Поезија уз беспарицу

Поезија уз беспарицу

1 септембра 2017

ПО традицији, на новосадском Тргу младенаца синоћ је означен почетак празника поезије. Међународни новосадски књижевни фестивал, дванаести по реду, окупио је ове године 20 страних и више од 30 домаћих писаца, 15 преводилаца и 30 музичара.

Стигли су писци из Енглеске, Француске, Немачке, Русије, Пољске, Италије, Мађарске, Румуније, Данске, Словачке и других земаља, а специјални гост фестивала су шведски представници писане речи.

Организатор манифестације, Друштво књижевника Војводине, напомиње да ће због беспарице, фестивал уместо пет, трајати три дана (до 30. августа). Број учесника је у свим програмима смањен, одустало се од слем такмичења. Због уштеде, уручење Бранкове награде ће највероватније бити одржано у Новом Саду, а не у Сремским Карловцима како је то до сада било уобичајено.

– Добили смо драгоцену помоћ од шведског Савета за културу а средства за манифестацију су обезбеђена, такође, од Министарства културе Републике Србије и Градске управе за културу Новог Сада – каже књижевник Јован Зивлак.

Гости фестивала, међу осталима су: Аурора Луке (Шпанија), Грета Стодарт (Енглеска), Петер Лаугесен (Данска), Мауро Понци (Италија), Јерген Линд, Пер Хансон, Ида Берјел, Ан Једерлунд и Ан Лингебрант (Шведска), Адријан Боднару (Румунија), Мирослав Бјелик (Словачка), Геци Јанош (Мађарска), Пјотр Милднер-Нијецковски (Пољска), као и Ив Жак Буен (Француска).

У програмима ће учествовати и Ханс Тил (Немачка), Ахматов Алексеј Дмитријевич и Роман Круглов (Русија), Звонко Сарић, Дејан Алексић, Радомир Миљојковић (Србија).

Програми ће се одвијати на Тргу младенаца, у Библиотеци града Новог Сада, Свечаној сали Огранка САНУ у Новом Саду, клубу „Абсолут“, на балконима у Змај Јовиној, у ресторану „Марина“, у Сремским Карловцима, Сомбору, Сремској Митровици.

ЛАУРЕАТ ЈЕНСОН

У ОКВИРУ фестивала биће уручена 12. међународна награда за књижевност за допринос савременој поезији коју ДКВ додељује од 2005. године. Овогодишњи лауреат је шведски песник Јохан Јенсон (51) који је пробој у свет књижевности начинио 2008. године збирком „По радном распореду“.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. goran says:

    Jos samo fali pesnik Kisindzer, pa da ekipa bude potpuna. Ha ha ...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u