ПОЛ КРЕЈГ РОБЕРТС: Америка нема енергије да се одржи као супер-сила

POL KREJG ROBERTS: Amerika nema energije da se održi kao super-sila

3 avgusta 2015

r-PAUL-CRAIG-ROBERTS-large570 4554Sjedinjene Države plaši to što ih nezavisna spoljna politika Rusije lišava međunarodnog liderstva – ocenio je Pol Krejg Roberts.

Poznati američki politikolog se na ovaj način osvrnuo na izjavu generala Džozefa Votela da Rusija predstavlja „najveću dugoročnu pretnju nacionalnoj bezbednosti SAD”.

„Nazivajući Rusiju pretnjom, Sjedinjene Države svom stanovništvu sugerišu da Rusija po teritoriji SAD može naneti nuklearni udar. To izaziva strah koji Vašington može da iskorišćava za realizaciju svojih planova” naglašava Roberts.

Prema njegovim rečima, prava pretnja za SAD nije rusko nuklearno oružje već – nezavisni spoljnopolitički kurs Kremlja:

„SAD su stigle do crte kada više nemaju dovoljno energije za održavanja statusa jedine supersile. Zato im država sa nezavisnom spoljnom politikom liči na neprijatelja ili pretnju. Rusija je, zapravo, u ulozi neophodnog neprijatelja jer opravdava ogromne rashode vojno-industrijskog sistema Sjedinjenih Država u vreme ekonomskih problema. S druge strane, Vašington mora sprečavati Rusiju da ograničava američko liderstvo, pa zato koristi Evropu za vođenje politike sankcija protiv Moskve”.

Roberts ocenjuje da je Rusija već dokazala da je u stanju da onemogući planove Vašingtona i da blokira američke inicijative u spoljnoj politici, čak da mu nametne sasvim drugi plan delovanja. A Vašington to, naprosto, ne može da trpi.

(vostok.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. mister Tucoprc says:

    amerika će uskoro da bude čemerika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *