Поезија живот чини лакшим

Poezija život čini lakšim

27 juna 2017

KNJIŽEVNA opština Vršac (KOV) u Gradskom muzeju Vršac svečano je obeležila 45 godina postojanja. Svojim nadaleko poznatim edicijama „Nesanica“, „Atlas vetrova“, „Evropska nagrada“, Katedra „Vasko Popa“, „Sterijana“, zatim poznatom međunarodnom nagradom za poeziju Evropska nagrada za poeziju „Petru Krdu“, svojim časopisom „Kovine“, tribinama „Sredom kod Sterije“, maratonskim noćima poezije, performansima i hepeninzima na najrazličitijim mestima, ova kuća uspela je da napravi od Vršca književnu metropolu.

– Poezija ne menja svet, ali ga čini podnošljivijim, reče pesnik. Zato mi, ljubitelji poezije, okupljeni oko Književne opštine Vršac, danas, 45 godina nakon njenog osnivanja, 20 godina nakon smrti Vaska Pope i šest godina nakon smrti Petru Krdua nastavljamo zavetno da otkrivamo „tajni plamen“ pesničke misije jednako zarad nas koliko i zarad onih koji dolaze. Kako su proticala godišnja doba, KOV je u promišljanjima onih koji pomno čitaju i tajanstveno slute, postao i ostalo svetionik pesničke reči u našem, ne vrlo retko, kontinentalnom polumraku – istakli su Ana Krdu i Draško Ređep.

KOV je osnovan 1972. godine na inicijativu Vaska Pope. Od 1977. godine, Petru Krdu, najpre u ulozi urednika, zatim glavog urednika i predsednika, ulažući svu svoju umešnost i ljubav prema poeziji i knjizi, doprineo je da KOV postane nezaobilazna međunarodna književna adresa.

NA MANSARDI VEĆ 14 GODINA

ZAHVALJUJUĆI Vasku Popi, KOV je dobio sedište u Sterijinoj kući koja je bila ruinirana gvožđara, a koja je renovirana u velelepno zdanje. KOV je 2003. izbačen iz zgrade i prebačen na mansardu zgrade u Sterijinoj ulici u uslove nedostojne svog renomea. Tu opstaje već 14 godina.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *