Pogledi Žarka Puhovskog i Vaclava Klausa

Pogledi Žarka Puhovskog i Vaclava Klausa

26 avgusta 2013

02 sasa bizic2Piše: Saša Bižić

Proteklog vikenda javnost RS i FBiH imala je priliku da čuje dva relevantna osvrta na mesto BiH u „integracionim procesima“ sa EU. Prvi je stigao od donedavnog predsednika Češke Vaclava Klausa, a drugi je izneo intelektualac iz Hrvatske Žarko Puhovski. Reč je o ličnostima s različitim sistemima vrednosti. Bolji od dva češka Vaclava, imenjak pokojnog Havela, u političkoj karijeri neretko je šokirao zapadne prestonice evroskeptičnim stavovima. Opet, Puhovskom teško mogu da se pripišu rezerve prema EU. Možda je preterano nazvati ga evroentuzijastom, ali njegov afirmativan odnos prema tom projektu je nesporan.

Vaclav Klaus nije pojedinačno analizirao svaku zemlju na prostoru bivše Jugoslavije, već je celom prostoru zapadnog Balkana, koji još nije u EU, poručio da ne sledi put Slovenije i Hrvatske. Ili da to bar čini što sporije, ako već mora da se kreće u tom pravcu. Mnogo važnije je, smatra Klaus, posvetiti se vlastitom političkom, ekonomskom i socijalnom razvoju i raditi na sopstvenom putu do uređenog sistema, nego se gurati u društvo koje je zasićeno širenjem, a pritom se nalazi u znatno gorem stanju nego kada se Češka rešila komunizma.

Žarko Puhovski je došao do sličnog zaključka, samo iz suprotnog pravca. Moglo bi se reći da i on i Klaus konstatuju da je uzaludno ustreptalo očekivanje na ovom području da će EU brzo da uzme preostale četiri republike bivše SFRJ i Albaniju u svoj zagrljaj. Jedina razlika je što Čeh to čini sa olakšanjem, dok posmatrača iz Hrvatske takav rasplet ispunjava pesimizmom. Takođe, Puhovski apostrofira slučajeve BiH, Makedonije i Kosova. Za prve dve teritorije kaže „da imaju problem unutar granica“, a za Prištinu tvrdi da joj se to dešava „van granica“. Zatim stiže do poente – da su BiH i Makedonija krajnje diskutabilne i kao države i kao kandidati za EU.

Za to vreme, briselske birokrate i domaći političari u BiH imitiraju prizor iz filma „Kosa“, u kojem narednik najavljuje izbezumljenim američkim regrutima da uskoro kreću u Vijetnam i daje im ključno uputstvo: „Ponašajte se kao da nešto radite“.

Pa, ukoliko je takvo fingiranje zaposlenosti neizbežno, neka bude iskorišćeno da se razmotre aktuelna zapažanja. Ako Puhovski kaže da se BiH teško može nazvati državom, ali i kandidatom za EU, njenim stanovnicima se neće desiti ništa strašno zbog odustajanja od obe opcije. A do tada mogu da slušaju Klausovu signalizaciju – ne brže od 50 kilometara na čas kroz naseljeno mesto. To nije atraktivno za posmatranje, ali bar će pešaci biti čitavi, a vozila na broju.

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *