ПОЛ КРЕЈГ РОБЕРТС: Кина излуђује Америку!

POL KREJG ROBERTS: Kina izluđuje Ameriku!

28 septembra 2015

usa-china flags 6576Piše: Pol Krejg Roberts

Vašingtonov IQ je jednak kao i kamatna stopa Federalnih rezervi – negativan je. Vašington je crna rupa koja u sebe uvlači svu normalnost, a izbacuje ludilo.

Neuspesi Vašingtona su uočljivi svuda, kako u ratovima, tako i u pristupima državam poput Rusije i Kine.

Poseta kineskog predsednika Sija Đinpinga je zakazana za kraj nedelje nakon posete pape. Da li je takvim potezom Vašington hteo da umanji ulogu Kine spram uloge Vatikana?

Vašington krivi Kinu zbog svoje nesposobnosti da održi sajber bezbednost. Dan pre nego što će predsednik Đinping stići u Vašington, portparol Bele kuće je izjavio da bi predsednik Obama mogao da pripreti Kini finansijskim sankcijama.

Čak je i američki sekretar trgovine uvredio kineskog predsednika, rekavši da je Obamin režim nezadovoljan poslovnom praksom Kine.

S druge strane, kada je Obama posećivao Kinu, kineska vlada ga je primila veoma ljubazno i s velikim poštovanjem.

Kina je najveći kreditor Amerike posle Federalnih rezervi. Ukoliko bi htela, kineska vlada bi mogla da izazove ozbiljne ekonomske, finansijske i vojne probleme za Vašington. Ipak, Kina na Vašingtonove pretnje odgovara mirom.

Kao i Kina, Rusija takođe poseduje spoljnu politiku nezavisnu od Vašingtonove, a to je upravo ono što izluđuje Vašington.

Vašington posmatra sve države sa nezavisnom spoljnom politikom kao pretnje. Libija, Irak i Sirija su imale nezavisnu spoljnu politiku. Vašington je uništio dve od tri države, a trenutno radi na trećoj. Iran, Rusija i Kina poseduju nezavisnu spoljnu politiku. Stoga ih Vašington posmatra kao pretnju i predstavlja američkoj javnosti kao takve.

Ruski predsednik, Vladimir Putin, sastaće se sa Obamom iduće nedelje na sastanku UN u Njujorku. To će biti sastanak koji verovatno neće dovesti ni do čega. Putin želi da ponudi Obami pomoć Rusije u borbi protiv ISIS-a, iako Obama želi da iskoristi ISIS za svrgavanje sirijskog predsednika Asada i uspostavljanje marionetske vlade u Siriji. Obama želi da izbaci Rusiju iz mediteranske luke Tartus u Siriji, kao i da je pritisne da preda Krim i pobunjeničke republike koje ne žele da budu deo rusofobne vlasti koju je Vašington uspostavio u Kijevu.

Uprkos neprijateljstvu Vašingtona, Si Đinping i Putin se trude da sarađuju iako ih Vašington stalno ponižava. Koliko će još uvreda oni podneti pre nego što kap prelije čašu?

Da li su oni ludi ili se trude da po svaku cenu izbegnu novi rat?

Možda su oni svesni Volfovic doktrine, ali ne veruju da nešto tako apsurdno može biti stvarno. Ukratko, ova doktrina navodi da je glavni cilj Vašingtona da spreči uspon država koje mogu postati toliko moćne da prkose američkoj hegemoniji. Stoga nije iznenađenje što je Vašington napao Ukrajinu i sproveo vojsku u Japan kako bi prkosio Rusiji i Kini.

U međuvremenu, pravi osnov američke moći, odnosno njena ekonomija, nastavlja da propada. Srednja klasa je gotovo nestala. Infrastruktura SAD propada. Mladi Amerikanci su puni dugova zbog skupih stanova i cena prevoza, dok istovremeno imaju slabo plaćene poslove.

SAD će na kraju postati država trećeg sveta, ako već to nije.

Još jedan pokazatelj toga jeste velika neravnoteža u raspodeli prihoda i bogatstva. Prema podacima CIA-e i vikipedije, SAD imaju najgoru raspodelu prihoda na svetu. Njihova raspodela je gora nego u Avganistanu, Albaniji, Alžiru, Australiji, Austriji, Azerbejdžanu, Bangladešu, Belorusiji, Belgiji, Beninu, Bosni i Hercegovini, Burkini Faso, Burundiju, Crnoj Gori, Češkoj, Danskoj, Egiptu, Estoniji, Etiopiji, Filipinima, Finskoj, Francuskoj, Gani, Grčkoj, Gvineji, Gvajani, Holandiji, Hrvatskoj, Islandu, Indiji, Indoneziji, Iranu, Irskoj, Izraelu, Italiji, Japanu, Jemenu, Jermeniji, Jordanu, Južnoj Koreji , Kambodži, Kamerunu, Kanadi, Kazahstanu, Keniji, Kipru, Kirgistanu, Laosu, Letoniji, Liberiji, Litvaniji, Luksemburgu, Makedoniji, Malaviju, Maliju, Malti, Maroku, Mađarskoj, Mauritaniji, Mauricijusu, Moldaviji, Mongoliji, Nemačkoj, Nepalu, Novom Zelandu, Nikaragvi, Nigeru, Nigeriji, Norveškoj, Obali slonovače, Pakistanu, Poljskoj, Portugalu, Rumuniji, Rusiji, Senegalu, Srbiji, Slovačkoj, Sloveniji, Španiji, Švajcarskoj, Tajvanu, Tadžikistanu, Tanzaniji, Timor-Lesteu, Tunisu, Turskoj, Turkmenistanu, Ugandi, Ukrajini, Uzbekistanu, Velikoj Britaniji, Venecueli i Vijetnamu.

Prihodi i bogatstvo SAD su skoncentrisani u rukama veoma bogatih, što je posledica američkih ofšor kompanija.

Drugi uzrok ekstremne nejednakosti u SAD jeste finansijalizacija ekonomije koja omogućava bankama da preusmeravaju prihode od ekonomije na plaćanje kamata na dugove u bankama.

To maksimizuje prihode i bogatstvo za 1% stanovništva po cenu ostalih 99%.

Neoliberalna ekonomija ne obraća pažnju na realnost i opravdava uništenje ekonomskih sposobnosti zapadnog sveta. Ostaje da vidimo da li će Rusija i Kina razviti drugačiju i uspešniju ekonomiju ili će ih zapadna ekonomija povući sa sobom.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *