Pogledajte kako Putin preko evroskeptika u nemačkom parlamentu širi uticaj

Pogledajte kako Putin preko evroskeptika u nemačkom parlamentu širi uticaj

24 novembra 2014

putin_0a2w3Na putu ruskog predsednika Vladimira Putina za više uticaja u Evropi bi nemačka partija evroskeptika „Alternativa za Nemačku“ (AfD), najverovatnije, trebalo da bude njegov najvažniji partner u Nemačkoj, saznaje nemački tabliod „Bild“, pozivajući se na jednu moskovsku strategiju.

„Putin – novi vođa međunarodnog konzervativizna“, naslov je jedne moskovske strategije, saznaje ovaj tabliod u sigurnosnim krugovima i krugovima bliskim Kremlju i piše da je cilj šefa ruske države da utiče na politiku centralnih zemalja Evropske unije (EU), Nemačke i Francuske i zemalja Južne Evrope i da osnovnu tačku u toj strategiji preuzimanja uticaja predstavljaju poslovi sa zlatom, sa kojima se, kako se navodi u tekstu, između ostalog, „AfD“ finansira.

„Kremlj bi mogao preko „AfD“ da kupuje zlato ili da „AfD“ omogući povoljniji pristup zlatu.Tim „dilom“ bi „AfD“ trebalo da bude podržava i da postane zavisna“, kaže se u analizi „Putinovih planova“, piše ovaj tabliod.

Osim toga, mogle bi banke da ponude kredite „AfD“, kao u Francuskoj „, gde je moskovska „First Czeć Rušian Bank“ za ekstremno – desni Nacionalni front, kako se navodi, obezbedila preko devet miliona evra.

U samoj „AfD“ postoje razmimoilaženja u odnosu prema ruskoj politici i sankcijama.Tako dok jedan potpredsednik Hans-Olaf Henkel zagovara sankcije prema Rusiji, dotle Kremlj, kako se navodi, podržava Aleksandra Gaulanda za koga se kaže da je suštinski delovao da je „AfD“ na svom partijskom kogresu bila protiv sankcija.

Kada je reč o „AfD“, koja je u martu lane imala oko 4.500 hiljade članove, a sada više od 20.000 i koja je u ovoj godini na evropskim i par pokrajinskih izbora zabeležila veliki uspeh, analitičari kažu da partija prikuplja glasove, pre svega, na temi Evropa i useljenici.

Ovoj partiji se prebacuje opasna igra sa nostalgijom, „pecanje“ u desnim vodama, populizam, želja da zaradi političke poene na pogrešnim temama, apokaliptički scenariji po imovinu i štedne uloge Nemaca….

Muškarci sa izglancanim cipelama i svilenim maramama u reveru dobrih odela, uglavnom, čine ovu partiju, univerziteskog profesora ekonomije Bernda Lukea, kojoj na septembarskim izborima lane „za dlaku“ nije uspelo da uđe u Bundestag i za koju se kaže da „krade“ glasove demohrišćanima i liberalima u desnom spektru biračkog tela, a ni socijaldemokrate nisu baš „sigurne“.

„AfD“ je osnovana prošlog proleća i muškarci čine 86 odsto njenog članstva.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble, najstariji član vlade i jedini koji se od pada Berlinskog zida do danas neprekidno nalazi na vladim funkcijama, kritikovao je ponovo AfD i rekao da je ta partija „bruka za Nemačku“ i da propagira mržnju prema strancima.

„Ona (partija) se meni ne dopada, a ni ja njoj“, rekao je Šojble pre nekoliko dana.

Šojble je još u septembru uporedio „AfD“ sa ekstremnmo desnim republikancima, koji su devedesetih godina bili popularni, a šef „AfD“ Luke odbacio je ministrove kritike kao nešto što je bez nivoa.

Kada je reč o „AfD“ koja se, između ostalog, zalaže za ukidanje evra i povratak nemačke marke, partiji se prebacuje, takođe, da u svojim redovima ima veliki broj ekstremnih desničara.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *