ПОКУШАЈ ОБОЈЕНЕ РЕВОЛУЦИЈЕ У КАЗАХСТАНУ

POKUŠAJ OBOJENE REVOLUCIJE U KAZAHSTANU

5 januara 2022

AMERIKANCI i Britanci pokušavaju da u Kazahstanu izvedu ulični državni udar kakav su uspešno izveli u Kijevu 2014-te, ali nisu uspeli da 2020-te izvedu u Belorusiji.

Uz značajnu ulogu Turske iz drugog plana, uspeli su da „nezadovoljni narod“ izvedu na trgove i ulice 14 kazahstanskih gradova. Sve je gotovo isto kao u Minsku prošle godine, a za razliku od Kijeva 2014-te – zasad nema paljenja automobilskih guma.Dobro organizovani mladi muškarci – mnogi sa palicama i parolama kakve se ne pišu spontano i flomasterom – vode male ulične bitke sa policijom. Hvataju se i onoga što im usput padne pod ruku.

Policija koristi pendreke, suzavac i šok-bombe…

U sve se uključio i Telegram-kanal NEXTA preko kojeg je zapadna (i poljska) agentura dirigovala demonstracijama u Belorusiji sračunatim ne samo na rušenje vlasti Aleksandra Lukašenka, nego i na odvajanje te zemlje od Rusije.

U Alma-Ati se našao i reporter Mediazone, koja je u Rusiji proglašena za „stranog agenta“, sa plasiranom tvrdnjom da je gledao paljenje šest policijskih vozila…

Najžešći sukobi dogodili su se u centru Alma-Ate, nekadašnjeg glavnog, a i do danas najvećeg grada Kazahstana. Tačnije: ispred gradske kuće (Akimata), na samo nekoliko stotina metara od `rezervne` rezidencije šefa države.

Ceo centar grada je tokom dva-tri sata bio pod dimom koji otežava disanje.

Prvo se okupilo oko hiljadu ljudi koje su snage bezbednosti uspele da potisnu iz centra, ali su se oni ponovo grupisali po obližnjim ulicama.

Bilo je razbijanja izloga i paljenja policijskih automobila (najmanje četiri, jedan je odleteo u vazduh)…

Odjeknulo je i više eksplozija.

Bilo je i pucanja. Navodno gumenim mecima.

Još masovnije demonstracije su buknule u glavnom gradu Kazahstana Nur-Sultanu, Žanaozenu i Aktauu. U ovom drugom je na ulicama bilo najmanje 7.000 mladih.

Telegram-kanal «Vojni komentator“ objavio je da se preko interneta u previranja u Kazahstanu «aktivno uključuju veterani protesta u Ukrajini i Belorusiji“.

Za potpaljivanje nemira iskorišćena je dozvola Ministarstva energetike da se od 1. januara cena tečnog (naftnog) gasa formira na elektronskoj berzi, što je dovelo do njegovog drastičnog, dvostrukog poskupljenja.

Predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev obratio se naciji, a posebno mladima sa apelom da ne udaraju na državu i zakon. Upozorio je da se radi o „provokacijama iznuta i izvana“ i objavio: „Juriši na sedišta državnih institucija apsolutno su nezakoniti. To su prestupi za kojima će uslediti kazne! Vlast neće pasti!“.

Simptomatično je da se obratio na – ruskom jeziku!

Verovatno i zbog brojne ruske manjine u zemlji, ali je to možda primarno bila poruka stranim silama koje stoje iza nemira.

Obećao je da će specijalna državna komisija razmotriti zahteve demonstranata i pokazao spremnost da cena tečnog gasa, na kojem mnogi voze automobile, bude osetno smanjena…

KOMENTARI4 komentara

 1. Petrovgrad says:

  Pokušavaju da seku korene Risiji. Nesmeju direktno, ali hoće da razbiju SND i da ih uvuku u NATO. Kada opkole Rusiju, onda je pitanje sa kog nosača će uzleteti bombarderi. Jedino rešenje jeste da im Rusi izvezu sličnu revoluciju, malo "Roter brigade" malo "Brigade Rose" malo "Anonimus" inače loše se piše našoj braći na Istoku.

 2. Kulak says:

  Nulandova radi. Rusi govore da to nije u redu.

 3. Zunzara says:

  Zna li neko gde je Srđan Popović?

 4. milorad5 says:

  izgleda da su ubačeni naoružani odredi sa strane,kazahastan ne može efikasno da kontorliše celu svoju granicu i to je jako porozno za ubacivanje avganistanaca pakistanaca i ostalih sa naoružanjem, da glume demonstrante.Napadi na policiju i vojsku su bili brutalni i otvarana je vatra iz automatskog oružja,ja još nisam čuo da su "mirne demonstracije" vodjene mitraljezima.Ovo je očigledan pokušaj državnog udara brutalnm i divljačkim frontalnim napadom,ako snage bezbednosti ne pokleknu sad biće tamo jako mnogo tragova prvenstveno engeleza.Mislim da im je zadnji čas da izvedu tenkove na ulice i počnu da peglaju strane plaćenike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *