Pokret čajanka – otvoreni politički rat sa Obamom

Pokret čajanka – otvoreni politički rat sa Obamom

2 oktobra 2013

obama-worried-e1280326723569Grupa od osamdesetak kongresmena i senatora Republikanske partije, koji su predvodili stranačku akciju protivljenja zakonu o zdravstvenoj zaštiti, takozvanom Obamakeru, izdejstvovavši tako neusvajanje budžeta, predstavljaju ideološke predstavnike Pokreta čajanka, konzervativnog krila stranke, koji je još jednom potvrdio svoj snažan uticaj u vođenju političke agende republikanaca.

Svoje nezadovoljstvo akcijom republikanaca, u proteklih nekoliko dana izneo je u više navrata i sam predsednik SAD Baraka Obama, rekavši da „frakcija“ te stranke vodi „krstaški rat“ protiv demokrata.

Pokret čajanka je nastao 2009. godine, kao odgovor nezadovoljnih birača Republikanske partije na izbor Baraka Obame za predsednika SAD i najavi prvih promena u dotadašnjoj državnoj politici, što su konzervativci videli kao uvođenje „socijalizma“ u Ameriku.

Jedna od prvih ličnosti na republikanskoj političkoj sceni koja se izdvojila kao medijski prezenter stavova Pokreta čajanka bila je dotadašnja guvernerka Aljaske Sara Pejlin, koja je prethodno bila i kandidat za potpredsednika u neuspešnoj trci za mesto u Beloj kući koju je vodio senator iz Arizone Džon Mekejn.

Ceo Pokret nije hijerarijski definisan, već se sastoji iz oko 600 podružnica širom Amerike, u kojima odbori imaju samostalnost i često se bave teama od lokalnog značaja.

Na nivou cele SAD karakteriše ih snažno protivljenje jačanju nadležnosti federalnih vlasti, prvenstveno u poreskoj politici, gdje se protive visokim stopama i državnom intervencionizmu u privatnom sektoru, kao i zalaganje za strože imigracione kontrole.

Takođe, zalažu se i za manju federalnu vladu i kresanje državnih budžetskih sredstava a protive se amnestiji za veliki broj ilegalnih imigranata, koju je najavio Obama.

Na spoljnopolitičkom planu Pokret nije imao jedinstvenu politiku u prošlosti, pa je tako prošlogodišnji kandidat za republikansku predsedničku nominaciju, kongresmen iz Teksasa Ron Pol, koji je veoma popularan u Pokretu čajanka, već dugo protivnik stranih vojnih intervencija SAD, a ostao je upamćen i kao jedan od rijetkih kongresmena koji se 1999. godine protivio NATO napadu na Saveznu Republiku Jugoslavije.

S druge strane, Sara Pejlin predstavlja krilo koje se protivi ulasku Amerike u „nepotrebne sukobe“ svuda po svetu, ali se istovremeno zalaže i za „agresivniji odgovor“ koji će zadržati dominaciju SAD na spoljnopolitičkom planu.

Ipak, skoro sve pripadnike Pokreta čajanka odlikuje apsolutno neslaganje sa politikom aktuelnog predsednika Obame, ali je ogranak pokreta u severnoj Ajovi otišao dalje od dotadašnjih akcija koje su se vodile.

U julu 2010. godine, taj ogranak je postavio bilbord sa slikama Adolfa Hitlera, Vladimira Iljiča Lenjina i Baraka Obame, ispod koji su stajali natpisi „nacional socijalizam“, „marksistički socijalizam“ i „demokratski socijalizam“.

Nakon kritika koje su usledile u javnosti, Pokret čajanka se ogradio od svog ogranka u Ajovi, i bilbordi su ubrzo skinuti.

Na izborima 2010. godine za Kongres i Senat, kandidati republikanaca koji su imali podršku Pokreta čajanka pobedili su u trci za pet senatorskih i četrdesetak trka za kongresmene, dok su na izborima za deo Kongresa i Senata dve godine kasnije dobili još pet senatora i nekoliko desetina kongresmena.

Iako brojčano njihova snaga nije velika, u poslednjem političkom „okršaju“ u Vašingtonu i budžetskoj krizi koja je nastala, uspeli su da nadvladaju „umereno“ krilo stranke, koje je predvodio predsedavajući Kongresa, republikanaca Džon Bejner.

U ponedeljak popodne, kada je ostalo još samo par sati do isteka roka za usvajanje budžeta, Bejner je sa republikanskim senatorom iz Njujorka Piterom Kingom pokušao da lobira kod svojih partijskih kolega da se prihvati kompromis sa demokratama oko budžeta, da krivica za neuspeh ne bi pala na Republikansku partiju.

Međutim, akcija je dala slabe rezultate. Iako im je bilo potrebno samo 17 od dve stotine i više glasova republikanskih kongresmena, koji bi onda zajedno sa demokratama izglasali komrpomisnu verziju budžeta, Bejner i King su došli do jednocifrenog broja – svega šest kongresmena iz Republikanske partije je podržalo njihov predlog.

To je bila velika pobjeda za Pokret čajanka, pošto je više od 220 stranačkih kolega glasalo da se finansiranje zakona o zdravstvenom osiguranju ipak izbaci iz budžeta.

Analitičari su ocenili da su predstavnici Pokreta čajanka zauzeli veoma tvrd i beskrompromisan stav, prvenstveno, jer znaju da u sredinama iz kojih dolaze u južnim i saveznim državama kao što su Kanzas ili Oklahoma u centralnom dijelu Amerike, Obamaker nema nikakvu podršku.

Pošto se izbori za Kongres održavaju naredne godine u novembru, njihova procena je, da čak i ako na nacionalnom nivou dio birača okrivi Republikansku partiju za neusvajanje budžeta, njima ne preti opasnost na lokalu.

Poslednje akcije republikanaca u Kongresu i Senatu stvorile su i dve nove partijske zvezde, senatora Teda Kruza iz Teksasa i Renda Pola iz Kentakija, i oni se pominju kao ozbiljni kandidati za predsedničku nominaciju 2016. godine.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *