POL KREJG ROBERTS: Ako Rusi požele da se osvete, učiniće to bez imalo muke

POL KREJG ROBERTS: Ako Rusi požele da se osvete, učiniće to bez imalo muke

20 decembra 2014

r-paul-craig-roberts-large57076867Bivši asistent sekretara Riznice, dr Pol Krejg Roberts, smatra da je pad ruske rublje isključivo američko maslo.

Roberts tvrdi: „Nije u pitanju pad valute jer ne postoje ekonomski razlozi za pad rublje. Za razliku od SAD, gde se uočava ogroman deficit u trgovini i gde bi dolar doživeo kolaps da se tržište ne podešava, dok bi ruska ekonomija imala višak. Dakle, nema pritiska na valutu iz ekonomskih razloga“.

Dr Roberts nastavlja „Nije u pitanju nezavisno delovanje sila tržišta. Ili su u pitanju hedž fondovi ili trenutni špekulanti poput Sorosa, ili je to čin rata vlade SAD od strane Federalnih rezervi ili Fonda za stabilizaciju razmene… a možda i hedž fondovi rade zajedno sa federalnom vladom“.

Manipulisanje tržištem, bilo kojim tržištem, trebalo bi da bude ilegalno, ali ne računajte na to da će bankari ići u zatvor.

Roberts, koji ima doktorat iz ekonomije, smatra:

„Velike banke i veliki novac Vol Strita predstavljaju suštinske agense vlasti. Upravo zato ne dolazi do njihovog gonjenja. Upravo zato mogu da prekrše sve vrste zakona, kradu i da na kraju samo plate kaznu. To je ono što uočavamo u finansijskoj areni. Kada se ovi finansijski gangsteri uhvate na delu, umesto da im sude i da ih osude, oni to sve plate novcem“.

Kako bi Rusi mogli uzvratiti? Dr Roberts kaže:

„Ako Rusi požele da se osvete, učiniće to bez puno muke. Sledeći put kada se ovi silni ugovori, ugovori o papirnom zlatu i ostali izbace na tržište, Rusi bi samo trebalo sve da ih pokupuju i da zahtevaju dostavu, iako ne postoji zlato koje bi se dostavilo. Čitav sistem bi se srušio. Dakle, Rusi bi mogli da iskoriste situaciju sa zlatom kad god bi to poželeli“.

Dr Roberts takođe kaže da rezolucije koje su nedavno odobrene u Kongresu definitivno ukazuju na rat:

„Ove rezolucije demonizuju Rusiju i definišu je kao veliku pretnju. One pozivaju Obamu da naoruža Ukrajince kako bi se oni borili protiv Rusije. Drugim rečima, borićemo se protiv Rusije do poslednjeg Ukrajinca. Čitava poenta je u tome da Rusija poklopi Ukrajinu i da dokažemo Evropljanima kako su Rusi opasni i kako bi sledeća meta mogao biti Berlin, London ili Pariz. Glavni cilj Vašingtona jeste da se u potpunosti raskinu sve ekonomske, političke i kulturne veze između Rusije i Evrope. Deo tog cilja je i napad na rublju, ali i sankcije. Oni stvaraju rat koji niko ne može da dobije iz nepoznatog razloga. Ako dođe do nuklearnog rata, neće biti ni zemlje nad kojom će moći da se vlada, ni povoljnih uslova života. Čitava stvar je potpuno apsurdna“.

O nestabilnosti ekonomije i mogućem ekonomskom kolapsu dr Roberts kaže:

„Znamo da nešto ozbiljno nije u redu. Jedina klauzula u Dodd-Frank-u koja ima smisla jeste ona koja kaže da velike banke ne mogu da se kockaju derivativnim finansijama u ustanovama za ulaganje gde ulagači poseduju račune. One to moraju da proslede podružnicama. Dakle, ako podružnice nastradaju, one neće imati pristup novcu ulagača. Ovo je jedini deo prave reforme Dodd-Frank-a. Citigroup je nedavno uložio žalbu, zahtevajući ukidanje reforme o kockanju derivativnim finansijama. Zašto bi to iko uradio, osim ako je u ozbiljnim problemima sa derivativnim finansijama? Moguće je da su u pitanju naftner derivativne finansije… Banke mogu da se kockaju do mile volje, a pokriće ih FDIC (Federalna korporacija za osiguranje depozita), koja nema novca… što bankama daje pristup novcu ulagača. To sve pokazuje da je vlada SAD najkorumpiranija vlast na planeti, gora i od Rusije ili Kine“.

Logično je da je sama reč „tržište“ izgubila svoje tradicionalno značenje uz eksplozivni rast papirnih derivativnih finansija koje sada kontrolišu sva „tržišta“ prave robe.

(Greg Hanter, Webtribune.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. Nebojsa says:

    Opet američko lupetanje! Zašto bi Rusi trošili toliko novca da bi kupovali nešto što ne postoji i time pogurali neprijatelja? Kad bi Rusi to uradili i tražili isporuku zlata Američki lopovi bi se izvukli na sankcije! Pa amerika više ne poštuje ništa! Nikave međunarodne sporazume! Zašto bi to poštovala u ovom slučaju?

  2. pravda says:

    Americi je KRAJ,budimo ti koji ce pomoci njen nestanak.Da se covecanstvo odmori.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *