ПОКЛОН РУСИЈЕ: Почиње постављање мозаика на куполи храма Светог Саве

POKLON RUSIJE: Počinje postavljanje mozaika na kupoli hrama Svetog Save

22 maja 2017

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej sutra će položiti prvi kamen mozaika Vaznesenja Gospodnjeg u Hramu Svetog Save na Vračaru.

Početku ukrašavanja centralne kupole Hrama Svetog Save prisustvovaće predsednik Srbije Tomislav Nikolić, te članovi Svetog arhijerejskog sabora.

Patrijarh Irinej će ovom prilikom uručiti visoko odlikovanje Srpske Pravoslavne Crkve, orden Svetog Save drugog stepena Aleksandru Djukovu i Kirilu Kravčenku za njihov veliki doprinos na izgradnji Hrama Svetog Save na Vračaru, javila je televizija „Hram“.

Mozaik sa likom Hrista Spasitelja površine 1.230 metara kvadratnih, prečnika 30 metara i težine 40 tona, u kupolu hrama ugradiće rusko-srpski tim, a očekuje se da će radovi na ukrašavanju kupole biti završeni do kraja godine.

Delove mozaika sklapaju ruski umetnici u ateljeu u Moskvi, pod rukovodstvom ruskog akademika Nikolaja Muhina, koji se potom dopremaju u Beograd.

Ruski gigant „Gaspromnjeft“ donirao je četiri miliona evra za izradu unutrašnje dekoracije kupole najvećeg pravoslavnog hrama na Balkanu, u okviru programa podrške humanitarnim projektima u oblasti kulture i očuvanja istorijskog nasljeđa Srbije.

KOMENTARI2 komentara

  1. Igor says:

    Hram Sv.Save nije njegov hram. Pravljen je po nacrtu Masonsko-Jezuitske oligarhije. Taj Hram nema veze sa Hristovom crkvom. To nek vam bude jasno svima. Potrazite na YouTube Hram SV.save pa ce sve biti jasno.

  2. Jevrem says:

    Poodavno se znalo da će te mozaike donirati Rusija, ali nedavno Vučić reče da "smo rešili da to završimo i da ne idemo od ovoga do onoga.Ima para.Završićemo Hram", kao da je on iz svog džepa izvadio te pare. Previše je bljutavo kako ljudi svaku priliku koriste za samoreklamu i već sledeću predizbornu kampanju. Dok zinu, ili prstom mrdnu, moram da ih se stidim.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *