Поезија уз беспарицу

Poezija uz besparicu

1 septembra 2017

PO tradiciji, na novosadskom Trgu mladenaca sinoć je označen početak praznika poezije. Međunarodni novosadski književni festival, dvanaesti po redu, okupio je ove godine 20 stranih i više od 30 domaćih pisaca, 15 prevodilaca i 30 muzičara.

Stigli su pisci iz Engleske, Francuske, Nemačke, Rusije, Poljske, Italije, Mađarske, Rumunije, Danske, Slovačke i drugih zemalja, a specijalni gost festivala su švedski predstavnici pisane reči.

Organizator manifestacije, Društvo književnika Vojvodine, napominje da će zbog besparice, festival umesto pet, trajati tri dana (do 30. avgusta). Broj učesnika je u svim programima smanjen, odustalo se od slem takmičenja. Zbog uštede, uručenje Brankove nagrade će najverovatnije biti održano u Novom Sadu, a ne u Sremskim Karlovcima kako je to do sada bilo uobičajeno.

– Dobili smo dragocenu pomoć od švedskog Saveta za kulturu a sredstva za manifestaciju su obezbeđena, takođe, od Ministarstva kulture Republike Srbije i Gradske uprave za kulturu Novog Sada – kaže književnik Jovan Zivlak.

Gosti festivala, među ostalima su: Aurora Luke (Španija), Greta Stodart (Engleska), Peter Laugesen (Danska), Mauro Ponci (Italija), Jergen Lind, Per Hanson, Ida Berjel, An Jederlund i An Lingebrant (Švedska), Adrijan Bodnaru (Rumunija), Miroslav Bjelik (Slovačka), Geci Janoš (Mađarska), Pjotr Mildner-Nijeckovski (Poljska), kao i Iv Žak Buen (Francuska).

U programima će učestvovati i Hans Til (Nemačka), Ahmatov Aleksej Dmitrijevič i Roman Kruglov (Rusija), Zvonko Sarić, Dejan Aleksić, Radomir Miljojković (Srbija).

Programi će se odvijati na Trgu mladenaca, u Biblioteci grada Novog Sada, Svečanoj sali Ogranka SANU u Novom Sadu, klubu „Absolut“, na balkonima u Zmaj Jovinoj, u restoranu „Marina“, u Sremskim Karlovcima, Somboru, Sremskoj Mitrovici.

LAUREAT JENSON

U OKVIRU festivala biće uručena 12. međunarodna nagrada za književnost za doprinos savremenoj poeziji koju DKV dodeljuje od 2005. godine. Ovogodišnji laureat je švedski pesnik Johan Jenson (51) koji je proboj u svet književnosti načinio 2008. godine zbirkom „Po radnom rasporedu“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    Jos samo fali pesnik Kisindzer, pa da ekipa bude potpuna. Ha ha ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *