ПОЛ КРЕЈГ РОБЕРТС: Трећи светски рат је неизбежан!

ПОЛ КРЕЈГ РОБЕРТС: Трећи светски рат је неизбежан!

30 децембра 2015

World-War-III-Public-Domain 546Пише: Пол Крејг Робертс

С падом Совјетског савеза 1991. године родила се и опасна америча идеологија под називом неоконзервативизам.

До тада је Совјетски савез спречавао унилатерално деловање САД, али с уклањањем ове препреке, неоконзервативци су успели да покрену своју агенду усмерену на светску хегемонију. Америка је постала једина суперсила која може да ради шта хоће свуда у свету.

Неоконзервативни новинар Wасхингтон Пост-а, Чарлс Краутхамер, сажео је то на овај начин:

„Ми смо ненадмашна глобална сила. Ми смо историјом предодређени чувари међународног система. Када је Совјетски савез пао, родило се нешто ново – униполарни свет којим доминира једна суперсила без једнаког ривала. Овако нешто се није догодило још од пада Рима“.

Међутим, са настанком униполарног света се јавила и потреба да се он очува по сваку цену. Зато је подсекретар Пентагона, Пол Волфовиц, креирао 1992. године такозвану Волфовиц доктрину која је постала основа Вашингтонове спољне политике.

Волфовиц доктрина наводи да је главни циљ америчке спољне и војне политике да „спречи појаву новог ривала, било на територији Совјетског савеза или негде другде у свету, који би представљао претњу по унилатерално деловање САД на начин на који је то чинио Совјетски савез“.

Унилатерално деловање америчке суперсиле је почело за време Клинтоновог режима с интервенцијама у Југославији, Србији, Косову и Ираку. Неоконзервативци су спровели чак седам смена режима за само пет година.

Догађаји 11. септембра 2001. године су послужили као изговор за инвазију Ирака која је планирана дуго пре тога. Од 11. септембра, Вашингтон је делом или у целости уништио осам држава, а сада се сукобљава са Русијом у Сирији и Украјини.

Русија не сме да дозволи формирање џихадистичког калифата у области Сирије и Ирака јер би то постала потенцијална база за извоз терориста у Русију ради дестабилизације. Неоконзервативци чак не хају ни да баце свог савезника –Турску – у ватру пошто су наредили њиховој војсци да обори руски авион.

С тим у виду, јасно је у како опасној ситуацији се свет налази док год америчка политика буде зависила од неоконзервативаца. Хаос у Сирији и Украјини је искључиво последица неоконзервативне идеологије.

Како би очували америчку хегемонију, неоконзервативци су одбацили гаранције које је Вашингтон дао Горбачеву о томе да неће ширити НАТО ка истоку.


Неоконзервативци су одустали од АБМ споразума према којем се гарантује да ни САД ни Русија неће развијати и постављати антибалистичке пројектиле.

Неоконзервативци су обновили америчку ратну доктрину и почели да користе нуклеарно оружје као офанзивно, а не као дефанзивно.

Русија и руски председник Владимир Путин константно бивају демонизовани од стране неоконзервативаца и њихових марионета у влади САД и америчким медијима. Нпр., Хилари Клинтон, кандидаткиња демократске странке за председницу САД, назвала је Путина „новим Хитлером“.

Бивши званичник ЦИА-е је позвао на убиство Путина. Председнички кандидати САД се такмиче у томе ко ће бити агресивнији према Русији и њено председнику, а све у циљу да се уништи поверење између ове две нуклеарне силе.

Руска влада је свесна да Вашингтон не поштује ни своје законе, а камоли међународне и да му се не може веровати. Овај недостатак поверења заједно са агресијом коју Вашингтон и Европа усмеравају према Русији је створила предуслове за нуклеарни рат.

Пошто НАТО (САД) нема изгледа да победи Русију у конвенционалном рату, нарочито у савезу са Кином, рат ће морати да буде нуклеаран.

Путин се труди да избегне рат по сваку цену, не реагујући на провокације Запада. Међутим, неоконзервативци овакво понашање погрешно тумаче као знак слабости и страха. Неоконзервативци инсистирају на томе да се одржи притисак на Путина и Русију, верујући да ће се Русија на крају предати.

Ипак, Путин је дао до знања да се Русија неће предати рекавши пред целим светом на 70. годишњици УН да Русија више неће толерисати тренутно стање ствари у свету. Русија је два дана након тога почела са интервенцијом у Сирији.

Европске власти, нарочито Немачка и Велика Британија, такође теже нуклеарном рату. Оне понављају Вашингтонову пропаганду и подржавају санкције и интервенције против других држава. Док год Европа буде у сфери утицаја Вашингтона, изгледи за нуклеарни рат ће бити све већи.

У овом тренутку, нуклеарни рат се може избећи само на два начина. Један од њих је да се Русија и Кина предају и прихвате Вашингтонову хегемонију. Други начин је да се у Немачкој, Великој Британији или Француској појави лидер који ће повући неку од европских држава из НАТО-а.

То би изазвало домино ефекат и онемогућило Вашингтон да настави да делује против Русије. Уколико НАТО настави да постоји, он ће у комбинацији са неоконзервативном идеологијом учинити нуклеарни рат неизбежним.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Gordan says:

    Neće to biti treći svetski rat, a neće taj eventualni rat dugo ni da traje. Ako zapad krene zverski u rat, biće da je "postojao nekada neki zapad"...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u