POL KREJG ROBERTS: Sada Zapad prelazi na pljačku Ukrajine

POL KREJG ROBERTS: Sada Zapad prelazi na pljačku Ukrajine

3 aprila 2014

Pol Craig Roberts 6337Nakon što je organizovao prevrat u Ukrajini, Zapad je sada spreman da započne „pljačku“ pod maskom MMF, objavio je na svom sajtu svetski poznati ekonomista i publicista Pol Krejg Roberts.

Mediji namerno ne saopštavaju istinu o suštini kredita MMF, jer oni će za Ukrajinu značiti pad životnog standarda, gubitak sopstvene proizvodnje i još veći dug. Na kraju će se naivni Ukrajinci kajati zbog Majdana do kraja života, smatra ovaj stručnjak.

Po njegovim rečima, kijevske demonstracije organizovao je Vašington kako bi postavio baze NATO pored granica Rusije i „opljačkao“ Ukrajinu, nametnuvši joj kredit MMF.

Ta „pljačka“ je, piše Krejg, već počela. A idealisti koji su protestvovali na Majdanu ispali su „lakoverne naivčine“.

Ukrajina se trenutno susreće s celim nizom problema. Sama po sebi predstavlja „nemogući spoj“ ukrajinskih i ruskih teritorija, koje su u iste granice ugurali Lenjin i Hruščov.

Krim se već ujedinio s Rusijom, ali bi istim putem mogao da krene i jugoistok Ukrajine, naročito ako „podmetnuta“ vlada nastavi da iskazuje neprijateljski stav prema ruskojezičnom stanovništvu.

Takođe se nazire sukob izmešu „Desnog sektora“ i „marionetama“ SAD, dodaje Pol Krejg Roberts.

U slučaju oružanog konflikta, Vašington će priskočiti u pomoć svojim štićenicima, a tada će ulazak NATO u Ukrajinu naterati Putina da pripoji preostale ruskojezične delove Ukrajine.

Osim toga, zapadni mediji prećutkuju istinu o „paketima pomoći“ MMF. Mediji saopštavaju, i Ukrajinci im veruju, da će MMF spasiti zemlju, dajući milijarde. Ali, u stvarnosti, piše Roberts, Ukrajina „nikada neće videti niti jedan dolar MMF“.

Zapravo, MMF će novac predviđen za Ukrajinu dati zapadnim bankama, a ove će za taj iznos smanjiti dug Ukrajine. Na kraju Ukrajina neće biti dužna bankama, već MMF.

A uslovi MMF podrazumevaju stroge mere štednje: u Ukrajini će biti smanjene penzije, državni troškovi, subvencije za najvažnije nabavke, na primer, gas.

Kao rezultat toga će se smanjiti i bez toga niski životni standard, predviđa autor.

Privatna preduzeća i državna imovina biće prodata zapadnim kupcima. Takođe, Ukrajina će biti prinuđena da pređe na plivajući kurs grivne.

Da bi se sprečio pad grivne i visoke cene uvoza, zemlja će morati da uđe u još veće zaduživanje. Pritom, ni korupcija neće nigde nestati.

Na taj način, rezimira Roberts, „direktan rezultat naivnih demonstracija na Majdanu biće niži životni standard, porast korupcije, gubitak suvereniteta u ekonomskoj politici i predaja državne i privatne svojine u ruke Zapada“.

A dospevši „v kandže NATO“, Ukrajina će se naći i u vojnom savezu protiv Rusije, pa će ruske rakete biti usmerene i ka njoj. Za Rusiju i Ukrajinu i njihovu zajedničku istoriju to je jednako tragediji.

Ako „zapadno pljačkanje i težnja Vašingtona ka svetskoj hegemoniji“ rastavi Ukrajinu u Rusiju, to će biti sramota i zločin, piše Roberts.

Na kraju on ističe da vlade država-dužnika pristaju na programe MMF i potkradanje sopstvenog stanovništva zato što su potkupljene.

„U poređenju s korupcijom koja se sada obrušava na Ukrajinu, prethodni režim će izgledati pošteno“ – ubeđen je autor.

Na kraju će „lakoverne naivčine“ žaliti zbog Majdana do kraja života, rezimirao je Pol Krejg Roberts.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *