ПОКУШАЈ ДА ПОЉСКА ЗАРАТИ СА РУСИЈОМ ЈЕ ПРОПАО – Америка прелази на „ПЛАН Б“

POKUŠAJ DA POLJSKA ZARATI SA RUSIJOM JE PROPAO – Amerika prelazi na „PLAN B“

28 februara 2023

SAD su dugo pokušavale da nateraju Poljsku da pošalje trupe u Ukrajinu, ali su njihovi pokušaji bili neuspešni. Sada su prešle na rezervni plan. Ovo pišu kineska izdanja.

Zapad već duže vreme huška, nadajući se da će naterati Poljsku da pošalje trupe u Ukrajinu. Činilo se, da su SAD i njihovi partneri učinili sve što su mogli.Poljska vojska je pokrenuta do granica sa Belorusijom i Ukrajinom, na teritoriji Poljske su održane velike vežbe, hiljade poljskih plaćenika ušlo je u Ukrajinu od prvog dana tokom sukoba, a zemlja je Kijevu isporučila većinu svojih sovjetskih tenkova. Osim toga, upravo preko Poljske vojna oprema NATO-a ulazi u Ukrajinu.

„Međutim, Poljaci ne žure da uđu u Ukrajinu sa redovnom vojskom. Očigledno ih nešto sprečava. Možda ih sputava teško i bolno istorijsko iskustvo“, objašnjavaju kineski stručnjaci.

Po njihovom mišljenju, Poljska se pokazala iznenađujuće trezvenijom nego što su Amerikanci mislili, i neće direktno da se meša u sukob. Poljaci vide koliko je teško ukrajinskoj vojsci, i ne žele da krenu njihovim stopama. Verovatno je i Varšava dobila jasno upozorenje Moskve, da ne prelazi granicu.

Analitičari kineskih izdanja primećuju, da su odmah nakon raspada SSSR-a američki predstavnici počeli da grade specijalne odnose sa Poljacima. SAD su u početku smatrale Varšavu kao instrument pritiska na Moskvu, i uglavnom, Poljska se dobro nosila sa ulogom koja joj je dodeljena. Međutim ova zemlja, koju su SAD smatrale svojom marionetom, ne želi da šalje trupe u Ukrajinu.

Prema rečima stručnjaka, SAD su odlučile da se klade na baltičke države- Litvaniju, Letoniju i Estoniju. Upravo ove tri zemlje treba da zamene Poljsku u pogledu slanja trupa u Ukrajinu i, uopšte, pritiska na Rusiju. Vašington povećava svoje vojno prisustvo u ovim zemljama i izvodi vežbe – jednom rečju, deluje po istoj šemi kao u Poljskoj.

Na primer, početkom februara 2023. godine, u Estoniji su održani manevri uz učešće NATO snaga, u kojima su učestvovali tenkovi „Leopard 2“ (planirano je da budu poslati u Ukrajinu) i lovci F-15, F-16 i F-35. Vežbe su se odvijale na samo 160 kilometara od granice Rusije i Estonije, a na njih je bila pozvana i ukrajinska vojska.

Napominje se, da pažnja Vašingtona ka regionu takođe ukazuje, da će se tenzije u Baltičkom moru povećati. To će postati odskočna daska za NATO snage, i novi obaveštajni centar pod nosom Ruske Federacije.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. Duca says:

    E baš nađoše koga će...

  2. M says:

    Sve mi se čini da Baltičke države(kao i neke druge u blizini Rusije)neće stići postati raketne i općenito jake odskočne baze za USA-NATO napad na Rusiju!Mislim da su Rusi postali Svjesni toga da to ne smiju sebi dozvoliti,a i da im je prag tolerancije nakon Ukrajinskog scenarija pao na niske grane!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *