Поезија живот чини лакшим

Поезија живот чини лакшим

27 јуна 2017

КЊИЖЕВНА општина Вршац (КОВ) у Градском музеју Вршац свечано је обележила 45 година постојања. Својим надалеко познатим едицијама „Несаница“, „Атлас ветрова“, „Европска награда“, Катедра „Васко Попа“, „Стеријана“, затим познатом међународном наградом за поезију Европска награда за поезију „Петру Крду“, својим часописом „Ковине“, трибинама „Средом код Стерије“, маратонским ноћима поезије, перформансима и хепенинзима на најразличитијим местима, ова кућа успела је да направи од Вршца књижевну метрополу.

– Поезија не мења свет, али га чини подношљивијим, рече песник. Зато ми, љубитељи поезије, окупљени око Књижевне општине Вршац, данас, 45 година након њеног оснивања, 20 година након смрти Васка Попе и шест година након смрти Петру Крдуа настављамо заветно да откривамо „тајни пламен“ песничке мисије једнако зарад нас колико и зарад оних који долазе. Како су протицала годишња доба, КОВ је у промишљањима оних који помно читају и тајанствено слуте, постао и остало светионик песничке речи у нашем, не врло ретко, континенталном полумраку – истакли су Ана Крду и Драшко Ређеп.

КОВ је основан 1972. године на иницијативу Васка Попе. Од 1977. године, Петру Крду, најпре у улози уредника, затим главог уредника и председника, улажући сву своју умешност и љубав према поезији и књизи, допринео је да КОВ постане незаобилазна међународна књижевна адреса.

НА МАНСАРДИ ВЕЋ 14 ГОДИНА

ЗАХВАЉУЈУЋИ Васку Попи, КОВ је добио седиште у Стеријиној кући која је била руинирана гвожђара, а која је реновирана у велелепно здање. КОВ је 2003. избачен из зграде и пребачен на мансарду зграде у Стеријиној улици у услове недостојне свог реномеа. Ту опстаје већ 14 година.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u