POKRALI „SAVEZNIKE“ – Zašto Amerika ne da Berlinu državno zlato Nemačke?

POKRALI „SAVEZNIKE“ – Zašto Amerika ne da Berlinu državno zlato Nemačke?

3 jula 2014

24 karat gold bars are seen at the United States West Point MintZašto je Berlin odustao od kategoričkog zahteva da američki FED vrati nemačko zlato u trezore Bundesbanke?

Od kraja 2012. godine Nemačka traži da joj se vrati 1536 tona zlatnih rezervi koje se nalaze u trezorima FED-a u Njujorku. Tada je Špigl pisao da u FED-u nemačkim inspektorima čak nisu dozvolili niti da vide ogromne zlatne rezerve njihove države i to “zbog interesa sigurnosti i procesa kontrole”, a danas, nakon skoro dve godine, saga o nemačkom zlatu dobija neočekivani obrt.

Nemačka je druga zemlja u svetu po količini zlatnih rezervi, ali ostaje problem što 45% nemačkog zlata i dalje leži pohranjeno u trezorima američkog FED-a i ne može doći do Berlina.

Godinama je strategija nemačke centralne banke ‘Bundesbank’ bila da kada kupuje zlato na stranim berzama uvek ga deponuje u banke zemalja u kojem ga kupuje, umesto da ga prebacuje u domovinu. Nemačku bankari tvrde da se tako ‘izbegavaju troškovi transporta, a opet se u bilo koje vreme plemeniti metal može preprodati’.

Prema službenim podacima, trenutno ukupne nemačke zlatne rezerve iznose 3386 tona.

Nakon početne inicijative krajem 2012., u januaru 2013. ‘Bundesbank’ objavljuje da se ta strategija promenila i želi da se vrati 374 tone nemačkog zlata pohranjenog u Parizu i 300 tona od ukupno pohranjene količine u trezorima FED-a u Njujorku. Sjedinjene Države su tražile rok ​​od sedam godina kako bi dovršile operaciju. 18 meseci kasnije je Berlin uspeo da dobije samo 37 tona, odnosno 32 tone iz Pariza, a samo 5 tona zlata pohranjenog u Njujorku, prenosi RT.

23. juna novinska agencija Blumberg piše kako je vlada Angele Merkel odlučila da ‘eliminiše potencijalnu smetnju’ u odnosima između Berlina i Vašingtona i odustala od povratka, zaključivši ‘kako je, nakon svega, bolje i pametnije da polovina nemačkih poluga ipak ostane u inostranstvu’.

‘Amerikanci su dobro brinuli o našem zlatu. Objektivno, nema razloga da im ne verujemo’, u nemačkom parlamentu je izjavio Norbert Barda, glasnogovornik Hrišćansko-demokratske unije, stranke kancelarke Merkel.

‘Međutim, to je dovelo do novih pitanja o tome da li je nemačko zlato još uvek u trezorima na Menhetnu ili je dato u zakup, ili je čak prodato’, piše portal Zero Hedge,, koji citira lidera nemačkog pokreta ‘Vratite naše zlato!’, Petera Boehringera, koji napominje da ne postoje dokazi da se 1500 tona nemačkog zlata nalazi još uvek u trezorima u Njujorku i da je netaknuto. Peter Boehringer je poručio kako će nastaviti svoju javnu kampanju ‘sve dok se ne obavi kompletna repatrijacija’.

Bivši pomoćnik u američkom ministarstvu finansija, Paul Craig Roberts, tvrdi ‘kako FED-u to zlato uopšte ne poseduje’.

‘Sve zlatne rezerve SAD-a, uključujući i zlato drugih zemalja, nije u trezorima FED-a’, kaže Paul Craig Roberts.

‘Amerika nema zlato i ne može da ga isporuči, pa je prisilila Nemačku da prestane da pita za svoje zlato, jer ga ne može ni dobiti. Vašington je naredio svojim marionetskim državama, u ovom slučaju i Nemačkoj, da ćute i donesu drugačiju odluku. Možda su morali dati mito ili neku drugu korist, ali je činjenica da je odjednom prestala nemačka uznemirenost i to zato što se zlato ne može da vrati ‘, komentarišući čudnu situaciju u pogledu repatrijacije nemačkog zlata iz Amerike je rekao Craig Roberts.

‘Stručnjaci koji prate tržišta zlata sumnjaju da je FED već potrošio svo američko zlato, a kada se to dogodilo, počeli su da koriste sve ostalo zlato iz svojih depozita. To je bilo negde tokom 2011. godine, kada su iscrpljene američke zlatne rezerve’, u intervjuu za portal King World News je izjavio Roberts.

‘Ovo može imati katastrofalne posledice i mislim da će najgori deo katastrofe doći kada dođe do pada interesa za papirnatom valutom. Amerikanci neće moći da pretvore svoj novac u zlato, jer je sada svo zlato u trezorima u Kini’, rekao je bivši pomoćnik u američkom ministarstvu finansija.

(Advance, RT, Zero Hedge, King World News)

KOMENTARI3 komentara

  1. ARTILJERAC says:

    AMERIKA ŽURI KA DNU , ZA PAR GODINA UKOLIKO SE ODRŽI MIR U SVETU AMERIČKA EKONOMIJA SE RUŠI KAO KULA OD KARATA.

  2. Kobra says:

    Artiljerac, ukljucuj artiljeriju da pomognemo sto brze rasturanje kaubojske drzave. Samo oruzjem i raketama moze da se unisti ta halapljiva azdaja.

  3. ARTILJERAC says:

    KOBRA , UKLJUČIO BI JA DA IMAM JER SU ŠUTANOVAC I TADIĆ DALI SVE US STILU DA PRETOPI I KAD SU PRETOPILI ONDA IM SE VIŠE NIJE ISPLATILO PA OTIŠLI LOPOVI. ZALIVAM TREŠNJU DA BRŽE RASTE PA ĆU PRAVITI OD TREŠNJE KAO NAŠI PRECI DA OTERAMO SOTONU. ŽIVELA SRBIJA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *