Poginulo 107 Palestinaca, nestao izraelski vojnik

Poginulo 107 Palestinaca, nestao izraelski vojnik

2 avgusta 2014

izraelNajmanje 107 Palestinaca je poginulo i jedan izraelski vojnik je nestao, a veruje se da je otet, u novom talasu nasilja u subotu u pojasu Gaze.

Napadi su nastavljeni tokom noći i 35 Palestinaca je poginulo samo u gradu Rafi, na jugu, u seriji vazdušnih udara od ponoći.

Predsednk SAD Barak Obama pozvao je da se nestali vojnik, 23-godišnji Hadar Goldin, besuslovno oslobodi, ali je takođe rekao da mora biti više učinjeno kako bi se zaštitili civili u Gazi, prenosi AFP.

Izraelska ministarka pravde, članica užeg sastava vlade, zaduženog za bezbednost, optužila je Hamas da je odgovoran za nestanak vojnika i zapretila da će ta organizacija platiti visoku cenu.

Međutim, rano jutros vojno krilo Hamasa, Brigade Izadin al Kasam reklo je da nema informacija o nestalom vojnku.

„Brigade Izadin al Kasam nemaju informacije o vojniku. Izgubili smo kontakt sa jednom od naših borilačkih grupa, koja su se borile u sektoru gde je vojnik nestao i moguće je da su naši borci i taj vojnik ubijeni“, navedeno je u saopštenju.

Jaki sukobi su obnovljeni nakon što je planirani trodnevni prekid vatre, koji je počeo u 08.00 sati po lokalnom vremenu u petak, brzo propao.

Protivraketni sistem „gvozdena kupola“ presreo je rano jutros dve rakete nad područjem Tel Aviva i jednu nad južim gradom Berševom, saopštila je armije. Vojno krilo Hamasa reklo je da je ono ispalilo rakete na Tel Aviv.

Krvavi bilans na palestinskoj strani je 107 mritvih i stotine ranjenih, od kraha primirja, rekao je portparol hitnih palestinskih službi Ašraf al – Kidra.

Ukupan broj poginulih Palestinaca dostigao je 1.650, od kojih su velika većina civili. Oni su ubijeni za 26 dana od početka izraelske ofanzive.

Na izraleskoj strani poginula su 63 vojnika i troje cvila. Hamas je optužio Izrael za kršenje prekida vastre, a jevrejska država je rekla da je odgovorila na napade militanata.

Šanse da se uspostavi održivi prekid vatre sada se čine daljim nego ikad nakon nestanka vojnika. Izraelska vojska je takođe saopštila da su dva vojnika ubijena u istom incidentu kraj Rafe.

Izraelski vojni portparol peter Lerner rekao je da se samoubica bombaš digao u vazduh i da prvi izvestaji ukazuju da je vojnik uhvaćen.

Godine 2006. palestinski ekstremisti su oteli izraelskog vojnika, Gilada Šalita i držali ga pet godina pre nego što su ga oslobodili u zamenu za više od 1.000 palestinskih zatvorenika.

Novosti.rs

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *