ПОГЛЕДАЈТЕ ШТА ЋЕ НАТО ВОЈНИЦИ РАДИТИ У СРБИЈИ: Њих 1.000 шаљу са јасним задатком! (ВИДЕО)

POGLEDAJTE ŠTA ĆE NATO VOJNICI RADITI U SRBIJI: Njih 1.000 šalju sa jasnim zadatkom! (VIDEO)

3 oktobra 2018

„Srbija je važan partner za NATO i drago nam je da našu saradnju možemo da podignemo na sledeći nivo zajedničkom organizacijom tako izazovne vežbe“, izjavio je direktor vežbe ispred NATO.

Vežba pod okriljem Evroatlantskog koordinacionog centra za vanredne situacije, specijalizovanog dela NATO Alijanse za reagovanje u slučaju prirodnih katastrofa, održaće se u Srbiji od 7. do 9. oktobra u Mladenovcu. Za scenario je izabran zemljotres, koji je povezan sa geološkim i ekološkim izazovima sa kojima se naša zemlja suočava, a 24 međunarodna tima iz 37 zemalja i više od 900 učesnika iz Srbije uvežbavaće hitan odgovor na vanredne situacije u slučaju prirodnih katastrofa ili hemijsko-bioloških akcidenata. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg najavio je dolazak u Srbiju naredne nedelje, kako bi zajedno sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, prisustvovao “najvećoj vežbi pružanja pomoći u vanrednim situacijama” Alijanse “sa 40 zemalja učesnica”.

– Ovo je prva takva vežba kojoj je domaćin Srbija, što održava snažno i visoko cenjeno partnerstvo Srbije i NATO-a – poručio je generalni sekretar Alijanse.

Istog dana on će održati i govor na konferenciji koju organizuje Beogradski bezbednosni forum, a planirano je i da se tokom posete generalni sekretar NATO sastane sa premijerkom Srbije, Anom Brnabić, a potom i sa studentima Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Scenario osamnaeste EADRCC vežbe upravljanja posledicama vanrednih situacija, pruža mogućnost uvežbavanja međunarodne saradnje i jačanja sposobnosti timova iz različitih zemalja kako bi zajednički mogli da učestvuju u potrazi i spasavanju.

Kako je najavljeno, u zvaničnom saopštenju, biće prikazana koordinacija medicinskih timova, kao i delovanje timova za dekontaminaciju ispasavanje iz vode i hemijska/biološka/radioaktivna/nuklearna zaštita. Doprinosi vežbi će se sastojati od timova za hitne reakcije, kao i planera i evaluatora.

– Srbija je važan partner za NATO i drago nam je da našu saradnju možemo da podignemo na sledeći nivo zajedničkom organizacijom tako izazovne vežbe – izjavio je, Klaudiu Zoikas, direktor vežbe ispred NATO.

Terenska vežba upravljanja posledicama vanrednih situacija će biti izvedena u koordinaciji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije, a pored 830 pripadnika NATO vojnog saveza, odnosno 24 međunarodna tima iz 37 zemalja i pripadnika Sektora za vanredne situacije, učestvovaće i ostale jedinice MUP-a Srbije, ali i Ministarstva odbrane i drugih državnih organa koji se u nekom segmentu bave zaštitom i spasavanjem, što je više od 900 ljudi iz naše zemlje.

– Ova vežba će poslužiti kao velika prilika da uključimo naše timove u internacionalno okruženje i da odgovorimo zajedničkom reakcijom na vanredne situacije – poručuje Jelena Dimić iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Iz Agencije za smanjenje opasnosti od napada poručuju da je ovo prilika da se spoje nacije i timovi koji nikada nisu radili zajedno i poslati ih na lokaciju na kojoj moraju da reše veoma komplikovane, izazovne i kompleksne probleme zajedno.

– Nije pitanje gde će se desiti sledeća vanredna situacija, već kada će se desiti – rekao je Ivan Baras iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

(Telegraf)

KOMENTARI12 komentara

 1. Lazar says:

  Uzalud vam trud debili... Mi i dalje volimo Ruse.

  • Miraš says:

   Izgleda kao da pariraju rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu. Navikavaju nas da će nas NATO spašavati, a ne Rusi. Uz pomoć Harpa jednom mogu da naprave i zemljotres, pa eto njih ponovo. Ne daj Bože da nas stvarno spašavaju ni od zemljotresa jer kad NATO jednom nekoga spasi on tu i ostaje.

   • Dane Radakovic says:

    nato je napravijo bolnicu u NISU i nosi znak amerike a nije ga sns izgradijo gospodin vucic ni sps dAACIC

 2. Dane Radakovic says:

  nato i treba da marsira sa srbijom jer nema srbija vojsku nato cuva srbe na kosovu

  • Ajde says:

   Gde to ima da okupator nekog čuva. Čuvaju oni svoje ratne profitere koji pljačkaju naše rudno blago. I upamti Dane, oteto je prokleto. Zapitaj se od kuda ti ime i prezime.

   • Dane Radakovic says:

    Gospodine To Sam Samo Rekao Zato Stoje to Vas Predsednik Rekao Gospodin Vucic Vi Ste GA Biralia Nisam JA..

 3. Dakle says:

  Akriviraće HARP? A mi kao treba da se pravimo da nismo odavde.

 4. Šmajser says:

  Ne bi me čudilo da nas stvarno tresne neki zemljotres pa da ovi nacisti mogu da vežbaju uživo

 5. Belgrade says:

  Dolaze fukare da iz Srbije nadgledaju i orkestriraju rušenje Republike Srpske. Tamo je već instalirana banda gotovana ludog KRadovana. Tu je govedorica, sarajevska konkubina pandurica, Meeeeektic i Saronja. I naravno naj bagra Šaronja i glazgovski bizgov Ivanic. U petak guraju budaletinu Dragicevica da izazove haos i nerede u Republici Srpskoj i da sprijeci izbore. Ludi kRadovane vidiš li šta se od tebe nakotilo.

 6. Beli Orao says:

  Sa tom đubradi zajedno samo idioti bez moga mogu to uraditi . To ti je kao daješ dželatu sjekiru u ruke a sebi vežeš crnu maramu na oči !!! Koje budale vode ovu zemlju ???

 7. Nebeska Srbija says:

  Zemljotres?!!!Vec vidjeno,99te,neka hvala,samo idite,daleko vam lepa kuca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *