„ПОKУШАЛА САМ, АЛИ НИЈЕ УСПЕЛО“ – Огласила се Ангела Меркел поводом рата у Украјини, једна ствар се неће допасти Kијеву

„POKUŠALA SAM, ALI NIJE USPELO“ – Oglasila se Angela Merkel povodom rata u Ukrajini, jedna stvar se neće dopasti Kijevu

9 juna 2022

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da je pokušala da spreči situaciju u Ukrajini dok je bila na funkciji, dodajući da ne krivi sebe što se nije dovoljno potrudila, prenosi Rojters.

Tokom televizijskog intervjua sa nemačkim piscem i novinarom Aleksandrom Osangom, Merkelova je govorila o ratu u Ukrajini i neuspehu da se spreči trenutna situacija tokom njenog mandata na mestu kancelara.– Velika je tuga što to nije uspelo, ali ja ne krivim sebe što nisam pokušala – rekla je Merkel, govoreći o sporazumu iz Minska sa Rusijom iz 2014.

Merkelova je takođe rekla da nema opravdanja za rusko „brutalno nepoštovanje međunarodnog prava“ u Ukrajini, dodajući da je protiv puštanja Ukrajine u NATO, jer želi da spreči dalju eskalaciju sa Rusijom i veruje da Ukrajina nije spremna za takvo članstvo.

Ona je dodala da ne vidi smisao u njenom posredovanju u sukobu u Ukrajini, niti joj se Kijev obraćao sa zahtevima.

Prisetila se svog susreta s Putinom u Sočiju 2007. godine kada joj je rekao da je za njega propast Sovjetskog Saveza najveća katastrofa 20. veka kao i da celi Zapad posmatra kao neprijatelja smatrajući da je Rusija konstantno izložena poniženjima.

– Uopšte se ne slažem s tim, ali znam kako on razmišlja – izjavila je i otkrila da je jedna stvar ipak još jako muči.

U junu prošle godine, rekla je, nakon što su se sastali Putin i Bajden, razgovarala je s Emanuelom Makronom.

– Kazala sam mu da je, iz evropske perspektive, dijalog s Putinom nužan. Pogotovo jer sam već tada osećala da se stvari s Minskom ne kreću u dobrom smeru – izjavila je referirajući na sporazume iz Minska koji su trebali biti rešenje za krizu nastalu nakon ustanka proruskih separatista u Donbasu i njihovog proglašenja republika.

KOMENTARI4 komentara

 1. Kostakos says:

  Krsenja medjunarodnog prava? To Nato Haram radi. Siptari su imali prava koje nisu htali koristiti, za da dobiju to sta zelje. U Makedoniji siptarski zvanican jazik na celu taritoriju. I tamo gde nema ni jedan siptar. U Donbas nisu dali ruskom narodu nista slicno sta sip i imaju u Makedoniji ili Srbiji. To se odnosi i na druge delove Ukraine, gde zivi veliki deo Rusa.

 2. Gagi says:

  Politicari bi ponekad mogli da budu iskreni prema narodu kog predstavljaju. Tako i ova frau, treba jasno i otvoreno da kaze da nista nije mogla da ostvari zbog njenih nalogodavaca koji su imali drugi plan. Isti oni koji su je toliko dugo prisluskivali su strogo vodili racuna da ne napravi neki samostalni politicki potez. Svi do jednog posle zavrsene karijere i mandata narodu pricaju bajke i "peru" se. Sustina je, uvazena i pored egzaktnih cinjenica o ovom sukobu, ostaje na svojoj nacistickoj kolonizatorskoj "liniji" i time dokazuje svojim nalogodavcima da je jos upotrebljiv kadar. Ne bi bilo iznenadjenja da se u buducnosti politicki povampiri i ponovo krene u politicku akciju. Osim toga, mladja je od Bajde i ostalih nezamenjivih politickih vampira, ona u ovom momentu dodje kao njihov pionir.

 3. Velika Metla, says:

  Ova babetina odvratna je 8 punih godina ćutala o zločinima nad ruskim narodom u Ukrajini. E kad si tada ćutala onda ćuti i sada.

 4. Rostand says:

  Anđelija Mrkela laže sve u šesnaest,tipično za švabose kad im daš da se igraju geopolitike.Jednu od glavnih uloga u stvaranju usrajinskog rusožderstva imala je pokvarena,podla i pohlepna švabija.Njihova destruktivna uloga je u usrajini je potpuno ista kao što su divljali po ex yu.Te priče da su radili po vašingtonskom diktatu nek objese mačku o rep.Sve i da je tako,švabetine su to s neviđenom strašću i revanšističkom željom radili i rade dan danas.Zbog ekonomske saradnje Rusija im je puno toga progledala kroz prste,ali ovaj puta ima da plate za sve.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *