ПОЛ КРЕЈГ РОБЕРТС: Ко је паралисао француске службе безбедности?

POL KREJG ROBERTS: Ko je paralisao francuske službe bezbednosti?

16 novembra 2015

150113013201-paris-french-troops-patrol-exlarge-169Američki politikolog Pol Krejg Roberts objavio je da je iz evropskih službi bezbednosti dobio podatke koji objašnjavaju zbog čega su francuska policija i tajne službe bile „ispod nivoa” u vreme terorističkih napada u Parizu.

Roberts otkriva da je na francuske kompjuterske sisteme bio izvršen veliki sajber-napad koji je počeo čak 48 sati pre nego što su teroristi počeli da pucaju i aktiviraju bombe u glavnom gradu Francuske:

„Napad je bio usmeren i na najveću francusku mrežu mobilne telefonije, posebno na prenos podataka – čime je policijski nadzor bio naprosto oslepljen. To nije bio obični DDoS napad, već usmereni udar na slabe tačke francuskog sistema bezbednosti”.

Po njegovoj proceni, ovakvi napadi su izvan mogućnosti većine hakerskih organizacija i iziskuju resurse koji jedva da postoje i u arsenalu Islamske države koja je preuzela odgovornost za masakr u Parizu.

Roberts naglašava da se napadi takvog nivoa teško mogu izvesti bez znanja vlasti. I ukazuje da su mnogi ljudi ubeđeni da napadi „pod tuđom  zastavom” (tajne operacije koje se izvode da bi javnost pomislila da ih ne izvode oni koji su ih izveli već neke organizacije ili države) nemogući zato što je za njih navodno potrebno usaglašeno učešće svih državnih lica, a to uopšte ne odgovara istini.

U slučaju Pariza, uveren je Roberts, svi raspoloživi podaci traže da  se razjasni: kako je moglo da bude paralisano funkcionisanje svih francuskih službi bezbednosti.

„Ne mogu da otkrijem sve informacije kojima raspolažem, ali ako eksperti za bezbednost budu procenili da ovo našta ukazujem zaslužuje poverenje – neka svoja pitanja i zahteve upute francuskim vlastima”.

KOMENTARIJedan komentar

  1. fiddler says:

    Opaaaaa......sad će odjednom da izlete neke nove "ptičice" kojima se nismo nadali (a koje smo očekivali!) !!!!!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *