putin je rekao da pokusate nije to Srbija pa moze svako da dize k...c a pozadi ledj nato i Amerika.Sada na drugoj strani stoji mocna i jaka Rusija koja se neplasi fasista i nacista.

 2. jugoslav mitic says:

  nositite se,bagro belosvetska.

 3. Vera Nastasovic says:

  Neverovatno, istovremeno urlaju kako Rusija ne treba vojno da pomaže Rusima u Ukrajini a oni vode pregovore o naoružavanju Kurda u Iraku!!! I to im prolazi kod njihovog zatupljenog naroda koji ne shvata da rat kuca na njihova vrata! Ovakvu perverznu izokrenutu svest bez savesti svet do sada još nije video.

 4. Dragan says:

  Da evrobonovi imaju pokriće Evropa bi sedela na celo dupe i ne bi golicala mečku na tugaljivo mesto. Proći će isto kao i Ameri sa Kinom. Kad isplate dugovanja za gas sve će biti u redu.

 5. Mare says:

  Sto bi Putin rekao dajte molim Vas to su samo reci.. hehhee - Da li je moguce da neko moze da poveruje u gluposti novinara koji su zamislite videli toliku kolonu, a nisu je uslikali. Kakav to novinar radi bez foto-aparata? Ukoliko je kolona od 70-tak vozila, onda je zaista za cudjenje da isti prodju tik pored parkiranih kamiona i to duzinom kolone od minimum 150 metara. Ej, to je period jako dugacak da niko ne uslika.

 6. zuba zubic says:

  Plase mecku, imaju problem sa Rujkama I Irakom, Putin je cekao pravi momenat, a to je da se nato duboko uvali u pomoc Iraku, tako oslabljen, dobija po nosu.

 7. Seljak says:

  Zar u ovakvu Europu hoće da nas uvuku?

 8. GoGo says:

  Dojde izgleda proroštvoto za vremeto koga ludite ќe go vodat svetot vo ludilo a normalnite ќe bidat proglasuvani za ludi!

 9. m.trajkovic says:

  vama je moj savet da se zarad interesa okupatora sveta amerike vi ne mesate u tudje stvari bolj ebi vam bilo rus nije mala srbija pa da pokazujete snagu pokusajte sa njie ako smete nestacete kako ce vas popaliti zapamtite idioti jedni dosta ste zla naneli svetu zbog ciljeva najzaduzenije zemlje danas okupatora sveta

 10. Ljuba says:

  U Rusiji se vise ne kaze Evropa nego: GEJROPA jer vise ne znaju gde im je d..e a gde glava, izmisljaju svasta samo da ne stigne humanitarna pomoc jadnim ljudima. Ako Rusija krene tenkovima to nece biti 30 ili 70, nego hiljade i pregazice Ukraninu za 3 sata. Jadni gejropljani koji vode EU politiku!

 11. dusan mrakovic says:

  bilo bi naj bolje da zapad nejarka mecku u .icku jer lako mooze de pojede sam svoja .ovna samo napred dobra politika

 12. dusan mrakovic says:

  naj bolje bi bilo da se opredijele ko ce gdije i jednom to rijese za sva vremena

 13. vdv says:

  nato zlocinci se nece povuci dok ne osete ostricu ruskog maca, u ukrajini ili na ruskim granicama

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *