Pohod NATO-a na Istok se nastavlja

Pohod NATO-a na Istok se nastavlja

6 aprila 2014

Boris AleksicPiše: Boris Aleksić

Pedesetogodišnjicu postojanja NATO je obeležio agresijom na SRJ i gaženjem Povelje UN. Suprotno sopstvenom osnivačkom ugovoru on je od odbrambenog vojnog saveza postao instrument kojim će SAD celom svetu nametati jednopolarni svet i svoju hegemoniju, a bivša Jugoslavija je bila njegov opitni poligon. Narednih 15 godina Severnoatlantski savez je potrošio približavajući se svom glavnom cilju – Rusiji. Žreci „novog svetskog poretka“ najavili su stvaranje „globalnog NATO-a“ koji će delovati na svakoj tački planete, pod izgovorom humanitarnih intervencija, vanrednih situacija i sl. Njegova uporišta su se kao zaraza širila Evropom, od okupiranog KiM, Mađarske, Češke, Poljske, Bugarske, Estonije, Letonije, Litvanije, Rumunije, Slovačke i Slovenije do Albanije i Hrvatske. NATO je počeo da opkoljava najveću zemlju sveta sistemom svojih vojnih postrojenja. Novi jubilej 65 godina postojanja Severnoatlantski savez je proslavio izazivajući novo krvoproliće, ovaj put u Ukrajini i jačanjem vojnog prisustva na samim granicama Rusije. Od Jugoslavije do Ukrajine primetan je krvavi trag brojnih zločina Severnoatlantskog saveza.

Približavanje granicama Rusije bilo je pažljivo planirano. Kako je preneo britanski Gardijan, još 1954. godine, godinu dana nakon smrti Staljina i godinu dana pre stvaranja Varšavskog saveza, tadašnje sovjetsko rukovodstvo je zatražilo prijem u NATO. Njihov predlog je u Vašingtonu odbijen kao nemoguć i sukob Zapada sa Istokom se nastavio. Frensis Stenor Saunders, autor knjige Hladni rat u kulturi, navodi da je od 1950. godine CIA obavljala funkciju tajnog ministarstva kulture koje je imalo za cilj da Evropi nametne američke vrednosti, okrene je protiv Rusije i suzbije uticaj Moskve na Starom kontinentu. Severnoatlantskom savezu je bio potreban neprijatelj koji će opravdati njegovo postojanje i agresivno širenje, a savez sa Moskvom bi onemogućilo takvu strategiju.

„Prvi nuklearni rat“ protiv Evrope

Ubrzo nakon stvaranja NATO-a (04.04.1949.) SAD su dopremile u Evropu taktičke nuklearne bombe B61, kako bi ih koristile u eventualnom sukobu sa Rusijom. Danas se to oružje zvanično nalazi na teritoriji Belgije, Nemačke, Italije i Holandije. Kriza u Ukrajini je poslužila Vašingtonu kao izgovor protiv uklanjanja nuklearnog naoružanja iz Evrope. Umesto da skloni nuklearne bombe, Obamina vlada je rešena da uloži milijarde dolara za unapređenje nuklearnog arsenala na Starom kontinentu. Ne treba zaboraviti da su SAD prva država koja je upotrebila nuklearno oružje protiv Japana koji je već bio na kolenima i pred predajom, samo da bi pokazale svoju moć svetu, a pre svega SSSR-u. Prema rečima tvorca nuklearne strategije Francuske, generala Pjer M. Galoa prvi nuklearni rat Sjedinjenih država protiv Evrope odigrao se devedesetih godina prošlog veka prilikom agresije NATO pakta na RSK i RS. Tada je Severnoatlantski savez koristio municiju sa osiromašenim uranijumom koja i danas ubija na Balkanu. Od 1996. godine u Bratuncu je umrlo 800 Srba koji su se doselili sa područja opštine Hadžići. NATO je tokom 1994. i 1995. godine na Hadžiće i druge srpske delove Sarajeva izbacio čak tri tone projektila sa osiromašenim uranijumom. Najmanje 300 Srba je umrlo od raka. Slađana Šarenac koja se posle bombardovanja, kao sedmogodišnja devojčica, igrala u krateru od bombe teško je obolela. Najpre su joj otpali nokti na rukama i nogama, a potom su se pojavili i drugi zdravstveni problemi. Prema zvaničnim istraživanjima stopa smrtnosti kod izbeglica iz Hadžića povećana je za četiri puta. NATO je osiromašeni uranijum koristio i u agresiji na SRJ 1999. godine. U Srbiji je od 2001. godine do 2010. godine pojava malignih leukemija i limfoma povećana je za 110 odsto, dok je učestalost pojave svih tumora zajedno, leukemija i solidnih tumora povećana za 20 posto. Takođe preko 300 italijanskih vojnika, koji su bili pripadnici NATO trupa, umrlo je od raznih vrsta tumora, pretežno limfnih žlezda, dok je više od 3.600 obolelo, iako se veruje da je njihov broj znatno veći. Oni su boravili u raznim mirovnim misijama, uključujući i one u BiH i na KiM. Zločinačku prirodu NATO pakta i SAD pokazao je američki general Majkl Šort koji je povodom agresije na SRJ istakao: „Ne možemo dobiti rat ako ne uništimo mogućnost normalnog života za većinu stanovništva. Moramo im oduzeti vodu, struju, hranu, pa čak i zdrav vazduh!“ Zločinci se nisu zaustavili na Balkanu.

NATO je još 1998. godine planirao krizu u Ukrajini

U SAD i EU pokrenut je snažan propagandni rat protiv Rusije zbog povratka Krima u njen sastav. Vodeći mediji na Zapadu se utrkuju u proizvodnji falsifikata kojim se optužuje Moskva za ekspanzinizam, a Vašington prikazuje kao zaštitnik međunarodnog prava. Međutim, upravo su Sjedinjene države srušile Povelju UN izvršivši agresiju na SRJ. SAD i NATO su tada sarađivali sa teroristima i trgovcima ljudskim organima koje i dalje podržavaju. Što se ekspanzionizma tiče još je Džordž Buš stariji obećao Mihailu Gorbačovu da NATO nikada neće preći granice Zapadne Nemačke, da neće u svoje članstvo primiti države Varšavskog saveza, niti će stupiti na teritoriju država bivšeg Sovjetskog Saveza. Danas svako vidi da je predsednik SAD lagao jer je Severnoatlantski savez iskoristio slabost Rusije da izbije na njene granice. General vojne obaveštajne službe Jovan Milanović objašnjava da je NATO još 1998. godine imao nameru da paralelno sa agresijom na SRJ izazove rušenje ustavnog poretka u Ukrajini. Zbog otkrivanja tih planova uz pomoć francuskog majora Pjer Anri Binela agresija je pomerena za 1999. godinu kada je uspešan srpski otpor, sprečio brzu okupaciju SRJ i izazivanje krize u Ukrajini po scenariju NATO, tvrdi general Milanović. Srpska borba je omogućio oporavak i uzdizanje Rusije, ali Severnoatlantski savez nije odustao od svojih namera.

Još 2007. godine profesor Stiven Koen koji je bio savetnik Džordža Buša starijeg, održao je predavanje ruskim studentima na Lomonosovu u okviru kojeg je otkrio da SAD i NATO odavno imaju planove za opkoljavnje Rusije i uspostavljanje kontrole nad Gruzijom i Ukrajinom. „Samo politički slepci ne vide da NATO – pod kapom Amerike – pravi svojevrsnu potkovicu na granicama Rusije. Front će biti na granici Rusije s jedne i Ukrajine i Gruzije sa druge strane. Jedini način da se situacija smiri je da SAD odustanu od politike širenja NATO na Istok. Kremlj ne želi zaoštravanje odnosa sa SAD ali od njega ne zavisi hoće li biti Hladnog rata. Najvažnije je kako će se razvijati odnosi između NATO i Ukrajine i Gruzije“, upozorio je profesor Koen. Danas u Ukrajini prisustvojemo izvršenju scenarija na koji je upozorio bivši savetnik Džordža Buša starijeg.

NATO raspolaže ogromnim sredstvima. Ove 2014. godine on će potrošiti 56 procenata ukupnih svetskih izdataka za odbranu. Budžet Severnoatlantskog saveza je veći od 1000 milijardi dolara, dok njegovi konkurenti raspolažu sa daleko manjim fondovima. Kineski vojni budžet iznosi 166 milijardi dolara, a ruski svega 90 milijardi dolara. Bez obzira na ove činjenice Vašington zahteva od članica EU da povećaju svoje izdatke za NATO, jer se sprema za vođenje novih ratova. Upravo zbog toga Severnoatlantski savez predstavlja najveću opasnost za mir u svetu.

(Fondsk.ru)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *