Pogled iz Mona Lizinog groba: Da li se u ovoj grobnici kriju ostaci žene koja je inspirisala Leonarda?

Pogled iz Mona Lizinog groba: Da li se u ovoj grobnici kriju ostaci žene koja je inspirisala Leonarda?

10 avgusta 2013

Mona Liza - wikipediaGrobnica u kojoj je, po mišljenju naučnika, sahranjena Liza Gerardini del Đokondo, žena koja je inspirisala Leonarda da Vinčija za njegov portret Mona Lize, otvorena je u bivšem manastiru Svete Ursule u Firenci, prenosi “Blic“. Da bi se utvrdilo da li je jedan od tamo pronađenih skeleta njen, stručnjaci će utvrditi nakon što uporede uzorke DNK kostiju njenih sinova sahranjenih u porodičnoj grobnici u Firenci, koja je u petak po prvi otvorena posle nekoliko vekova.

Eksperti treba da uzmu uzorke iz porodične grobnice Gerardinijevih u Kripti mučenika u bazilici Presvete Anuncijate. U kamenom podu je napravljena rupa dovoljno velika da kroz nju prođe čovek. Geolog Antonio Moreti kaže da su u kripti pronađeni uklesani natpisi u kamenu koji nagoveštavaju da grobnica pripada mužu i sinovima Lize Gerardini del Đokondo.

Silvano Vinčeti, direktor Nacionalnog komiteta za kulturno nasleđe Italije objašnjava da se upravo sada radi analiza sa ugljenikom 14 na tri od osam skeleta pronađenih u Svetoj Ursuli. “Želimo da utvrdimo koji od ta tri bi mogao biti Lizine starosti u trenutku njene smrti. Tek tada ćemo znati na kom skeletu treba da uradimo konačnu DNK analizu“, kaže Vinčeti.

Ako tim arheologa bude smatrao da je pronašao pozitivna uklapanja, Vinčeti planira da napravi virtuelnu konstrukciju Lizinog lica, na osnovu strukture kostiju, i zatim da ga uporedi sa Leonardovom slikom. “Ako uspemo, konačno ćemo rešiti tri pitanja koja muče istoričare i ljubitelje umetnosti: prvo, da li je Liza Gerardini poslužila kao model za Mona Lizu, da li je to bila neka druga žena, kao što neki kažu, ili je reč, zapravo, o liku iz slikareve mašte?“ kaže Vinčeti.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *