POKRENULI SU LAVINU: Čak 89 odsto građana Venecije želi otcepljenje Veneta od Italije

POKRENULI SU LAVINU: Čak 89 odsto građana Venecije želi otcepljenje Veneta od Italije

21 marta 2014

Venezia 82327Građani Venecije i okolnih oblasti glasali su elektronskim putem za otcepljenje od ostatka Italije i formiranje sopstvene države, za šta se izjasnilo 89 odsto glasača.

Više od dva miliona stanovnika regiona Veneto, učestvovalo je u celonedeljnom glasanju, a 89 odsto njih izjasnilo se za nezavisnost od Italije.

Elektronsko glasanje, koje su organizovale lokalne stranke, nije zakonski obavezujuće, ali ima za cilj da proceni podršku pozivu na raspisivanje referenduma.

Na društvenoj mreži Tviter razbuktala se oštra diskusija između pobornika otcepljenja i Italijana koji ovo glasanje sa potcenjivanjem nazivaju „totalnom ludošću“.

Pristalice ocepljenja kažu da bi nova Republika Veneto bila inspirisana starom Mletačkom Republikom, ekonomski, trgovinski i kulturno bogatom silom, koja je postojala od sedmog veka do pada pod vlast Napoleona 1797. godine.

Rezultat glasanja objavljen je u Padovi, gde je nekoliko stotina aktivista za otcepljenje slavilo i mahalo zastavama Mletačke Republike, preneo je AFP.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *