ПОЛ КРЕЈГ РОБЕРТС: Ускоро ће почети нови ратови на другим границама Русије

POL KREJG ROBERTS: Uskoro će početi novi ratovi na drugim granicama Rusije

3 marta 2015

r-PAUL-CRAIG-ROBERTS-large570 4554Pol Krejg Roberts je ove nedelje pozvan da se obrati na važnoj konferenciji Ruske akademije nauka u Moskvi.

Stručnjaci iz Rusije i širom sveta, ruski vladini zvaničnici i ruski narod traže odgovor na pitanje zašto je Vašington uništio prijateljske odnose između Amerike i Rusije koje su predsednik Regan i predsednik Gorbačov uspešno uspostavili.

Rusi su zapanjeni virulentnom propagandom i lažima koje stalno dopiru iz Vašingtona i zapadnih medija. Vašingtonova demonizacija je uspela samo da ojača ruskog predsednika, Vladimira Putina, koji sada ima najveći rejting nego bilo koji drugi lider u proteklom veku.

Vašingtonovo nemarno i neodgovorno uništenje poverenja koje su ostvarili Regan i Gorbačov je ponovo stvorilo mogućnost za nastanak nuklearnog rata.

Zašto je Vašington oživeo pretnju uništenja sveta? Zašto ovu pretnju po čovečanstvo podržava većina Kongresa SAD, većina medija i većina stanovništva SAD?

Pol Krejg Roberts se 25. februara 2015. godine obratio na 70. godišnjici Konferencije u Jalti, govoreći o pretnji koju po međunarodne odnose predstavlja neokonzervativna ideologija američke hegemonije:

„Kolege,

Ono na šta želim da vam ukažem jeste da trenutno poteškoće u međunarodnom poretku nemaju veze sa Jaltom, već imaju poreklo u jačanju neokonzervativne ideologije i njenom uticaju na spoljnu politiku Vašingtona.

Pad Sovjetskog saveza je uklonio jedinu prepreku na Vašingtonovom putu ka unilateralnom delovanju u inostranstvu. U to vreme se smatralo da će Kini biti potrebno pola veka da zablista. SAD su odjenom postale jedina svetska supersila.

Neokonzervativci su počeli da šire američku demokratiju – kapitalizam. Sada je Vašingtonova dužnost da sprovodi hegemoniju nad svetom i da navede ceo svet da se povinuje američkoj demokratiji – kapitalizmu.

Drugim rečima, Marks nije bio u pravu. Budućnost ne pripada proletarijatu već Vašingtonu.

Neokonzervativna ideologija uzdiže SAD do jedinstvenog statusa „izuzetne države“ i američki narod do uzvišenog statusa „nezamenljivog naroda“.

Ukoliko je neka država „izuzetna“, onda to znači da ostale države nisu izuzetne. Ukoliko je narod „nezamenljiv“, onda to znači da su ostali narodi zamenljivi. Ovakav stav se da uočiti na Bliskom istoku, gde već 14 godina traju agresorski ratovi Vašingtona. Ti ratovi su odgovorni za ubistvo, sakaćenje i nestanak miliona ljudi. Ipak, Vašington i dalje širi svoju priču o tome kako on štiti manje države od agresije većih država.

Taj stav se takođe uočava i u odnosu Vašingtona prema nacionalnim interesima Rusije i u njegovom propagandnom odgovoru na rusku diplomatiju.

Neokonzervativna ideologija zahteva da Vašington održi svoj jedinstveni status, jer samo tako SAD mogu da nastave sa sprovođenjem svoje hegemonije.

Neokonzervativnu doktrinu svetske superiornosti SAD je najjasnije i najkonciznije predstavio Pol Volfovic, vodeći neokonzervativac koji je bio na brojnim pozicijama vlade SAD.

Pol Volfovic je 1992. godine naveo kako glasi neokonzervativna doktrina američke svetske superiornosti:

„Naš glavni cilj je da sprečimo pojavljivanje novog rivala, bilo na teritoriji bivšeg Sovjetskog saveza ili negde drugde. Ovo je dominantno razmišljanje koje predstavlja osnovu nove regionalne odbrambene strategije i koje podrazumeva da moramo da sprečimo nastajanje bilo kakve dominantne neprijateljske sile, čiji bi resursi mogli da stvore globalnu silu“.

Da razjasnim, „neprijateljska sila“ je država sa nezavisnom politikom (Rusija, Kina, Iran, Irak, Libija, Sirija).

Ova izjava predstavlja direktnu deklaraciju američkog imperijalizma. Dokument je prepravljen kako bi se ublažila tvrdnja o superiornosti bez menjanja namere. Ovaj dokument je dostupan na internetu i možete ga pročitati.

Ublažavanje je omogućilo neokonzervativcima da dominiraju spoljnom politikom. Neokonzervativci su odgovorni za napade Klintonovog režima na Jugoslaviju i Srbiju. Neokonzervativci, naročito Pol Volfovic, odgovorni su za invaziju Iraka za vreme režima Džordža V. Buša. Neokonzervativci su odgovorni za zbacivanje i ubijanje Gadafija u Libiji, napad na Siriju, propagandu protiv Irana, napade dronovima na Pakistan i Jemen, obojene revolucije u bivšim sovjetskim republikama, pokušaj revolucije u Iranu, prevrat u Ukrajini i demonizaciju Vladimira Putina.

Brojni pametniji Amerikanci sumnjiče neokonzervativce za napade 11. septembra, pošto je taj događaj opravdao rat na Bliskom istoku. Taj događaj je omogućio direktnu invaziju Avganistana, gde Vašington vodi borbe još od 2001. godine.

Neokonzervativka Viktorija Nuland, pomoćnica sekretara države, implementirala je i nadgledala prevrat u Ukrajini i odabir nove vlasti.

Neokonzervativci su visoko organizovani i umreženi, dobro finansirani, a podržavaju ih i televizija i novinski mediji. Ne postoji sila koja može da se suprotstavi njihovom uticaju na spoljnu politiku SAD.

Neokonzervativna doktrina prevazilazi čak i doktrinu Brezinskog, koja je provokativno podržavala disidente unutar Sovjetskog carstva.

Dok su neokonzervativci bili okupirani svojim ratovima na Bliskom istoku, organizacijom obojenih revolucija i okruživanjem Rusije vojnim bazama, Vladimir Putin je od Rusije ponovo napravio ekonomski i vojno kompetentnu državu sa nezavisnom spoljnom politikom.

Kada se ruska diplomatija suprotstavila Vašingtonovoj planiranoj invaziji Sirije i bombardovanju Irana, neokonzervativci su shvatili da nije izvršen njihov „glavni cilj“ i da je omogućeno „pojavljivanje novog rivala na teritoriji bivšeg Sovjetskog saveza“, koji je dovoljno moćan da se suprotstavi unilateralnom delovanju Vašingtona.

Počeo je napad na Rusiju. Vašington je potrošio 5 milijardi dolara za deceniju kako bi kreirao nevladine organizavije u Ukrajini i stvorio nove ukrajinske političare. Nevladine organizacije su pozvane na ulice. Ekstremni nacionalisti i nacionalistički elementi su iskorišćeni za uvođenje nasilja, a demokratski izabrana vlast je zbačena. Poznato je da su se Viktorija Nuland i ambasador SAD u Kijevu dogovorili koga će postaviti na čelo vlasti.

Ako su nedavne informacije do kojih sam došao tačne, Vašington finansira nevladine organizacije i političare u Jermeniji i Kirgistanu, što znači da će Rusija moći da očekuje još obojenih revolucija.

Konflikt u Ukrajini se često naziva „građanskim ratom“. To nije tačno. Građanski rat je kada se dve strane bore za kontrolu nad vlašću. U Ukrajini se vodi rat secesije.

Vašington bi bio presrećan da je prevratom u Ukrajini uspeo da odvoji Rusiju od njene Crnomorske flote. Međutim, dovoljno je zadovoljan što je uspeo da demonizuje Vladimira Putina, omogućavajući uvođenje ekonomskih sankcija koje su poremetile ruske ekonomske i političke veze sa Evropom. Sankcije su takođe omogućile da Evropa ostane u orbiti Vašingtona.

Vašingtonu nije u interesu da se razreši situacija u Ukrajini. Situacija se može rešiti diplomatskim putem samo ako Evropa dostigne dovoljan suverenitet nad svojom spoljnom politikom, delujući radi svojih interesa, a ne Vašingtonovih.

Neokonzervativna doktrina američke svetske hegemonije je pretnja po suverenitet svake države. Ova doktrina podrazumeva potčinjenost vođstvu i željama Vašingtona. Nezavisne vlasti su mete destabilizacije. Obamin režim je zbacio reformističku vlast u Hondurasu i trenutno radi na destabilizaciji Venecuele, Bolivije, Ekvadora, Argentine, ali i Jermenije i drugih centralnoazijskih republika.

Dakle, ukoliko u Vašingtonu ne dođe do formiranja moderne spoljne politike koja će zameniti neokonzervativnu politiku, budućnost će i dalje biti puna konflikata.

Vašington je u prednosti nad Rusijom i Kinom zbog uspešnosti američke propagande, ali i velike razlike između životnih standarda. Pošto je engleski jezik svetski jezik, a zapadni mediji sarađuju, Vašington može da kontroliše propagandu, bez obzira na činjenice“.

Pol Krejg se sutradan, 26. februara 2015. godine ponovo obratio na 70. godišnjici Konferencije u Jalti:

„Kolege,

Na plenarnoj sednici sam juče govorio o pretnji koju neokonzervativna ideologija predstavlja po međunarodne odnose. Na ovoj zatvarajućoj sednici ću govoriti o tome da li postoje interna uzdržavanja od ove politike među stanovništvom SAD, kao i ekonomska uzdržavanja.

Kao što je 11. septembar poslužio za pokretanje ratova Vašingtona zarad hegemonije na Bliskom istoku, on je takođe poslužio i za formiranje američke političke države. Ustav i građanske slobode koje on štiti su pale pred akumulacijom moći izvršne branše vlasti.

Novi zakoni, poput Patriotskog akta, izvršnih odredaba, predsedničkih direktiva i sličnog, stvorili su izvršnu vlast koja se ne pridržava Ustava SAD i domaćeg i međunarodnog zakona.

Odjednom je postalo legalno hapšenje Amerikanaca bez prezentovanja razloga na sudu.

Odjednom ljudi mogu da budu mučeni kako bi priznali zločine koje nisu počinili.

Odjednom je postala moguća špijunaža Amerikanaca i Vašingtonovih bliskih saveznika bez potrebe za razlogom i nalogom.

Obamin režim je prepravio Bušov režim, omogućivši izvršnoj vlasti da ubija građane SAD bez procesuiranja zakona.

Ministarstvo unutrašnje bezbednosti je organizovalo policijsku državu. Odjednom je smanjen broj demonstracija, suzbijena sloboda govora, a pravo na proteste više ne postoji.

Bezakonje izvršne vlasti Vašingtona se proširilo na njegove vazalske države, Federalne rezerve, MMF i Evropsku centralnu banku, koji krše svoje povelje i deluju van svojih pravnih ovlašćenja.

Premeštanje poslova u inostranstvo je uništilo američke industrijske i proizvodne unije zbog čega su demokratska partija i republikanska partija postale zavisne od jednakih interesnih grupa. Nezavisno od toga ko je na vlasti, Vol Strit, vojno-bezbednosni kompleks, Izraelski lobi, poljoprivreda i ekstraktivne industrije (nafta, rudarstvo…) kontrolišu vlast.

Ahilova peta hegemonije je ekonomija SAD. Postoji bajka o tome kako je američka bogata država, ali ne postoje ekonomske informacije koje podržavaju tu bajku.

Prosečni prihodi u Americi nisu rasli godinama i smatra se da su sada niži nego početkom sedamdesetih godina. Nezaposlenost je sve veća.

Nijedan od problema koji su kreirali recesiju 2008. godine i koji su nastali recesijom 2008. godine nisu rešeni. Umesto toga, političari su koristili odlaganje dugova da bi nakratko zakrpili probleme.

Koliko dugo će ove bajke moći da piju vode i koliko će dugo američka kula od karata opstajati? Namešta se berza, nameštaju se kamatne stope, namešta se vrednost dolara, namešta se cena zlata. Čitav finansijski sistem Zapada se zasniva na nameštanju podrške američkom dolaru.

Problem sa neoliberalnom ekonomijom, koja se prožima kroz sve države, pa čak i Rusiju i Kinu, jeste da je ona alat američkog ekonomskog imperijalizma, isto kao i globalizam. Dok god države koje budu na meti Vašingtona za destabilizaciju budu podržavale američku doktrinu koja to omogućava, mete neće moći da se brane.

Ukoliko Rusija, Kina i banka BRICS-a odluče da finansiraju Grčku, Italiju i Španiju, možda će te države odlučiti da se odvoje od EU i NATO-a. Tada bi počelo da se odmotava Vašingtonovo klupko“.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI



3 komentara

  1. ARTILJERAC says:

    Kao i svaki njegov tekst pun gole istine i bez trunke laži. Hvala što pišete istinu.

  2. Svetislav says:

    Odlican tekst. Zadnje je vreme da se evropljani probude, jer americkim interesima je jedina nada jos jedan svetski rat, da bi odrzali iluziju da su jedini oni uvek u pravu, i da nameste svet po svojim potrebama. Ako se Evropa ne probudi, sve ce se ponoviti kao i prvi i drugi svetski rat, a kao "spasioci" ce ponovo na kraju da dodju medju rusevine i "obrazuju" divljake.

  3. Ivan says:

    Nažalost, Amerika uz sebe ima Vatikan a Vatikan u svojim redovima ima najzlokobniju, najkrvoločniju i strahovito efikasnu vojsku Jezuita, tajne vojske koja po svom uticaju i efikasnosti prevazilazi sve obaveštajne i druge vrste tajnih snaga država. Ova tajna vojska će pomoći da se Rusija i Kina slome iznutra uz obilatu pomoć spoljnih pritisaka. Amerika će nažalost ostati jedina svetska sila. Sve dok ne izglasaju zakone koji će se suprotstaviti Božjem zakonu. Tada će krenuti propast SAD-a, povratak Isusa Hrista i stvaranje Novog sveta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *