POJAČAVAJU ARSENAL: Pentagon će potrošiti 355 milijardi dolara na nuklearno oružje do 2023.

POJAČAVAJU ARSENAL: Pentagon će potrošiti 355 milijardi dolara na nuklearno oružje do 2023.

31 decembra 2013

MinutemanAmerikanci će do 2023. na održavanje u stanju borbene gotovosti postojećih nuklearnih bombi i njihovih nosača, kao i za razvoj novih – potrošiti 355 milijardi dolara.

Posle 2023. godine počeće da povećavaju rashode za nuklearno oružje pošto će Ministarstvo odbrane SAD početi da kupuje nove nosače i nove bojeve glave.

Na sisteme za dostavljanje nuklearnog oružja – balističke rakete, podmornice i straeške bombardere, Pentagon će u narednoj deceniji potrošiti 136 milijardi dolara.

Rashodi za nuklearno oružje, prateće laboratorije, kao i za održavanje i izgradnju nuklearnih reaktora za ratnu flotu dostići će 1o5 milijardi dolara. Sem toga, za sisteme strateške veze, upravljanje i upozoravanje na raketni napad potrošiće se oko 56 milijardi dolara.

Za razne „nepredviđene troškove” Pentagon će do 2023. imati na raspolaganju 59 milijardi dolara.

Dozvoljeni troškovi SAD za tehničko opsluživanje i formiranje infrastrukture za skladištenje nuklearnog oružja , za „smanjenje opasnosti, kontrolu naoružanja i razvoj sistema protivraketne odbrane” biće u istom periodu još oko 215 milijardi dolara.

SAD planiraju da u 2014. na nuklearno naoružanje potroše 23,1 milijardu dolara. a još 20,8 na infrastrukturu i protivraketnu odbranu.

U maju 2011. SAD su objavile program modernizacije nuklearnog oružja usmeren na produženje roka trajanja postojećeg strateškog arsenala. U tom dokumentu se posebno govori o modernizaciji i unifikaciji bojevih glava W78, o povećanju roka trajanja W76 i doradi avionskih bombi V61. Njihova snaga biće smanjena do 50 kilotona.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *