ПОЛ КРЕЈГ РОБЕРТС: Трећи светски рат је неизбежан!

POL KREJG ROBERTS: Treći svetski rat je neizbežan!

30 decembra 2015

World-War-III-Public-Domain 546Piše: Pol Krejg Roberts

S padom Sovjetskog saveza 1991. godine rodila se i opasna američa ideologija pod nazivom neokonzervativizam.

Do tada je Sovjetski savez sprečavao unilateralno delovanje SAD, ali s uklanjanjem ove prepreke, neokonzervativci su uspeli da pokrenu svoju agendu usmerenu na svetsku hegemoniju. Amerika je postala jedina supersila koja može da radi šta hoće svuda u svetu.

Neokonzervativni novinar Washington Post-a, Čarls Krauthamer, sažeo je to na ovaj način:

„Mi smo nenadmašna globalna sila. Mi smo istorijom predodređeni čuvari međunarodnog sistema. Kada je Sovjetski savez pao, rodilo se nešto novo – unipolarni svet kojim dominira jedna supersila bez jednakog rivala. Ovako nešto se nije dogodilo još od pada Rima“.

Međutim, sa nastankom unipolarnog sveta se javila i potreba da se on očuva po svaku cenu. Zato je podsekretar Pentagona, Pol Volfovic, kreirao 1992. godine takozvanu Volfovic doktrinu koja je postala osnova Vašingtonove spoljne politike.

Volfovic doktrina navodi da je glavni cilj američke spoljne i vojne politike da „spreči pojavu novog rivala, bilo na teritoriji Sovjetskog saveza ili negde drugde u svetu, koji bi predstavljao pretnju po unilateralno delovanje SAD na način na koji je to činio Sovjetski savez“.

Unilateralno delovanje američke supersile je počelo za vreme Klintonovog režima s intervencijama u Jugoslaviji, Srbiji, Kosovu i Iraku. Neokonzervativci su sproveli čak sedam smena režima za samo pet godina.

Događaji 11. septembra 2001. godine su poslužili kao izgovor za invaziju Iraka koja je planirana dugo pre toga. Od 11. septembra, Vašington je delom ili u celosti uništio osam država, a sada se sukobljava sa Rusijom u Siriji i Ukrajini.

Rusija ne sme da dozvoli formiranje džihadističkog kalifata u oblasti Sirije i Iraka jer bi to postala potencijalna baza za izvoz terorista u Rusiju radi destabilizacije. Neokonzervativci čak ne haju ni da bace svog saveznika –Tursku – u vatru pošto su naredili njihovoj vojsci da obori ruski avion.

S tim u vidu, jasno je u kako opasnoj situaciji se svet nalazi dok god američka politika bude zavisila od neokonzervativaca. Haos u Siriji i Ukrajini je isključivo posledica neokonzervativne ideologije.

Kako bi očuvali američku hegemoniju, neokonzervativci su odbacili garancije koje je Vašington dao Gorbačevu o tome da neće širiti NATO ka istoku.


Neokonzervativci su odustali od ABM sporazuma prema kojem se garantuje da ni SAD ni Rusija neće razvijati i postavljati antibalističke projektile.

Neokonzervativci su obnovili američku ratnu doktrinu i počeli da koriste nuklearno oružje kao ofanzivno, a ne kao defanzivno.

Rusija i ruski predsednik Vladimir Putin konstantno bivaju demonizovani od strane neokonzervativaca i njihovih marioneta u vladi SAD i američkim medijima. Npr., Hilari Klinton, kandidatkinja demokratske stranke za predsednicu SAD, nazvala je Putina „novim Hitlerom“.

Bivši zvaničnik CIA-e je pozvao na ubistvo Putina. Predsednički kandidati SAD se takmiče u tome ko će biti agresivniji prema Rusiji i njeno predsedniku, a sve u cilju da se uništi poverenje između ove dve nuklearne sile.

Ruska vlada je svesna da Vašington ne poštuje ni svoje zakone, a kamoli međunarodne i da mu se ne može verovati. Ovaj nedostatak poverenja zajedno sa agresijom koju Vašington i Evropa usmeravaju prema Rusiji je stvorila preduslove za nuklearni rat.

Pošto NATO (SAD) nema izgleda da pobedi Rusiju u konvencionalnom ratu, naročito u savezu sa Kinom, rat će morati da bude nuklearan.

Putin se trudi da izbegne rat po svaku cenu, ne reagujući na provokacije Zapada. Međutim, neokonzervativci ovakvo ponašanje pogrešno tumače kao znak slabosti i straha. Neokonzervativci insistiraju na tome da se održi pritisak na Putina i Rusiju, verujući da će se Rusija na kraju predati.

Ipak, Putin je dao do znanja da se Rusija neće predati rekavši pred celim svetom na 70. godišnjici UN da Rusija više neće tolerisati trenutno stanje stvari u svetu. Rusija je dva dana nakon toga počela sa intervencijom u Siriji.

Evropske vlasti, naročito Nemačka i Velika Britanija, takođe teže nuklearnom ratu. One ponavljaju Vašingtonovu propagandu i podržavaju sankcije i intervencije protiv drugih država. Dok god Evropa bude u sferi uticaja Vašingtona, izgledi za nuklearni rat će biti sve veći.

U ovom trenutku, nuklearni rat se može izbeći samo na dva načina. Jedan od njih je da se Rusija i Kina predaju i prihvate Vašingtonovu hegemoniju. Drugi način je da se u Nemačkoj, Velikoj Britaniji ili Francuskoj pojavi lider koji će povući neku od evropskih država iz NATO-a.

To bi izazvalo domino efekat i onemogućilo Vašington da nastavi da deluje protiv Rusije. Ukoliko NATO nastavi da postoji, on će u kombinaciji sa neokonzervativnom ideologijom učiniti nuklearni rat neizbežnim.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Gordan says:

    Neće to biti treći svetski rat, a neće taj eventualni rat dugo ni da traje. Ako zapad krene zverski u rat, biće da je "postojao nekada neki zapad"...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *