Pogledajte koja su Putinova uputstva ruskim špijunima

Pogledajte koja su Putinova uputstva ruskim špijunima

22 decembra 2014

Vladimir-putin-glasses 5Nakon što je povodom nacionalnog Dana zaposlenih u bezbednosnim agencijama govorio o pojačanoj aktivnosti tajnih službi na ruskoj teritoriji, predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je nadležne na unapređenje ruskih tajnih službi kako bi one mogle da se nose sa „modernim izazovima i pretnjama“.

Naime, ruski predsednik je povodom Dana zaposlenih u bezbednosnim agencijama rekao da su ruske službe bezbednosti registrovale čak 230 stranih agenata tokom godine u zemlji i da su osujetile osam terorističkih napada.

Zahtev o unapređenju službi Putin je izneo u pismu upućenom veteranima i aktuelnim operativcima ruskih bezbednosnih službi, preneo je Rojters.

„Naglašavam da moderni izazovi i pretnje, kao i pojava novih destabilizirajućih faktora, zahtevaju povećanje efikasnosti čitavog sistema domaćih specijalnih službi“, napisao je Putin.

„Ključni zadatak operativaca ruskih tajnih službi jeste da se bore protiv međunarodnog terorizma i svakog eventualnog pokušaja inostranih tajnih službi da zadaju udarac Rusiji i njenim političkim i ekonomskim interesima“, navodi se u pismu ruskog predsednika.

Zapadne države, na čelu sa SAD, uvele su niz ekonomskih sankcija protiv ruskih zvaničnika i kompanija zbog „uključenosti zvanične Moskve u ukrajinsku krizu kao i zbog aneksije krimskog poluostrva“. Najnoviji set sankcije, koje uključuje i vojnu pomoć Kijevu, nedavno je usvojio američki Kongres, a potpisao predsednik Obama.

Rusija je najavila da će na nove sankcije Zapada odgovoriti podjednako. U Moskvi su inače poručili da će čekati koliko god bude potrebno da Vašington prizna rusko istorijsko pravo na Krim, aludirajući na činjenicu da je Amerikancima bilo potrebno 50 godina da ponovo uspostave diplomatske odnose sa Kubom.

(Srbijadanas.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *