ПОЈАВИЛИ СЕ НОВИ СНИМЦИ: Русија гомила војску на граници, база препуна тенкова (ФОТО)

POJAVILI SE NOVI SNIMCI: Rusija gomila vojsku na granici, baza prepuna tenkova (FOTO)

26 decembra 2021

Najnoviji satelitski snimci američke privatne kompanije pokazuju da Rusija i dalje gomila svoje snage na aneksiranom Krimu i u blizini Ukrajine.Istovremeno, Moskva vrši pritisak na SAD da pristanu na razgovore o bezbednosnim garancijama.

Rojters nije mogao da proveri najnovije snimke kompanije Maxar Technologies.

Kremlj je više puta ponavljao da zadržava pravo da po volji rasporedi sopstvene vojne snage na ruskoj teritoriji i optužuje zapadne zemlje da sprovode provokativne vojne manevre u blizini svojih granica.

Rusija, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, „razmešta svoje trupe na svoju teritoriju zbog neprijateljskih dejstava njenih rivala u NATO-u, SAD i nekim evropskim zemljama, koje izvode veoma ambiciozne manevre u blizini naših granica“.

Baza puna tenkova

Satelitski snimci od 13. decembra pokazuju bazu na Krimu, koju je Rusija anektirala 2014. godine, punu oklopnih vozila i tenkova.

Maxar je tu bazu snimio u oktobru i bila je prazna.

„Tokom prošlog meseca, naši satelitski snimci visoke rezolucije zabeležili su višestruko raspoređivanje ruskih snaga na Krimu i nekoliko centara za obuku u zapadnoj Rusiji duž granice sa Ukrajinom“, rečeno je iz Maxara.

Kako iz Maxara tvrde, aktivnosti su intenzivirane na tri lokacije na Krimu i pet lokacija na zapadu Rusije.

Američki predsednik Džo Bajden i drugi zapadni lideri optužili su Moskvu da razmatra napad na Ukrajinu još u januaru, ali je Rusija to oštro odbacila.

(Index.hr)

KOMENTARI3 komentara

  1. Dražen Jovan Petrović says:

    Ne daj Bože da iko pogine u Odesi i Harkovu. To su NAŠI ljudi.

  2. Portopranco says:

    Ja sam u ukrajini bio 2 puta, a brat mi je tamo par godina i radio. To je poluformirana nacija. Čvrsti ukrajinski nacionalni identitet imaju samo oni u zapadnoj ukrajini, koji su dobrim dijelom unijati. Oni koji žive u prostranim oblastima uz Crno More i na istoku, čas za sebe misle da su Rusi, čas ukrajinci. Onih koji se izjašnjavaju isključivo kao Rusi, ima u ukrajini oko 11.000.000. Tu računam i DONJECKU NARODNU REPUBLIKU i LUGANSKU NARODNU REPUBLIKU. Zato je prostor ukrajine za Rusiju bio i trajno će biti najvažniji na svijetu.

  3. Ovcoizovani covid idioti says:

    Ma zapadna propaganda ljudi, ovo su ruski beli slemovi, mirotvorci su u pitanju,ruski unprofor za demokratizaciju ;-)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *