Pogledajte kako je voditelj u Severnoj Koreji najavio pogubljenje „narodnog neprijatelja“ – teče

Pogledajte kako je voditelj u Severnoj Koreji najavio pogubljenje „narodnog neprijatelja“ – teče

14 decembra 2013

Severna KorejaSvet je zaprepašten okrutnošću severnokorejskog čelnika Kim Jong Una koji je odobrio egzekuciju po kratkom postupku svog tetka Chang Song Thaeka, koji je dugo smatran drugim čovekom severnokorejskog režima.

„Optuženi Jang okupio je na duže vreme nepoželjne snage i formirao frakciju kao šef frakcijske skupine i time počinio ogavan zločin u pokušaju rušenja države“, objavila je državna severnokorejska agencija KCNA.

Ranije ove sedmice Jang je smenjen sa svih dužnosti pod optužbom za kriminalna dela uključujući loše upravljanje državnim finansijskim sistemom, ženskarenje i odavanje alkoholu.

„Jang i njegovi pristaše počinili su kriminalne radnje koje nadmašuju maštu i uzrokovali ogromnu štetu partiji i revoluciji“, navodi se u saopštenju.

Procenjuje se da je smena ovog visokog dužnosnika, kojeg se smatralo Kimovom „desnom rukom“ i drugim najmoćnijim čovekom u zemlji, najveći zaokret načinjen od dolaska na vlast novog severnokorejskog čelnika nakon smrti njegovog oca Kim Jong Ila pre dve godine. Smatra se da je Jang, suprug Kimove tete, odigrao ključnu ulogu u nećakovom preuzimanju položaja šefa države nakon smrti njegova oca.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *