Pogledajte sa kojim bogatstvom raspolažu političari u BiH i Republici Srpskoj (VIDEO)

Pogledajte sa kojim bogatstvom raspolažu političari u BiH i Republici Srpskoj (VIDEO)

14 februara 2014

607_20130113204644_coviceva_vikendicaProsječna neto plata u BiH iznosi nešto više od 800 konvertibilnih maraka, dok su penzije oko 350 maraka. Naravno da rijetki imaju takav prosjek jer u taj prosjek ulaze i plate političara koji su, prema njihovoj imovini, odlično plaćeni.

Federalna televizija BiH istražila je još prije godinu dana imovinu Milorada Dodika, Zlatka Lagumdžije, Dragana Čovića, Sulejmana Tihića i Fahrudina Radončića. Pogledajte njihov prilog.

Nagli rast broja nekretnina

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik posjeduje tri kuće i tri stana. Kuća na Dedinju vrijedna je 1,7 miliona konvertibilnih maraka, ona u Laktašima 300 hiljada, a kuća na Kipru nije procijenjena. Stanove ima u Beogradu i u Laktašima. Stanovi u Beogradu vrijedni su 1,4 miliona maraka, dok je stan u Laktašima vrijedan 740 hiljada maraka.

Dodik je sve to stekao zahvaljujući premijerskoj i predsjedničkoj plati i prihodima od poljoprivrede. Predsjednik Republike Srpske imao je 2002. godine imovinu vrijednu 300 hiljada maraka, a prošle godine oko 4 miliona.

Dodik je u trenutku snimanja priloga imao kredit u iznosu od 1,7 miliona maraka koji je redovno vraćao, iako je rata bila 12 hiljada maraka. Plata mu je bila pet hiljada maraka.

Lagumdžija nikada nije živio od politike

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija rekao je da nikada nije živio od politike te da zarađuje kao profesor. Rekao je kako ima preko 800 hiljada maraka kredita, a imovina je raspoređena na njegovo ime, na ime supruge i na ime punca. Porodica Lagumdžija ima stan vrijedan 280 hiljada maraka u ulici Ćermaluša. Stan u Alipašinoj ulici vrijedan je 180 hiljada maraka, a naslijeđeni stan u Dubrovniku vrijedi 290 hiljada maraka. Porodica ima i voćnjak na imanju na Poljinama koji vrijedi 330 hiljada maraka, a u Skenderpašinoj ulici u Sarajevu stekli su nekretnine vrijedne oko 700 hiljada maraka.

Kreditni kalkulator procjenjuje da Zlatko Lagumdžija sa svojom porodicom, ukoliko je podigao kredit od 800.000 maraka na deset godina, mora mjesečno vraćati gotovo 9.000 maraka. Plata ministra vanjskih poslova je 5.000 maraka. Profesorska ne prelazi 2.500 KM. Uz sve to uspio je uštediti 185 hiljada eura za školovanje djece i 90.000 eura u vrijednosnim papirima, prenosi Federalna televizija.

Dragan Čović predsjednik je HDZ-a BiH, parlamentarni zastupnik, dioničar i graditelj, a zbog njegove je kuće vrijedne pet miliona maraka morao biti promijenjen tok rijeke Radobolje. To zdanje uknjiženo je na njegovog zeta i kćerku.

Čović mijenjao tok rijeke zbog kuće

Kuću vrijednu 320 hiljada eura, koja se nalazi u mjestu Podaca na Jadranu, kupio je Čovićev punac Perica Blago koji prima penziju od 300 maraka. Dnevni list nekoliko je dana nakon ovog priloga na Federalnoj televiziji objavio kako je njegova kuća jedna od najljepših, prema tvrdnjama lokalnih stanovnika.

„Vila s nekoliko spratova zaista je jedna od najljepših u Zaostrogu, a možda i na Makarskoj rivijeri. Ima nekoliko spratova, garaže u prizemlju. Od mora ih dijeli samo cesta. Kada je prijeđu, odmah su na plaži“, pisao je Dnevni list.

Ova imovina nije uvedena u imovinskoj kartici. “Imovina mi je javna”, kaže Čović. Porodica Čović uz ove nekretnine posjeduje i stan u Mostaru vrijedan 200 hiljada maraka, vikendicu od pola miliona maraka, dva stana u Hrvatskoj vrijedna 550 hiljada maraka, te automobile vrijedne 140 hiljada maraka.

Porodica Tihić se zadužila samo 86.000 maraka, a ima milione u nekretninama

Predsjednik SDA, Sulejman Tihić, vlasnik je sedam nekretnina. U Šamcu ima kuću i vikendicu, a u ulici Bentbaša u Sarajevu stan vrijedan 106 hiljada maraka. Stan u Ulici Ejuba Ademovića u Sarajevu vrijedan je 72 hiljade maraka, stan u Alipašinoj ulici u Sarajevu 200 hiljada maraka dok je još jedan stan u Alipašinoj ulici prijavljen na majku. Vlasnik je i ekskluzivnog stana u Importane centru u Sarajevu. Sve je to porodica Tihić uspjela kupiti zaduživši se samo za 86.000 maraka.

Radončić izbjegao sukob interesa

Fahrudin Radončić obnaša funkciju ministra sigurnosti BiH. Uz to je i predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, graditelj i likovni umjetnik.

„Ekonomija je godinama bila njegovo opredjeljenje. Gradio je tornjeve, razmjenjivao nekretnine s Naserom Keljmendijem i na kraju postao ministar sigurnosti. Međutim, prije toga razveo se od supruge Azre s kojom je podijelio imovinu kako bi izbjegao sukob interesa. Fahrudinu Radončiću ostaje Avaz roto pres i tornjevi, dok supruga dobiva Avaz d.o.o. Međutim, dva dana poslije brakorazvodne podjele, supruga Azra od bivšeg muža za 200 miliona maraka kupuje AVAZ Roto pres. Odakle joj novac, mogao bi znati njen bivši muž“, objašnjava Federalna televizija.

(Bigportal.ba)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *